Home Monden Serban Ionescu – -Incercam sa ducem economia in capitalism, dar platile se...

Serban Ionescu – -Incercam sa ducem economia in capitalism, dar platile se fac ca in socialism-

DISTRIBUIŢI

Incepand de azi, piata serialelor de televiziune se imbogateste cu inca un produs. Este vorba despre -Om sarac, om bogat-, un format care a cunoscut succesul in mai multe tari. Povestea graviteaza in jurul a doua prototipuri umane diferite: Titi Prodan (Horia Brenciu) – omul sarac, si Emilian Maxim (Serban Ionescu) – omul bogat. Premiera este programata azi, de la ora 17.30, la Pro TV. Inainte de premiera, am stat de vorba cu Serban Ionescu, interpretul rolului Emilian Maxim.

– Ati cochetat atat cu filmul, cat si cu teatrul si televiziunea. Ce se mai intampla cu filmul romanesc in acest moment? Va intreb, pentru ca, din pacate, am ajuns o tara in care nu se mai merge la cinema.

– Cu filmul, teatrul si televiziunea nu am cochetat, pentru ca asta este profesia mea, viata mea. Cred ca la aceasta intrebare un sociolog ar putea raspunde cel mai bine. Lumea din jurul nostru se schimba, la fel si relatiile oamenilor cu institutiile. In Romania, de 15-16 ani, filmul incearca sa supravietuiasca. Constat cu placere ca ultimele productii cinematografice au primit din partea tinerilor foarte mult oxigen si profesionalism. Consider insa ca nu e suficient. In plus, nu e vina cinematografiei ca asistam la aceasta stare. Este o industrie, nu un hobby, o masinarie care inghite foarte multi bani. Or, handicapul filmului in fata televiziunii consta in faptul ca aceasta din urma detine toate -firele-. Filmului ii lipseste, din pacate, difuzarea. De asemenea, cred ca ar trebui ca mai multe institutii sa se arunce in aceasta -aventura-. In al treilea rand, este si o problema de educatie. Acum 40 de ani, tin minte ca se mergea in caravana prin toata tara cu diverse filme. Acum totul este ca o cursa in gol. Alergi de unul singur si iesi pe locul doi.

– In ultimii ani, meseria de actor este luata peste picior. Nu de putine ori am auzit formulari de genul -decat sa te faci actor, mai bine vinzi flori-. Chiar asa de rau a ajuns meseria asta?

– Actoria nu este o meserie, este o profesie, care are nobletea ei. Daca, Doamne fereste, viata iti ofera si o cadere abrupta, cred ca poti sa vinzi si flori sau sa sapi canale. Meseriile au stralucirea si demnitatea lor. Dar profesia e nobila.

– Unii spun ca televiziunea este ca o bula de oxigen pentru actori. Altii spun ca este o solutie de compromis…

– Eu nu pot face compromisuri decat cu mine, in nici un caz cu televiziunea, radioul sau publicitatea, de exemplu. A face serial de televiziune sau reclame nu este un compromis, ci tine de mijloacele pe care le foloseste un actor pentru a-si face profesia. Este o posibilitate de a colabora profitabil, cu toate ca eforturile pe care le implica productiile de televiziune sunt foarte mari. De asemenea, este foarte cunoscut faptul ca a fi actor angajat la teatru nu iti ofera un venit nici macar decent. Astfel ca,in urma acestor colaborari, avantajele sunt reciproce.

– Azi debutati intr-un nou serial pentru televiziune: -Om sarac, om bogat-. Ce v-a determinat sa acceptati rolul lui Emilian Maxim?

– Dupa ce am primit propunerea de a juca in acest serial, am citit mai multe episoade din scenariu si mi s-a parut ca Emilian Maxim este un personaj pe care as putea sa-l construiesc cu mare placere. Este totodata un tip de personaj de care in film nu am mai avut parte, poate cel mai frumos din tot serialul.

– In prezentarea acestui rol, ati spus ca interpretati o -jigodie simpatica-. Cum arata un asemenea exemplar?

– O -jigodie parfumata-! Asa l-am caracterizat pe Emilian Maxim, personajul meu din serialul difuzat de ProTV. Maxim este un tip superficial, gaunos, fara caracter, dar simpatic. Impostura lui da rezultate care il pun in situatii ridicole. De aici se naste umorul. Rolul este unul foarte generos. Este un rol lung, care implica o grija foarte mare de a nu plictisi publicul. In teatru, de exemplu, in doua ore pe care le petreci pe scena, rateul poate fi sigur. In serial insa, de la episod la episod, am posibilitatea de a schimba, de a imbogati rolul. E greu sa conduci un personaj atata timp si, totodata, sa il mentii proaspat, veridic, surprinzator. Emilian Maxim este un personaj cu defecte, calitati si foarte multe surprize.

– In distributia acestui serial gasim actori si oamenii de divertisment. Cum arata munca de echipa in aceste conditii?

– Fiecare vine cu propria experienta, cu ce are el de -acasa-. Daca acest cocteil iese bine, este in avantajul tuturor. Pentru ca invatam unii de la altii. Chiar si eu pot sa invat de la cei mai tineri, cu toate ca, de obicei, prefer sa inventez, sa fiu original. Profesia noastra cere foarte multa disciplina, talent, organizare, inteligenta. Probleme mari nu exista intre noi pentru ca gasim solutii si rezolvari pentru orice. Te certi in timp ce muncesti, apoi te impaci si mergi mai departe. Este un lant al efortului ce trebuie respectat la fiecare.

– In spotul tv exista un monolog al lui Horia Brenciu. Dumneavoastra nu spuneti nimic. Ce i-ati spus lui Horia in timpul filmarilor? I-ati ajutat pe colegii mai putin experimentati?

– Trebuie sa recunosc ca imi cam bag nasul. Dar fiind toti in aceeasi oala, cred ca este in regula. O observatie facuta cu umor este binevenita pentru oricine, chiar si pentru Horia. El este un om de televiziune, de show. De fapt, este el singur un spectacol. Daca va fi nevoie, ii voi face sugestii. Si lui, si celorlalti de pe platou. Chiar si regizorilor. Pentru ca suntem o echipa, si parerea fiecaruia conteaza. Uneori, dintr-o simpla idee se poate naste ceva minunat.

– Din cate vad, serialul va rula dupa-amiaza. Nu este tocmai o ora potrivita pentru audiente notabile. Ce sperati odata cu lansarea acestui proiect?

– Serialul va fi difuzat de la ora 17.30. Mi-e greu sa fac previziuni, insa, dupa ce am citit scenariul, dupa ce am inceput filmarile, cred ca acest serial, cu putina grija, poate sa prinda foarte bine. Este un format nou, serios si cred ca publicul din Romania are nevoie si de astfel de proiecte.

– In film, jucati rolul unui bogatas. Cum arata viata reala pentru Serban Ionescu, actorul?

– Viata mea este complexa. Am o familie la care tin enorm si care ma sustine. Tot ce fac, fac pentru ei. Ma bucur ca sunt sanatos si ca imi pot indeplini profesia cu seriozitate si pasiune. Cineva a hotarat sa imi dea mai mult pe latura aceasta. Nu sunt un om avut. Am prieteni foarte grei din acest punct de vedere si stiu ca acest statut implica foarte multe griji.

– Daca ne uitam peste hotare, prestatia de calitate este strans legata de aspectul financiar.

– Se va ajunge vreodata si in Romania la aceasta balanta, ce tine de normalitatea meseriei?

– Probabil. Fiecare isi doreste sa atinga acest echilibru, de cand intra pe bancile actoriei. Exista si la noi cativa actori bine cotati atat in tara, cat si in strainatate. Ceea ce la noi inca nu se stie este faptul ca divertismentul costa, este foarte scump. Noi incercam sa ducem economia in capitalism, dar platile se fac ca in socialism. Asta este marea noastra problema.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.