In ciuda aparentelor, peisajul jazzistic mondial este din ce in ce mai aglomerat. Or, chiar si asa, festivalurile de gen care sa fi trecut de 35 de editii nu sunt foarte multe. Spre fericirea iubitorilor de jazz din Romania, Sibiu Jazz Festival face parte din aceasta elita, el bifand in perioada 8-14 mai cea de-a 36-a editie. Asta in conditiile in care Sibiul se pregateste sa devina -Capitala Culturala Europeana- in 2007 alaturi de Luxemburg si Marea Regiune.
In plus, editia care sta sa inceapa la Sibiu se pliaza perfect pe calendarul de evenimente generate de Anul Francofoniei. Astfel, pe parcursul saptamanii jazzistice de la Sibiu, publicul va putea urmari la lucru artisti si trupe, a caror prezenta este posibila cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe prin Comisariatul General pentru Francofoniei. Si de aceasta data, Fundatia Pro Art Hermannstadt lanseaza un program de anvergura, prin neobositul Titi Schmidt.
Snaco Dixie reinvie traditia New Orleansului
In ziua inaugurala a festivalului (8 mai), bandul sibian Snaco Dixie va prezenta concerte stradale, in buna traditie a New Orleansului de acum un secol. Seara, la Casa de Cultura a Sindicatelor se vor reuni tinere talente ale genului din marile centre universitare, sub titulatura -Galele studentesti de jazz-, editia a VI-a.
Ziua de 9 mai marcheaza sarbatorirea Zilei jazzului european, tot cu fast stradal, seara urmand sa concerteze grupul belgian Tricycle si -austriecii- lui Wolfgang Puschnig (vedetele serii). Saxofonistul care s-a afirmat alaturi de Vienna Art Orchestra va fi insotit de Linda Scharrock, Franz Hausinger, Woody Schabata, Achim Tang, Reinhart Winkler si de brazilianul Laurinho Bandeira. Prin acest concert, organizatorii spera sa anunte invitarea in 2007 a orchestrei vieneze V.A.O., condusa de Matthias Ruegg.
Cea de-a treia zi a festivalului ii aduce pe scena pe Sylvain Kassap, Christophe Marguet si Helene Labarriere. Ei vor fi urmati de norvegienii de la Eldbjorg Raknes Tingeling Band.
Duel romano-american
Seara de 11 mai propune un recital de jazz simfonic, ce va fi oferit de septetul pianistului Florin Raducanu, din care fac parte Garbis Dedeian, Catalin Milea, Laurentiu Moise, Pedro Negrescu, Laurentiu Stefan si Carlos. In partea a doua, tonul va fi preluat de World Saxophone Quartet, o -gasca- formata din patru muzicieni care sunt multipli laureati ai clasamentelor Down Beat Magazine (Jazz Critics Poll). Ei sunt Oliver Lake (sax alto), David Murray (sax tenor), Bruce Williams (sax sopran) si Hamiet Bluiett (sax bariton). Quartet-ul, care sarbatoreste 3 ani de existenta, este insotit in acest turneu european de alti doi muzicieni: bateristul Lee Pearson si basistul Jamaaladeen Tacuma. Ideea recitalului lor este inedita: trasnsfigurarea celebrelor solouri de chitara ale lui Jimi Hendrix in armoniile suprasaturate de glucide ale saxofoanelor.
Seara luxemburgheza
Gala din 12 mai se va desfasura sub titulatura -Seara luxemburgheza-, programul cuprinzand recitalurile a doua formatii – Jeff Herr Corporation si Marc Mangen Trio. Seara urmatoare este o incursiune in zona jazzului israelian, cu ajutorul cvartetului cantaretei Hadara Levin-Arredy. Ei sunt urmati de ungurii de la BeliBubaBand.
Seara de inchidere a Sibiu Jazz Fest va fi punctata prin trei formatii: trioul pianistului Antonio Flinta (Italia), cvintetul vocalistului polonez Grzegorz Karnas si o formatie cosmopolita din Cehia, a carei vedeta este Yvonne Sanchez.
Pe langa acest festival, Pro Art Hermannstadt este co-organizator a unor minifestivaluri derivate: Cluj (10-14 mai), Ploiesti (11-13 mai) si Brasov (11-13 mai).