Home Monden Productii din 13 tari, la Festivalul Filmului Francofon

Productii din 13 tari, la Festivalul Filmului Francofon

DISTRIBUIŢI

La sfarsitul acestei luni, Capitala va gazdui primul eveniment major inclus in seria manifestarilor ce marcheaza anul francofoniei in Romania. Astfel, in perioada 21-28 februarie, Sala -Elvira Popesco- a Institutului Francez va gazdui cea de-a sasea editie a Festivalului Filmului Francofon, eveniment la care vor participa filme din Belgia, Canada, Congo, Franta, Liban, Macedonia, Mauritania, Romania, Slovacia, Senegal, Elvetia, Tunisia si Vietnam.


Aceasta editie reprezinta o adevarata invitatie de a calatori, pe parcursul unei selectii eclectice si multiculturale, pusa sub semnul descoperirii si uimirii, programul continand scurtmetraje din Vietnam si Liban, alaturi de 17 lungmetraje. Daca majoritatea tarilor participa cu una sau doua productii, Libanul este singura tara -privileagiata-, avand inscrise in festival trei filme, printre care si -Bosta- – cel care va deschide evenimentul pe 21 februarie, de la ora 19.00.

Succese internationale

Selectia editiei din acest an a Festivalului Filmului Francofon aduce la Bucuresti filme premiate la festivaluri importante din lume.

Primul film va intra in -focuri- pe 22 februarie, de la ora 18.00. Este vorba despre -Les Aimants-, in regia lui Yves Pelletier, castigator a trei premii la Jutra 2005. Filmul canadian prezinta problemele unui cuplu, in care ambii parteneri au vieti paralele.

Doua ore mai tarziu, cinefilii vor putea urmari -Krute Radosti- (2002), un film slovac regizat de Juraj Nvota, care are la activ nu mai putin de cinci premii.

Cea de-a treia zi a festivalului propune filmul de animatie -Les Triplettes de Belleville- (ora 18.00), in regia lui Sylvain Chomet. Realizat in anul 2002, filmul a castigat un Premiu Cesar pentru muzica de film, Premiul Genie pentru -cel mai bun film- si a avut doua nominalizari la Oscar. Seria filmelor premiate continua astfel: -Calvaire- (Belgia 2004) – premiat la Namur, Gerardmer si selectionat la Cannes (24 februarie, ora 18.00), -De battre mon coeur s*est arrete- (Franta 2005) – Ursul de Argint la Berlin si 10 nominalizari la Premiile Cesar (24 februarie ora 20.00), -Macadam Tribu- (Congo 1996) – premiat la Namur si selectionat la Cannes (25 februarie, ora 14.30), -Heremakono- (Mauritania 2002) – premiul criticii la Cannes (25 februarie, ora 16.00), -Memoires affectives- (Canada 2004) – premiu la Namur (25 februarie, ora 18.00), -Planetarium- (Macedonia 1998) – -cel mai bun documentar- la New York Independent Festival (26 februarie, ora 14.30), -Des Epaules solides- (Elvetia 2002) – premii la Geneva (26 februarie, ora 20.00) si -Madame Brouette- (Senegal 2002) – Ursul de argint la Berlin si premiul juriului la Paris (28 februarie, ora 20.00).

-Damen Tango- si -Faleze de nisip-

In cadrul evenimentului filmului francofon, Romania este reprezentata de doua filme. Este vorba despre -Damen Tango- (2004), in regia lui Dinu Tanase, si despre -Faleze de nisip- (1990), in regia lui Dan Pita.

Cu Maia Morgenstern, Horatiu Malaele, Andreea Bibiri si Mihai Calin in distributie, filmul -Damen Tango- – ce prezinta patru personaje prinse intr-un tulburator joc al vietii si al mortii – va fi prezentai la Sala -Elvira Popesco-, joi, 23 februarie, de la ora 20.00.

De partea cealalta, filmul lui Dan Pita va putea fi vizionat duminica, 26 februarie, de la ora 18.00.

Proiectia filmului regizat de Dan Pita inseamna o reintalnire cu actori de marca ai cinematografiei romanesti, precum Victor Rebengiuc, Carmen Galin, Marin Moraru, Gheorghe Visu si Oana Pellea.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.