De cativa ani, cinematografia autohtona a reintrat in vizorul criticii internationale, gratie performantelor obtinute de regizorii din noul val la festivaluri importante precum Berlin sau Cannes. Anul trecut, Cristi Puiu a reusit sa stranga peste 30 de premii, filmul sau -Moartea domnului Lazarescu- fiind apreciat in toata lumea. Acum, se pare ca i-a venit randul tanarului Corneliu Porumboiu, filmul sau -A fost sau n-a fost?- reusind sa castige doua premii importante la Cannes: -Europa Cinemas- si -Camera d*Or pentru debut-.
Tripla romaneasca a fost realizata de Dorotheea Petre, cu premiul pentru interpretare al sectiunii -Un Certain Regard-, pentru rolul din -Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii-, in regia lui Catalin Mitulescu. In aceste conditii, este clar ca cinematografia romaneasca este din nou bagata in seama. Iar premiul -Camera d*Or- obtinut de Porumboiu este dovada palpabila in acest sens.
-Am ales cu inima-
Premiul, creat in 1978 de Gilles Jacob, revine anual celui mai bun film de debut prezentat in selectia oficiala, la Semaine de la Critique sau la Quinzaine des Realisateurs. Iar daca ne gandim ca, anul acesta, numarul filmelor de debut prezentate la Cannes a fost mai mare decat la editiile precedente, performanta lui Porumboiu este cu atat mai mare.
Competitia puternica a fost confirmata si de presedintele juriului, Wong Kar Wai, la finalul festivalului: -Am ales cu inima. Selectia a fost frumoasa, bucurandu-ne privirea, dar si ingreunandu-ne serios munca. Anul acesta am vazut foarte multe filme bune, unele dintre ele reusind sa ne impresioneze profund-. In cazul celui de-al treilea premiu romanesc, obtinut duminica seara, juriul, prezidat de fratii Dardenne (-L*enfant-), a fost format din Jean-Paul Salome (regizor), Luiz Carlos Merten (critic), Frederic Maire (Festivalul de la Locarno), Jean-Louis Vialard (AFC), Alain Riou (critic), Natacha Laurent (Cinemateca din Toulouse) si Jean-Pierre Neyrac (tehnician). Hotararea lor privind filmul -A fost sau n-a fost?- a fost unanima.
-O comedie foarte reusita-
Ambele filme romanesti premiate la Cannes au reusit sa treaca testul criticii, cu povesti cu si despre revolutia din *89. Dintre ele, filmul lui Porumboiu a reusit sa starneasca hohote de ras la proiectii. Imediat, AFP a scris ca -este o comedie foarte reusita-, adaugand ca pelicula mai lanseaza o intrebare: din ce moment amintirea colectiva despre un eveniment devine parte integranta a istoriei colective? In acelasi timp, -The New York Times- a apreciat -umorul balcanic usturator- al filmului, Humanite considerand ca -regia sa indrazneata se dovedeste foarte eficienta-. Filmul, realizat cu buget mic, este o comedie trista, plasata intr-un orasel de provincie. Cele trei personaje principale dezbat intr-un talk-show de la o televiziune locala, la 16 ani de la caderea regimului comunist, daca in orasul lor a fost sau nu revolutie.
Acum, ca Festivalul International de Film de la Cannes s-a incheiat, regizorii premiati revin in tara pentru a-si prezenta filmele la TIFF. Ce urmeaza? In mod cert, prezente masive la festivaluri internationale si din nou… premii. Sa fie oare destul? Daca ii intrebi, iti vor spune ca nu, pentru ca e frustrant sa fi celebru in Occident si ignorat la tine in tara. Ignorat nu de presa sau de asociatiile de film, ci de public. Din pacate, incasarile pe plan intern ale filmelor autohtone din ultimii ani arata ca regizorii romani mai au de asteptat pana cand publicul le va recunoaste valoarea. Asta da umor balcanic usturator, nu-i asa?