Pentru producatorii americani de film, costurile de productie ale unui film de fictiune in Romania sunt cu 40-60% mai mici decat in Marea Britanie si cu 70% mai mici decat in Statele Unite. Asa arata rezultatele unei analize efectuate de revista -The Hollywood Reporter- privind oportunitatile oferite de Romania, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Franta, Spania, Germania si Marea Britanie pentru producatorii de film.
In aceasta analiza se estimeaza ca, pentru serviciile de productie de film in Romania, au fost cheltuite circa 50 milioane de dolari anul trecut, cifrele fiind bune si pentru 2005. Potrivit analizei, Romania sufera insa la capitolul facilitati fiscale promovate de autoritati pentru a atrage producatorii straini si infrastructura – drumurile fiind sub standardele europene. In aceste conditii, unele locatii ideale pentru filmare sunt mai greu accesibile.
Forta de munca ieftina si varietatea locatiilor – avantaje
Romania a atras tot mai multe productii straine prin cele doua studiouri importante: MediaPro si Castel Film. Printre peliculele enumerate in analiza se numara -Joyeux Noel- (nominalizarea Frantei la categoria -cel mai bun film strain- de la Premiile Oscar), -Blood & Chocolate (cu Olivier Martinez), -The Cave- (cu Marcel Iures), -7 Seconds- si -Razor*s Edge- (ambele cu Wesley Snipes) si -Cold Mountain- (cel mai scump film filmat in Romania).
Si totusi, pentru producatorii care tintesc costuri scazute de productie, editorii -The Hollywood Reporter- spun ca piata se afla intr-o continua miscare. Astfel, ei considera ca o data cu aderarea Romaniei la UE, in 2007, costurile de productie vor creste, favorizand astfel tarile baltice.
Chiar daca nu mai este la fel de ieftina ca in anii *90, Praga ramane totusi in topul destinatiilor cineastilor. O alta atractie este Ungaria, Steven Spielberg filmaand o parte din -Munich- la Budapesta..