Spre sfarsitul anului trecut, un sondaj realizat de institutul Metro Media Transilvania prezenta o analiza muzicala ingrijoratoare: 53% din tineri asculta manele! In comparatie cu rezultatele din 2002, sondajul din 2004 arata o crestere a acestui segment cu 17%. In acelasi sondaj, popularitatea hip-hop-ului arata o crestere de 8%, house-ul – 6%, rock-ul – 3%, in timp ce muzica dance pierdea 6%. Cireasa de pe tort a venit de la sondajul realizat de organizatorii Romanian Top 100, care au trasat harta Romaniei in functie de cele mai difuzate melodii la posturile de radio locale. In mod surprinzator, cele doua sondaje se bat cap in cap, insa, la fel de surprinzator, sunt adevarate…
In comparatie cu sondajul Metro Media Transilvania, harta RT 100 arata ca moldovenii asculta muzica romantica, ardelenii prefera ritmurile occidentale, bucurestenii isi consuma energia pe piese ritmate, in timp ce oltenii dau dovada de echilibru intre stilurile preferate.
Diferentierea pe zone s-a facut in functie de abordarea pieselor noi, posturile de radio avand, in mare, aceeasi oferta.
De la bun inceput, am observat ca in toate zonele Romaniei sunt citate aceleasi piese autohtone: -Visez- – Activ, -Gasca mea- – Hi-Q, -Singura iubire- – Class, -Departe de tine- – Sistem sau -N-am stiut- – Holograf. Comparand cele doua sondaje, este limpede ca posturile de radio nu difuzeaza manele (din motive lesne de inteles) si nici hip-hop (in ciuda faimei acestui curent), iar scaderea popularitatii genului dance – conform Metro Media Transilvania – nu se justifica in RT 100. Si uite asa se formeaza doua lumi diferite care nu se leaga nicaieri: cei care asculta si cei care difuzeaza muzica.
Succesul nu depinde direct de difuzarile radio
In mod normal, intr-o industrie muzicala adevarata, un sondaj realizat de un institut specializat ar trebui sa aiba puncte comune cu cel al posturilor de radio. In Romania, din pacate, acest lucru nu se intampla!
Tot intr-o industrie muzicala adevarata, in momentul in care se desemneaza performerii unui an – vezi Usher (artistul anului trecut), se iau in calcul toti factorii: numarul de albume vandute, numarul concertelor, aparitiile in mass-media, difuzarile pieselor si, de ce nu, premiile obtinute in acel an. Or, toti acesti factori au o legatura directa cu preferintele muzicale ale ascultatorilor.
In Romania insa, succesul muzical se poate atinge si fara aparitii la tv sau difuzari in heavy-rotation la posturile de radio, un exemplu elocvent fiind Parazitii sau Ombladon – castigatorul trofeului -Best Romanian Act- la MTV European Music Awards. In ciuda acestui succes, este greu de spus daca Parazitii sunt mai tari decat Activ sau daca Adrian este mai popular decat Stefan Banica jr. In acest context, performanta muzicala este doar o chestiune de gust…