Home Monden Romania – o imensa scena de teatru

Romania – o imensa scena de teatru

DISTRIBUIŢI

Din toate punctele de vedere, in aceasta toamna, Romania arata ca o imensa scena teatru. In parlament, alesii fac glumite pe seama alegatorilor, opozitia se dueleaza cu Palatul Cotroceni, iar in show-bizz asistam la -impacari- lacrimogene pe care nu le mai gusta nimeni, ce mai, actoria este atractia principala a romanilor -cu staif-. Trecand acum in zona cu adevarat artistica, incepand de la sfarsitul saptamanii si pana spre sfaarsitul lunii viitoare, iubitorii teatrului adevarat pot asista la un adevarat maraton, opt orase din tara gazduind tot atatea festivaluri de gen.


Reperele acestui maraton sunt Arad, Galati, Piatra Neamt, Iasi, Giurgiu, Brasov, Bucuresti si Oradea, cel mai important fiind fara indoiala Festivalul National de Teatru, programat in Capitala la inceputul lunii viitoare, cu ocazia caruia se vor reuni cei mai -tari- regizori romani.

Aceasta avalansa de evenimente pune in dificultate programul trupelor de teatru, fapt confirmat de curand si de Dorina Lazar, directorul Teatrului Odeon, care a spus ca, o data cu acest calendar infernal, trupa va avea destul de putin timp pentru repetitii pentru noi, productii fiind mai tot timpul pe drumuri. In plus, luna viitoare, -Festivalul National de Teatru ar trebui sa se numeasca Festivalul Odeon de Teatru deoarece toata lumea vrea sa joace la Odeon-, a adaugat Dorina Lazar. In cele doua luni de foc, trupa de la Odeon va fi prezenta la nu mai putin de sase festivaluri.

Week-end de Teatru Clasic la Arad

Startul maratonului teatral s-a dat ieri la Giurgiu cu ocazia celei de-a opta editii a Festivalului International -Zilele Teatrului Valah- ce se va incheia joi, 6 octombrie.

Seria va continua duminica, 9 octombrie, la Arad, cu cea de-a XI-a editie a Festivalului National de Teatru Clasic, ce programeaza opt spectacole. Dintre acestea, jumatate sunt din Capitala – -Portretul lui Dorian Gray- (Odeon), -Mascariciul- (-Bulandra-), -Avarul indragostit- (Comedie) si -O noapte furtunoasa- (Studioul Casandra).

Editia care se incheie la 16 octombrie mai cuprinde spectacole de la Teatrul National din Craiova, Teatrul National din Cluj, Teatrul -Tamasi Aron- din Sfantu Gheorghe si Teatrul din Arad.

In perioada 17 octombrie-26 octombrie se va desfasura cea de-a XVII-a editie a Festivalului National de Comedie de la Galati, eveniment cu caracter competitiv, care este de asemenea dominat de teatrele din Capitala. Printre spectacole se numara -O zi din viata lui Nicolae Ceausescu- (Teatrul Mic), -Hangita- (-Nottara-) sau -New York Fuckin* City- (Teatrul Luni).

Maratonul trupelor din Capitala se extinde si la Piatra Neamt (22-30 octombrie), evenimentul fiind deschis de echipa Teatrului Masca, cu -Oglinda-, in regia lui Mihai Malaimare. Pe afisul festivalului nemtean se mai numara spectacole de la Theatrum Mundi, -Nottara-, -Ion Creanga-, Odeon, Teatrul Evreiesc de Stat, Excelsior, Tandarica si Teatrul Mic.

Cel de-al cincilea festival al lunii se va desfasura in perioada 23-29 octombrie la Iasi. La Festivalul -Avram Godfaden- vor participa trupe din Germania, Israel, Republica Moldova, Ucraina si Romania. Pentru acest eveniment, organizatorii mizeaza pe prezenta dramaturgului francez Eric-Emmanuel Schmitt, castigator a trei premii Moliere pentru -Vizitatorul-.

Regizori de marca la Bucuresti

In perioada 6-13 noiembrie, trupele se strang in Capitala pentru Festivalul National de Teatru, un eveniment dedicat regizorului.

Astfel, timp de o saptamana, iubitorii teatrului pot urmari spectacole puse in scena de regizori de calibru precum Liviu Ciulei, Mihai Maniutiu, Alexandru Dabija, Victor Ioan Frunza, Tompa Gabor, Alexandru Tocilescu, Bocsardi Laszlo si Silviu Purcarete.

Evenimentul va gazdui premiera oficiala a spectacolului -Triumful dragostei-, in regia lui Alexandru Darie, precum si o reprezentatie cu -Inima de caine-, in regia lui Yuri Kordonskiy.

La cinci zile de la evenimentul bucurestean se deschide cea de-a XVII-a editie a Festivalului de Dramaturgie Contemporana de la Brasov, ce va dura pana la 25 noiembrie, eveniment al carui program nu a fost definitivat. La acest eveniment, Teatrul Odeon va prezenta piesa -Marchizul de Sade-. Ei bine, maratonul de toamna se va incheia la Oradea, cu editia jubiliara a Festivalului de Teatru Scurt, programata in perioada 20-26 noiembrie. Pana in prezent, -Tatal- si -Sorry- de la -Bulandra- si -Scaunele- de la Teatrul German de Stat din Timisoara sunt deja invitate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.