Focus pe debutanti! Acesta este cuvantul de ordine al celei de-a 12-a editii a Festivalului de Film de la Sarajevo, o manifestare programata in perioada 18-26 august. In ultimii ani, acest festival a promovat cu succes industria de film din zona central si est-europeana, mai ales prin sectiunea principala – Competitie -, introdusa in program in 2002. Eforturile acestor manifestari zonale nu au ramas fara ecouri, cinematografia din zona central si est-europeana beneficiind de succese notabile in ultimii ani.
Anul acesta, spre exemplu, Marele Premiu al Berlinalei a fost castigat de Jasmina Zbanic (presedintele juriului de la Sarajevo), Corneliu Porumboiu castigand la randul sau premiul Camera d*Or la Cannes. Anual, pe parcursul festivalului de la Sarajevo sunt prezentate circa 60 de lungmetraje regionale, scurtmetraje sau documentare, piata CineLink – cea mai puternica din regiune – atragand, de asemenea, atentia producatorilor si distribuitorilor din Europa.
-A fost sau n-a fost?- – in seara de deschidere
Cinematografia romana, reprezentata cu succes in ultimii ani de regizorii tineri, va fi bine reprezentata la Sarajevo prin filmele realizate de Corneliu Porumboiu, Catalin Mitulescu, Radu Muntean si Tudor Giurgiu. Primul este Corneliu Porumboiu, filmul sau -A fost sau n-a fost?- (premiat la Cannes si TIFF) urmand sa fie proiectat chiar in seara de deschidere a celei de-a 12-a editii a festivalului.
Competitia premierelor
Avand in vedere dorinta organizatorilor de a promova debutanti, sectiunea principala (Competitia) este formata strict din filme in premiera regionala. Printre cele noua filme din competitie se afla si -Hartia va fi albastra-, cel de-al doilea lungmetraj realizat de regizorul Radu Muntean. El va concura cu -Das Fraulein- (Elvetia/Germania/Bosnia), -Kythera- (Ungaria), -Mama I Tata- (Bosnia), -Nafaka- (Bosnia) si -Pat Lubenica- (Croatia). Juriul, prezidat de regizoarea Jasmila Zbanic, va acordat patru premii: -cel mai bun film- (25.000 euro), -premiul special al juriului- (10.000 euro) si -cel mai bun actor/actrita- (2500 euro). Organizatorii au confirmat prezenta reprezentantilor Fortissimo (Olanda), MDC (Germania) si Co-production Office (Germania), care vor urmari atent filmele selectionate in Competitie.
De 2x Mitulescu
Pe langa Competitie, Festivalul cuprinde si o sectiune paralela -Regional Off Programme-, ce cuprinde patru filme interesante. Dintre ele, doua sunt romanesti. Este vorba despre -Legaturi bolnavicioase-, in regia lui Tudor Giurgiu, si de -Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii-, in regia lui Catalin Mitulescu (premiu la Cannes). Celelalte doua sunt -Grbavica- in regia Jasmilei Zbanic si -Taxidermia-, in regia lui Gyorgy Palfi.
Ca tot am ajuns la Catalin Mitulescu, regizorul roman va fi prezent la Sarajevo si in cadrul CineLink Market cu proiectul -A Heart Shaped Balloon-, pe un scenariu semnat de Bogdan Mustata. Ajunsa la cea de-a patra editie, piata co-productiilor propune 11 proiecte din 9 tari. Asa cum arata programul, la startul festivalului Romania ar mai putea fi reprezentata si in competitiile scurtmetrajelor si filmelor documentare.