Cel mai asteptat eveniment al teatrului romanesc a adunat luni seara, in Sala Mare a Teatrului National -I.L. Caragiale- din Capitala, o distributie prestigioasa. Mari actori, regizori, scenaristi, critici de teatru, ambasadori, reprezentanti ai familiilor regale din Romania si Luxemburg, ministrul culturii si cultelor, oameni de afaceri si artisti din toate colturile lumii au acceptat invitatia Senatului UNITER de a participa la incununarea performantelor teatrale din 2004, un maraton de peste patru ore, transmis in direct de postul TVR 1.
Marele castigator si in acelasi timp marele absent al serii a fost Silviu Purcarete (aflat in strainatate), care a ratat intalnirea cu doua dintre cele mai importante premii ale celei de-a 13-a Gale UNITER: -Cel mai bun regizor al anului 2004- si -Cel mai bun spectacol al anului 2004- – pentru montarea piesei -Cum doriti sau Noaptea de la spartul targului- dupa William Shakespeare, pe scena Teatrului National din Craiova.
O data cu acest succes, Silviu Purcarete realizeaza o dubla, el avand la activ aceste doua premii inca de la prima Gala UNITER, insa pentru -Titus Andronicus-, spectacol montat tot la Craiova.
Premii pentru roluri secundare – noutatea editiei
Spre deosebire de editiile precedente, Gala UNITER din acest an, prezentata ca de obicei de Ion Caramitru, a premiat pentru prima data si performantele actoricesti in roluri secundare.
Astfel, castigatorii primelor trofee la aceasta categorie au devenit Andreea Bibiri si Mihai Calota, pentru rolurile din -Forma lucrurilor- de Neil LaBute (Teatrul Act) si -Trei Surori- de A.P Cehov (Teatrul -Toma Caragiu- din Ploiesti).
In competitia pentru -roluri principale-, castigatorii editiei au fost Ilie Gheorghe (-Avarul de Moliere- – Teatrul National din Craiova) si Mariana Mihut (Inna Rassdina din -Story- – Teatrul -Bulandra-). Tot in competitia principala, Andrei Both a obtinut premiul pentru -Cea mai buna scenografie- cu decorul spectacolului -Portretul lui Dorian Gray- (Teatrul Odeon), Radu Alexandru Nica a castigat sectiunea -Debut- pentru regia spectacolului -Nora- (Teatrul National -Radu Stanca- din Sibiu), iar Ludmila Patlanjoglu a obtinut premiul pentru -Critica teatrala- pentru cartea biografica despre Stefan Iordache, intitulata -Regele Scamator-.
-Grupul actorilor lezati de titlul de <copii> multumesc bransei!-
Evenimentul a fost presarat de cateva momente inedite, desfasurate mai ales in cadrul acordarii premiilor speciale si de excelenta. Primul a fost realizat de echipa Teatrului -Ion Creanga-, premiat pentru 40 de ani de cariera teatrala pentru copii. Dupa o punere in scena deosebita, actorii de la -Ion Creanga- au desfasurat pe scena un banner pe care scria: -Grupul actorilor lezati de titlul de <copii> multumesc bransei!-, o initiativa aplaudata la scena deschisa de intreaga audienta. Un alt moment care a inviorat atmosfera a fost -recitalul- trupei Divertis, Toni Grecu si compania oferind un adevarat regal umoristic, cu bataie directa la scenaristica politica din studiourile -Rafo Goldwyn Fraier-…
Senatul UNITER a acordat urmatoarele premii speciale: -Actor- (Mircea Albulescu), -Actrita- (Draga Olteanu Matei), -Scenografie- (Lia Mantoc), -Critica- (Magdalena Boiangiu), -Teatru de papusi- (Margareta Niculescu), -Teatru de revista- (Bitu Falticineanu), -Circ- (Matei Retas), -Premiul pentru intreaga activitate- (Alexa Visarion) si -Premiul de excelenta- (Teatrul Luni de la Green Hours).
Asociatia Internationala a Criticilor de Teatru, sectia romana, a acordat doua premii speciale: Mihai Maniutiu (pentru -Electra- dupa Sofocle si Euripide, Teatrul de Stat din Oradea) si Ion Caramitru, pentru -sustinerea valorilor, a demnitatii profesionale si a solidaritatii breslei teatrale in cei 15 ani de UNITER-.
Premiul -Cea mai buna piesa a anului-, sustinut de Casa Regala
O alta premiera a Galei UNITER a fost prezenta in sala a regelui Mihai si a regiei Maria, cele doua personalitati fiind aplaudate de intreaga asistenta.
Mai mult decat atat, asa cum a anuntat principele Radu, incepand de la editia viitoare, premiul pentru -Cea mai buna piesa a anului- – acordat pana acum de Fundatia Principesa Margareta – va trece sub auspiciul Casei Regale. In plus, aceste premii vor fi acordate simbolic de cate un membru al familiilor regale europene. Acest demers a debutat luni seara, cand principele Jean de Luxemburg i-a acordat premiul pentru -Cea mai buna piesa a anului 2004- lui Cornel George Popa, pentru -Viata mea sexuala-, piesa ce marcheaza debutul teatral al autorului…