Home Monden Recviem romanesc dedicat lui Mihai Brediceanu

Recviem romanesc dedicat lui Mihai Brediceanu

DISTRIBUIŢI

In aceasta seara si maine seara, publicul meloman este asteptat la Ateneul Roman pentru o premiera absoluta a Filarmonicii -George Enescu-. Este vorba despre un spectacol extraordinar -in memoriam- Mihai Brediceanu, o personalitate marcanta a culturii romanesti care a stat la pupitrul dirijoral 50 de ani.

Pe scena Ateneului vor urca: celebrul dirijor Horia Andreescu (foto), solistul Pompeiu Harasteanu si dirijorul Iosif Ion Prunner. Programul celor doua spectacole cuprinde: -Pomenire- de Stefan Niculescu – un recviem romanesc, si Simfonia nr. 5 de Beethoven.

Meditatie pe texte rituale romanesti

Evident, premiera absoluta este lucrarea lui Stefan Niculescu. -Pomenire- este asa cum spune autorul -o meditatie muzicala pe texte rituale romanesti, alese din milenara traditie culta ortodoxa si din traditia orala arhaica a taranului. Numele <Pomenire>, sugerat de sotia mea, corespunde intentiei textelor alese, si anume aducerea-aminte de Cel de Sus si de cei adormiti intru Domnul. Subtitlul <un recviem romanesc> este o adaptare proprie a denumirii celebrului Ein deutsches Requiem <dupa cuvinte din Sfanta Scriptura>, cum spune Brahms, cuvinte exclusiv germane-.

Scris pentru bas solo, cor mixt si orchestra si alcatuit din sapte parti, -Pomenire- se sprijina pe fragmente extrase din Randuiala ortodoxa a inmormantarii sau a parastasului si din cantecele funebre supravietuitoare in cultura orala a taranului roman. -Din acest ultim repertoriu, am ales <Zorile>, publicat in 1936 de Brailoiu in <Ale mortului> din Gorj. Totodata, am alaturat acestor fragmente cantecul medieval citat de Monteverdi in Sonata sopra Sancta Maria ora pro nobis-, spune Niculescu. Cele sapte parti ale lucrarii sunt: -Odihneste-te Mantuitorule- pentru cor mixt si orchestra, -Doamne miluieste- pentru cor mixt si orchestra, -Cantecul zorilor-, -Stihiile glasurilor-, -Strigatul Atotstiitorul-, -Evanghelia- si -Pomenirea-.

Jumatate de veac in slujba artei

Cele doua spectacole sunt dedicate celui care a fost Mihai Brediceanu, un dirijor care prin cei 50 de ani petrecuti la pupitrul dirijoral a inregistrat o performanta greu de egalat. De-a lungul carierei, a fost seful Orchestrei Filarmonicii -George Enescu- (38 de ani), presedinte al Uniunii Interpretilor, Coregrafilor si Criticilor Muzicali din Romania, director general al Operei Romane, director muzical la Opera din Istanbul, directorul orchestrei new-yorkeze Syracuse, director al Operei Romane si directorul Festivalului -George Enescu- (1993). De-a lungul carierei, Mihai Brediceanu a dirijat pe scene din Paris, Londra, Viena, Berlin, Bruxelles, Moscova, Roma, Praga, Beijing, Lima si Rio de Janeiro. Celebrul dirijor s-a stins din viata anul trecut, la varsta de 85 de ani.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.