Cea de-a 12-a editie a Festivalului International de Teatru, programata la Sibiu in perioada 26 mai-5 iunie, va inregistra un adevarat record de evenimente – 328 si de tari participante – 68, organizatorii anuntand un maraton artistic ce va cuprinde si spatii mai putin conventionale.
Astfel, timp de 11 zile, Sibiul se va transforma intr-o imensa scena de teatru, festivalul urmand sa se desfasoare in nu mai putin de 42 de locatii precum sali de teatru, piete publice, muzee, Ocna Sibiului, Cisnadioara, catedrale si biserici sasesti, un tramvai si o hala indistriala.
Conform informatiilor oferite de Constantin Chiriac – directorul festivalului si al Teatrului National -Radu Stanca- din Sibiu -, FITS 2005 cuprinde cateva premiere inedite, printre care se numara reprezentatia unui spectacol in tramvaiul ce leaga Sibiul de Rasinari si o coproductie romano-israeliana ce se va desfasura intr-o hala industriala – o initiativa prezentata ca fiind -un prim pas spre reabilitarea zonei urbane industriale, prin care se va dezvolta si la noi ideea de <urban art>-.
-Un tramvai numit Popescu- si -Othello-
Cu aceasta ocazie, sibienii vor putea sa asiste la experimentul -Un tramvai numit Popescu-, al Teatrului National Radiofonic, dupa texte de Cristian Popescu, spectacol -pus in scena- la Bucuresti pe linia tramvaiului 26, pe traseul piata Sf. Gheorghe – Viitorului.
Pe langa aceste spectacole neconventionale, Sibiul va gazdui si piesa -Othello-, in regia lui Bocsardi Laszlo (Teatrul -Tamasi Aron- din Sfintu Gheorghe), nominalizata la gala UNITER din aces an.
In cadrul acestui eveniment, publicul va urmari spectacole de teatru clasic, teatru de strada, teatru-dans, opera, concerte, balet, teatru educational pentru copii, ateliere si spectacole-lectura, reunite sub tema editiei – -Semne-.
Evenimentele celei de-a 12-a editii sunt grupate in opt sectiuni: -Mari spectacole-, -Intalnirea scolilor si academiilor de teatru-, -Teatru in castele si spatii neconventionale-, -Teatru experimental-, -Spectacole-lectura si teatru radiofonic-, -Teatru-dans-, -Ateliere internationale- si -Fringe-.
Invitati speciali de peste hotare
Festivalul de la Sibiu include si cateva prezente de peste hotare, printre care se numara Baletul National din Chile – condus de coregraful de origine romana Gigi Craciuneanu (foto), un teatru japonez ce va monta piesa -Hamlet-, trupe de balet din Rotterdam si Sankt Petersburg si cinci companii de teatru din Luxemburg.
In acelasi timp, tinand cont de faptul ca in acest an se organizeaza aniversari Jules Verne si -Don Quijote- de Cervantes, organizatorii anunta ca aceste evenimente vor fi marcate cum se cuvine in timpul festivalului.
Intalniri in perspectiva -Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007-
Pe langa spectacolele incluse in festival, organizatorii pun la cale mai multe intalniri ale unor retele europene si mondiale care, asa cum a spus Constantin Chriac, se vor -un fel de repetitie generala, pe o perioada scurta, pentru ceea ce inseamna <Sibiu – Capitala Europeana 2007>-.
Astfel, pe langa Intalnirea Publicatiilor de Teatru si Bursa de Spectacole, se va organiza si Intalnirea directorilor de Capitala Europeana. -Trebuie sa invatam din experienta lor, mai ales din greutatile pe care le-au avut in relatia cu factorul politic si finantatorii-, a declarat domnul Chiriac, adaugand ca Festivalul International de Teatru este -locomotiva-, care a tras Sibiul spre dobandirea statutului de -Capitala Culturala Europeana- in 2007, alaturi de Luxemburg.
Tot in perspectiva anului 2007, directorul FITS a declarat ca si-ar dori ca regizorii romani care scriu istorie peste hotare, cum ar fi Andrei Serban, Florin Fatulescu si Silviu Purcarete, sa vina sa lucreze in Romania.
Festivalul International de Teatru de la Sibiu este produs de Fundatia -Democratie prin cultura- si organizat de Teatrul National -Radu Stanca-, UNITER, Ministerul Culturii si Cultelor si autoritatile locale, sub patronajul Delegatiei Comisiei Europene in Romania si a presedintiei Romaniei…