Opt filme, mari actori si un singur regizor: Bernardo Bertolucci.
Cam asa s-ar putea descrie pe scurt maratonul cinematografic de la sala -Elvira Popesco- a Institutului Francez din Capitala, care-si deschide portile in aceasta seara, de la ora 19.00, cu ultimul film realizat de celebrul regizor italian. Este vorba despre pelicula -The Dreamers-, cu Michael Pitt si Eva Green in rolurile principale, un film ce a vazut ecranul cinematografelor anul trecut si care urmeaza sa fie distribuit de New Films in cinematografele romanesti. Cele opt filme adunate in cadrul Zilelor Filmului Italian vor rula timp de o saptamana, retrospectiva marelui regizor fiind incheiata de celebrul -Ultimul tango la Paris-.
Selectia filmelor a fost realizata de Veronica Lazar, presedintele Fundatiei Itaro Arte si in acelasi timp organizatorul acestui eveniment.
In timpul conferintei de presa, organizata in cursul zilei de marti, Veronica Lazar a anuntat cu regret absenta regizorului Bernardo Bertolucci de la acest eveniment, din motive de sanatate.
-Regret absenta sa fiindca ar fi dorit sa vina. El este atras de Romania nu numai pentru ca se aseamana cu patria sa, ci pentru ca Romania se afla acum, intr-o perioada foarte interesanta: este un capitalism salbatic amestecat cu frumuseti si cu minuni de care dai intamplator pe strada-, a declarat Veronica Lazar.
Cele opt filme incluse in retrospectiva Bertolucci vor fi subtitrate in limba romana.
Programul Zilelor Filmului Italian
Evenimentul de la Cinema -Elvira Popesco- va fi deschis in aceasta seara de pelicula -The Dreamers- (2003), urmand ca maine sa fie programate alte doua creatii marca Bertolucci.
Este vorba despre -Il Conformista- (1970/ora 18.00) – cu Stefania Sandrelli si Jean Louis Trintignant – si de -La Strategia del Ragno- (1970/ora 20.30) – cu Alida Valli.
Ziua de sambata (20 noiembrie) va programa o singura pelicula, cu incepere de la ora 16.00.
-Novecento- sau -1900-, regizat in 1976, prezinta o distributie de exceptie, cu Robert De Niro si Gerard Depardieu in rolurile principale. Actiunea se desfasoara in perioada 1900-1945 prezentand destinele celor doua personaje (doi tineri italieni) care trec atat prin perioada fascista, cat si prin momentul de debut al comunismului.
Duminica, 21 noiembrie, este o zi dedicata povestilor din Asia. Astfel, de la ora 16.00, este programat -Micul Buddha- (1993) – cu Keanu Reeves, Chris Isaak si Bridget Fonda – care va fi urmat de la ora 19.00 de -Ultimul Imparat- (1987) – cu Joan Chen si Peter O*Toole – un film ce prezinta viata lui Pu Yi, ultimul imparat al Chinei, de la nastere si pana la abdicare, el sfarsind intr-o obscuritate totala intr-un sat oarecare din Republica Chineza.
Retrospectiva Bertolucci va continua luni (22 noiembrie) cu reluarea peliculei -La Strategia del Ragno- (18.00), urmat de la ora 20.30 de un alt film de zile mari.
Este vorba despre -The Sheltering Sky- (1990), un film in care Debra Winger si John Malkovich dau viata cuplului Port si Kit Moresby, doi artisti americani care cauta cu disperare noi experiente de viata menite sa mentina vie relatia lor. Din pacate, calatoria lor prin Africa ii aduce in pragul disperarii. Penultima zi a maratonului Bertolucci va prezenta in reluare filmele: -The Sheltering Sky- (18.00) si -Il Conformista- (20.30).
-Ultimul tango la Paris- inchide maratonul Bertolucci
Zilele Filmului Italian se vor incheia miercuri, 24 noiembrie, de la ora 19.00, cu cel mai galonat film al regizorului italian.
Chiar si dupa 32 de ani, -Ultimul tango la Paris- este considerat in lumea criticilor de film ca fiind -cel mai erotic film realizat vreodata-. Ideea geniala a lui Bertolucci, modul in care eroticul atinge limita pornografica, dar si talentul celor doi actori – Maria Schneider si regretatul Marlon Brando – transforma -Ultimul tango la Paris- intr-un film clasic despre care se va vorbi probabil si peste 20 de ani. Povestea ii prezinta pe Jeanne – o frumoasa pariziana care isi cauta un apartament – si pe Paul – un american misterios care a suferit o pierdere grea: sotia lui s-a sinucis.
In momentul in care se intalnesc, cei doi se indragostesc la prima vedere si traiesc o poveste furtunoasa, plina de pasiune, fara sa-si dezvaluie insa numele reale.
Intr-un articol publicat la 15 august, celebrul critic de film Roger Ebert scria: -Cand am comentat pentru prima data acest film, in 1972, am scris ca este una dintre cele mai emotionante experiente a tuturor timpurilor, adaugand faptul ca numai Marlon Brando putea sa dea viata personajului Paul. Acum suntem in 2004 si Brando nu mai este printre noi. Revazand pelicula pot spune ca <Ultimul tango la Paris> inca socheaza, si nu doar din cauza scenelor sexuale sau a povestii, ci, bineinteles, gratie talentului lui Brando, al carui rol poate fi comparat cu cel din <Nasul>-.
-Ultimul tango la Paris- i-a adus lui Bertolucci o nominalizare la Oscar.
Bernardo Bertolucci – o viata dedicata filmului
Nascut la Parma in 1940, Bertolucci a urmat cursurile Universitatii din Roma, debutand in cariera artistica in calitate de poet. In 1961 a fost asistentul lui Pier Paolo Paolini pentru filmul -Accattone-, urmand ca un an mai tarziu sa regizeze -La Commare secca-. Cel de-al doilea sau film (ca regizor), -Prima della rivoluzione- (1964), s-a lansat abia dupa sapte ani si a primit o nominalizare la Oscar pentru -cel mai bun scenariu-. Anul urmator, Bertolucci primeste cea de-a doua nominalizare consecutiva la Oscar, pentru -Ultimul tango la Paris-. Cel mai bun an al sau, din punct de vedere al premiilor, a fost 1987, cand -Ultimul imparat- a castigat nu mai putin de sapte premii Oscar, printre care -Cel mai bun film- si -Cel mai bun regizor-.