Faimosul actor scotian Robert Carlyle, cunoscut spectatorilor de cinema din lungmetrajele -Trainspotting- si -Gol pusca- (-Full Monty-), soseste azi pe platourile de filmare de la Buftea, unde va avea rolul principal in superproductia -Gunpowder, Treason and Plot-, un lungmetraj britanic coprodus de Mediapro Pictures si Box TV.
Carlyle il va interpreta pe controversatul James I, primul rege al Marii Britanii, un personaj vizionar, excentric, diform din nastere si cu inclinatii sexuale bizare. -Creat pentru BBC2, <Gunpowder, Treason and Plot> spune povestea reginei Mary a Scotiei si a extraordinarei victorii pe care James I a avut-o asupra conspiratiei catolice care a incercat sa il elimine-, spune Gub Neal, producatorul lungmetrajului filmat in Studiourile Mediapro, pe care le numeste -cele mai importante studiouri internationale de film din Romania-, in editia electronica a ziarului -The Guardian-.
Fiu al reginei Maria Stuart (interpretata de actrita franceza Clemence Poesy), James a facut ca povestea lor sa fie una dintre cele mai incitante din istoria Angliei.
Pentru a-l putea intruchipa fizic pe grotescul rege, Carlyle va trebui sa treaca in fiecare zi de filmare printr-o metamorfozare semnificativa, o misiune dificila care va fi realizata de departamentul artistic de machiaj si de hair-style.
Filmul nu va fi insa o lectie de istorie, ci o -viziune personala, o interpretare dramatica a istoriei-, a precizat directorul BBC Northern Ireland, Robert Cooper.
Scenaristul Jimmy McGovern -va explora natura puterii si monarhiei in cadrul unei drame inspirate de personalitati si evenimente istorice, cam in acelasi fel in care Shakespeare a interpretat in piesele sale trecutul-, a adaugat el.
Cu un scenariu scris de Jimmy McGovern, autorul scenariului serialului -Cracker: Psihologia crimei-, filmul reprezinta unul dintre cele mai ambitioase proiecte ale televiziunii britanice din ultimii cinci ani.
-Gunpowder, Treason and Plot- a intrat in productie in Studiourile Mediapro la inceputul lunii august, cu scenele finale, deoarece Robert Carlyle nu este disponibil decat pana in luna septembrie.
In studiourile de la Buftea, scenograful scotian Andy Harris si echipa de productie romano-britanica au creat pana acum decoruri impresionante: palatul Westminster, castele englezesti si scotiene, strada Edinburgh, precum si taverne si pivnite.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane