Organizatorii celei de-a 62-a editii a premiilor Golden Globes, Asociatia Presei Straine de la Hollywood, au anuntat oficial, in cursul zilei de ieri, ca cele mai controversate filme ale anului: -Fahrenheit 9/11-, regizat de Michael Moore, si -Patimile lui Hristos-, in regia lui Mel Gibson, nu sunt eligibile pentru competitia principala a editiei ce va avea loc pe 16 ianuarie 2005 la Beverly Hilton Hotel.
Daca in cazul filmului lui Michael Moore – care ataca direct imaginea presedintelui Statelor Unite, George W. Bush – motivele sunt simple: -Fahrenheit 9/11- este un documentar, iar acest gen de productii nu au voie, conform regulamentului, sa participe in competitia pentru trofeele importante, in cazul -Patimilor lui Hristos- motivele sunt discutabile. Si totusi, filmul lui Mel Gibson mai are o sansa…
Principalul factor ce a dus la scoaterea peliculei lui Mel Gibson din cursa pentru trofeul categoriei -cel mai bun film/drama- este limba in care s-a turnat aceasta pelicula: aramaica!
Din acest motiv, Asociatia Presei Straine de la Hollywood a hotarat sa treaca -Patimile- la categoria -cel mai bun film strain-. Conform regulamentului Globurilor de Aur, pentru -cel mai bun film- nu poate fi castigat decat de o pelicula turnata in limba engleza!
Reactiile ce au insotit aceasta decizie au fost extrem de dure, mai ales din partea criticului Andrew Pulver de la -The Guardian-, care a incercat sa-i linisteasca pe cei doi regizori care au fost inlaturati din cursa. In materialul sau, Andrew Pulver ironizeaza ideea organizarii unor astfel de premii: -Chiar daca sunt considerate un adevarat prevestitor al castigatorilor premiilor Oscar, premiile Golden Globes nu au fost niciodata altceva decat o gluma a industriei de film-.
Cu toate acestea, chiar daca nu intra in competitia pentru -cel mai bun film/drama-, -Patimile lui Hristos- poate obtine mai multe Globuri de Aur, chiar si pentru categoria -cel mai bun film strain- deoarece, conform regulamentului, orice pelicula care participa la aceasta categorie se bucura de nominalizari atat pentru -actor/actrita-, cat si pentru -regie- sau -scenariu-, ceea ce inseamna ca, pe langa nominalizarea -Patimilor- la categoria -cel mai bun film strain-, exista sanse sa intre in competitie si James Caviezel, Maia Morgenstern sau Mel Gibson. Nominalizarile pentru cea de-a 62-a editie a Globurilor de Aur se vor anunta pe 13 decembrie.
-Patimile lui Hristos- – al patrulea incasator al anului
Conform statisticilor box-office-ului american si mondial, pelicula -Patimile lui Hristos- – pentru care Mel Gibson a scos din propriul buzunar 25 milioane de dolari – a incasat pana in prezent 604 milioane de dolari in urma rularii din cinematografele din lume.
Astfel, in topul 100 mondial al tuturor timpurilor, filmul lui Gibson ocupa pozitia a 24-a, fiind devansat doar de trei filme lansate in cursul acestui an. Este vorba despre block-busterele: -Spider-Man 2- (locul 16 – 772 milioane de dolari), -Harry Potter si prizonierul din Azkaban- (locul 14 – 786 milioane de dolari) si -Shrek 2- (locul 10 – 849 milioane de dolari). Topul mondial al incasarilor din toate timpurile este dominat in continuare de -Titanic- (1997) cu 1,8 miliarde de dolari. Si daca tot ne aflam la topuri, este interesant de spus faptul ca, in topul incasarilor tuturor timpurile din Statele Unite, -Patimile lui Hristos- ocupa pozitia a noua, cu 370 de milioane de dolari, fiind depasit doar de doua filme lansate in acest an: -Spider-Man- si -Shrek2-.
Succesul extraordinar obtinut de pelicula care prezinta ultimele 12 ore din viata lui Iisus nu a ramas fara urmari, filmul lui Gibson primind mai multe premii in acest an. Astfel, pe 25 mai, in cadrul premiilor EMMA (Ethnic Multicultural Awards), -Patimile lui Hristos- a fost premiat pentru -cea mai buna productie de film- si pentru -cea mai buna actrita- – Maia Morgenstern.
Tot in luna iunie, la -Bravo! Awards- din Spania, Gibson a castigat -Cinema Prize-, el fiind declarat in luna octombrie -cel mai bun producator al anului- la Festivalul de Film de la Hollywood. Ultima distinctie importanta obtinuta de una dintre vedetele care au jucat in -Patimile lui Hristos- este titlul de -actrita si femeia anului- obtinut de Maia Morgenstern din partea Parlamentului de la Strasbourg.
Dupa aceasta serie de premii, filmul lui Mel Gibson (cea mai puternica personalitate a anului la Hollywood) isi poate adjudeca si cateva Globuri de Aur, chiar si pentru -film strain-, asteptand cu nerabdare nominalizarile pentru premiile Oscar, ce vor avea loc pe 27 februarie 2005.
Din acest punct de vedere, Gibson a scapat de un motiv de emotie pentru ca printre cele 49 de filme straine nu se afla si pelicula sa, pentru ca, fiind turnat in limba aramaica, nu poate fi asociat cu o tara anume. Astfel, in cursa pentru Oscar situatia filmului lui Gibson este simpla: ori la bal, ori la spital!