Pe data de 21 aprilie, rastafarii de pretutindeni au celebrat -Grounation Day-, ziua în care Haile Selassie, Regele Regilor şi Zeul Zeilor, a vizitat pentru prima dată Jamaica. Sărbătoarea aminteşte de istoricul moment din 1966, cand Selassie a făcut celebra declaraţie către liderii comunităţii rastafari, de a nu emigra în Etiopia pana ce nu vor elibera poporul jamaican.
În timp, maxima sa va deveni cunoscută sub numele de -eliberare înainte de repatriere.-
A doua ca importanţă în cultura -rasta-, după Coronation Day, sărbătorită pe 2 noiembrie, cand împăratul Selassie a fost încoronat, -Grounation Day- este sărbătorită cu mult fast. În această zi, oamenii canta şi dansează pe renumitele melodii ale lui Bob Marley, fumează canabis şi marijuana şi se închină la memoria -Leului lui Iuda-.
Istoria mişcării -rasta-
Rastafarianismul, una dintre cele mai tinere religii din lume, s-a născut oficial în oraşul Harer, din Etiopia, în anul 1930 odată cu încoronarea lui Haile Selassie, Majestatea-Sa Imperială Împăratul, Regele Regilor şi Lordul Lorzilor sau, după numele său de botez Ras Tafari Makonen.
Mişcarea religioasă a fost practic o materializare a unui concept hibrid între iudaism şi creştinism. Mişcarea a fost îmbrăşişată în special de jamaicanii săraci care au simţit nevoia de independenţă şi de eliberarea de sub asuprirea albilor.
Adepţii religiei rastafariene s-au inspirat în conturarea ideologiei din filosofarile de pana atunci ale lui Marcus Mosiah Garvey (1887-1940).
Garvey consideră că toate persoanele de culoare îşi pot recaştiga demnitatea doar pe tăramurile lor de origine, anume în Africa.
Garvey le-a spus negrilor să caute în Africa încoronarea unui rege, iar atunci vor şti că salvarea e aproape-.
În 1930, cand Haile Selassie (Ras Tafari, -Leul lui Iuda-) a fost încoronat împărat al Etiopiei, faptul a fost văzut ca o împlinire a inspiraţiei lui Garvey, unii rastafarieni recunoscandu-l ca încarnare a lui Dumnezeu (-Jah-), iar alţii ca pe un profet.
Rastafarianismul şi-a început grandioasa extindere din insulele Caraibe pentru a ajunge astăzi să aibă peste 1,5 milioane de adepţi în toată lumea, în special mulatri şi negri.
Bob Marley – principalul promotor al mişcării -rasta-
Unul dintre principalele figuri jamaicane care a promovat mişcarea rastafarilor a fost cantăreţul Bob Marley, cel care consacrat pe plan internaţional muzica şi stilul reggae. Ca mulţi alţi jamaicani, el a adoptat religia şi filosofia rastafariana în anii *60, odată cu vizita lui Haile Sellasie în Jamaica.
Adepţii mişcării sunt de părere că, dacă nu ar fi existat Bob Marley nu ar fi existat nici muzica reggae aşa cum este ea cunoscută în prezent şi nici religia -rasta- nu ar fi avut un număr atat de mare adepţi.
Simbolurile rastafarienilor
Culorile care îi reprezintă pe rastafarieni sunt roşu (care simbolizează saangele vărsat de martirii care au reuşit unificarea şi liberarea), galben (reprezentand bogaţiile -Taramului făgăduit-) şi verde (frumuseţea, fauna şi vegetaţia Etiopei).
Alături de culori, -Iarba înţelepciunii- (marijuana) este un stalp de susţinere foarte gros în existenţa acestei religii, ea fiind folosită în ritualuri precum -Nyabingi-.