In 1991, Festivalul de film de la Sundance primea o lovitura puternica din partea unui regizor debutant: Quentin Tarantino. Filmul se intitula -Reservoir Dogs-! In scurt timp, filmul a intrat in galeria productiilor -cult-, devenind o legenda. Trei ani mai tarziu, acelasi regizor castiga celebrul Palm d*Or, la Cannes, cu -Pulp Fiction-, o alta productie de referinta. De atunci, Tarantino a devenit un specialist al filmelor-soc, un cineast care produce rar, dar care, atunci cand o face, capteaza toata atentia criticilor.
Dupa o pauza consistenta, Quentin Tarantino a revenit cu seria -Kill Bill- (1 si 2) – o odisee operetistica de dimensiuni gigantice, o saga destinata sa devina cult chiar de la generic. Prin aceasta reusita triumfala, regizorul celebreaza cele mai crude si mai nobile trasaturi umane, transpuse in doua parti complet distincte, dar total coerente. Daca -Volumul 1- este superviolent si supersangeros, al doilea este elegant si inteligent, aducand complexitate, personaje uimitoare si un dialog specific filmelor lui Tarantino. In plus, coloana sonora este colorata magnific de armoniile de nai ale maestrului Gheorghe Zamfir.
Ei bine, toate acestea vor putea fi vizionate vineri, 28 octombrie (ora 22.00), si sambata, 29 octombrie (ora 22.00), in premiera si in exclusivitate la HBO Romania, intr-un adevarat maraton semnat Quentin Tarantino. In prima parte o cunoastem pe -mireasa- Uma Thurman, care a fost cel mai periculos asasin din Deadly Viper Assassination Squad pana in momentul in care a decis sa se casatoreasca, asumandu-si o noua identitate. Chiar in ziua nuntii sale, vechii prieteni – Ishii (Lucy Liu), Vernita Green (Vivica A. Fox), Budd (Michael Madsen), Elle Driver (Daryl Hannah) si Bill (David Caradine) – ii ucid pe toti cei prezenti la ceremonie. Ramasa in viata in mod miraculos, -mireasa- dezlantuie iadul asupra celor vineovati de macel.
Partea a doua a seriei este dedicata in totalitate tintei finale: eliminarea lui Bill, Budd si Elle Driver fiind doar niste simple pretexte ale acestui drum.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane