In aceasta seara si maine seara, publicul meloman este asteptat la Ateneul Roman pentru o premiera absoluta a Filarmonicii -George Enescu-. Este vorba despre un spectacol extraordinar -in memoriam- Mihai Brediceanu, o personalitate marcanta a culturii romanesti care a stat la pupitrul dirijoral 50 de ani.
Pe scena Ateneului vor urca: celebrul dirijor Horia Andreescu (foto), solistul Pompeiu Harasteanu si dirijorul Iosif Ion Prunner. Programul celor doua spectacole cuprinde: -Pomenire- de Stefan Niculescu – un recviem romanesc, si Simfonia nr. 5 de Beethoven.
Meditatie pe texte rituale romanesti
Evident, premiera absoluta este lucrarea lui Stefan Niculescu. -Pomenire- este asa cum spune autorul -o meditatie muzicala pe texte rituale romanesti, alese din milenara traditie culta ortodoxa si din traditia orala arhaica a taranului. Numele <Pomenire>, sugerat de sotia mea, corespunde intentiei textelor alese, si anume aducerea-aminte de Cel de Sus si de cei adormiti intru Domnul. Subtitlul <un recviem romanesc> este o adaptare proprie a denumirii celebrului Ein deutsches Requiem <dupa cuvinte din Sfanta Scriptura>, cum spune Brahms, cuvinte exclusiv germane-.
Scris pentru bas solo, cor mixt si orchestra si alcatuit din sapte parti, -Pomenire- se sprijina pe fragmente extrase din Randuiala ortodoxa a inmormantarii sau a parastasului si din cantecele funebre supravietuitoare in cultura orala a taranului roman. -Din acest ultim repertoriu, am ales <Zorile>, publicat in 1936 de Brailoiu in <Ale mortului> din Gorj. Totodata, am alaturat acestor fragmente cantecul medieval citat de Monteverdi in Sonata sopra Sancta Maria ora pro nobis-, spune Niculescu. Cele sapte parti ale lucrarii sunt: -Odihneste-te Mantuitorule- pentru cor mixt si orchestra, -Doamne miluieste- pentru cor mixt si orchestra, -Cantecul zorilor-, -Stihiile glasurilor-, -Strigatul Atotstiitorul-, -Evanghelia- si -Pomenirea-.
Jumatate de veac in slujba artei
Cele doua spectacole sunt dedicate celui care a fost Mihai Brediceanu, un dirijor care prin cei 50 de ani petrecuti la pupitrul dirijoral a inregistrat o performanta greu de egalat. De-a lungul carierei, a fost seful Orchestrei Filarmonicii -George Enescu- (38 de ani), presedinte al Uniunii Interpretilor, Coregrafilor si Criticilor Muzicali din Romania, director general al Operei Romane, director muzical la Opera din Istanbul, directorul orchestrei new-yorkeze Syracuse, director al Operei Romane si directorul Festivalului -George Enescu- (1993). De-a lungul carierei, Mihai Brediceanu a dirijat pe scene din Paris, Londra, Viena, Berlin, Bruxelles, Moscova, Roma, Praga, Beijing, Lima si Rio de Janeiro. Celebrul dirijor s-a stins din viata anul trecut, la varsta de 85 de ani.