Muzica internationala trece de ceva vreme printr-o criza acuta de idei, care ii determina pe artisti sa-si caute sursele de inspiratie in muzica traditionala a tuturor popoarelor din lume. Astfel, in prezent, peisajul muzical din Marea Britanie (spre exemplu) este invadat de sunete indiene, exponentii stilului Bhangra avand deja o adevarata industrie in peninsula. In acest moment, stilurile sunt greu de aliniat in sabloanele clasice, iar artistii incearca din rasputeri sa creeze noi linii muzicale, care sa asigure o revigorare a industriei mondiale. Aceasta criza de idei se rasfrange si asupra laboratoarelor de creatie din Romania, unde, din nefericire, se lucreaza in proportie de 90% dupa retele de succes din Occident. In acest context, creativitatea sufera serios, exemplele artistilor care lanseaza retete inedite fiind foarte putine.
Pana nu demult, singurii care mergeau pe influente din traditionalul romanesc erau moldovenii de la Zdob si Zdub. Acum insa, situatia pare sa se schimbe, gratie laboratoarelor de creatie din underground, care incearca sa ofere o alta alternativa: imbinarea traditiilor tiganesti cu soundul modern dominat de sunetele electronice.
Un astfel de proiect se numeste sugestiv: Shukar Collective.
In momentul in care auzi despre un proiect care imbina traditiile muzicale ale tiganilor ursari cu sunetele electronice incerci sa afli cat mai multe detalii despre acest proiect, iar atunci cand asculti rezultatul acestui melanj, ramai blocat si nu-ti vine sa crezi ce se intampla in fata ochilor tai. Asa s-a intamplat sambata seara, la Romexpo, cu ocazia evenimentului Shusha Night, care a adunat pe aceeasi scena 10 trupe din Romania si Marea Britanie, 10 trupe care au oferit un spectacol total.
Fara indoiala, de pe lista numelor inscrise pe afisul spectacolului: Parazitii, Suie Paparude, James Zabiela, Hybrid sau Sunday People, marele mister a fost show-ul celor de la Shukar Collective.
Prezent la eveniment, am realizat in sfarsit de ce este prezentat acest proiect ca fiind -cel mai coolt proiect world music-? In primul rand, datorita spectacolului pe care-l ofera membrii acestei trupe: Tamango, Napoleon si Clasic – trei tigani ursari din Teleorman, care pastreaza traditiile neamului lor -, la care se adauga nume grele ale curentului electro din Romania precum Dj Vasile, Matze sau Dreamdoktor.
Am asistat la un show total fiind vrajit de imbinarea sunetelor care te duc cu gandul la primitivismul muzical cu cele moderne, redate cu ajutorul unor aparate de ultima generatie. Ei bine da, show-ul Shukar Collective este o combinatie de traditional (onomatopee, respiratii intretaiate, strigaturi agresive, linguri de metal sau bucati de lemn – elemente din folclorul tiganilor ursari) si modern (chitari, sintetizatoare sau pick-up-uri). Rezultatul? O atmosfera ametitoare, de o forta impresionanta.
Traditia care bate orice manea
Proveniti din doua sate din judetul Teleorman, Tamango, Napoleon si Clasic (nu porecle de scena, ci numele lor reale, din buletin) pastreaza traditia tiganilor ursari, ducand mai departe un stil muzical dominat de elemente de percutie improvizate, completat de sunete vocale greu de inteles, dar care ofera o forta deosebita.
Ei nu au mers la oras, nu canta manele, preferand un stil simplu de viata, specific cantaretilor de strada. Liderul lor este Napoleon, un nume cunoscut in toata lumea, gratie aparitiei sale pe albumul -Dumbala Dumba- semnat de Taraf de Haidouks.
El este vocea de baza si canta si la bucati de lemn si pietre. Veteranul trupei este Tamango (in jur de 62 de ani), un colectionar de linguri care transmite tuturor influentele arhaice primite de la stramosii sai.
Desi are doar 24 de ani, Clasic este deja o legenda in muzica imblanzitorilor de ursi. El canta atat din voce, cat si la tot felul de instrumente primitive de percutie.
Ei alcatuiesc Shukar, un proiect ce a prins contur alaturi de celebri muzicieni din sfera electro.
Dj Vasile si Dreamdoktor – initiatorii unui proiect original
Ideea de Shukar Collective a aparut dupa ce DJ Vasile si Dreamdoktor au auzit cateva piese originale Shukar si i-au vazut pe acestia in actiune intr-un binecunoscut club de jazz bucurestean.
Cei doi s-au gandit sa reorchestreze arhaicele piese folk, utilizand tehnologii contemporane, dar pastrand in acelasi timp aspectul arhaic.
Fara sa modifice continutul primitiv, ei au realizat o mixtura unica intre samplere, sequencer-e, turntable-uri si instrumente reale – totul cu voci live. Asa s-a nascut Shukar Collective din care fac parte: Napoleon, Tamango si Clasic (membri de baza Shukar) si muzicienii din sfera electro: Dreamdoktor, Matze (Cri Stanciu), Dj Vasile, Diafragma (Mito Micleu) si Vlaicu Golcea.
Aceasta colaborare inedita se va concretiza prin albumul -Taves Bahtalo!- ce va fi lansat de Era Business.