Home Monden Spectacol de teatru kyogen la Bulandra

Spectacol de teatru kyogen la Bulandra

DISTRIBUIŢI

Dupa reprezentatia sustinuta aseara la Teatrul National -Radu Stanca- din Sibiu, in cadrul celei de-a XIII-a editii a Festivalului International de Teatru, echipa trupei de teatru Ohkura Kyogen Actors vine in Capitala, pentru a prezenta in fata publicului bucurestean o mostra de kyogen – o forma traditionala de teatru japonez ce dateaza de acum 700 de ani.

Spectacolul este programat maine seara, de la ora 19.00, pe scena Salii Izvor a Teatrului -Lucia Sturza Bulandra-.


Evenimentul, organizat in colaborare cu Ambasada Japoniei si Japan Foundation, cuprinde o prezentare a teatrului kyogen, precum si doua piese din repertoriul clasic: -Kazumo- (Lupta sumo cu un tantar) si -Ne Ongyoku- (Cantec pe genunchii stapanului). Potrivit organizatorilor, spectacolul este tradus in limba romana.

Distributia spectacolului este formata din regizorul Hiroto Hashimoto, producatorul Terutoshi Takaku si maestrii Motonari Ohkura, Noriyoshi Ohkura, Yoshinobu Shigeyama, Yutaka Takeuchi, Shinkai Yoshida si Kentaro Hayashi.

700 de ani de istorie

Kyogen este o forma traditionala de teatru japonez care a aparut in urma cu circa 700 de ani, in perioada Muromachi, odata cu teatrul noh, sub denumirea de nohgaku. Remarcandu-se prin puternice inflexiuni comice, piesele de teatru kyogen sunt inspirate din viata oamenilor simpli, fiind prezentate intr-o maniera usor accesibila publicului larg. Daca la inceput spectacolele noh si kyogen s-au desfasurat pe aceeasi scena, piesele kyogen fiind intercalate ca secvente comice intre dramele noh, odata cu epoca moderna, fiecare gen teatral s-a afirmat independent. De-a lungul timpului, teatrul kyogen a incantat spectatorii cu umorul sau realist, fiind apreciat atat in Japonia, cat si in lume.

Temele abordate de teatrul kyogen surprind farse si situatii comice de viata, printre personajele preferate numarandu-se: nobili feudali, stapani, servitorul Taro Kaja, femei, calugari sau asceti. Ca si in piesele noh, pentru unele roluri de zeitati, batrani, animale sau duhuri, se folosesc masti speciale.

Membrii trupei de teatru Ohkura Kyogen Actors apartin scolii Ohkura, una dintre cele mai prestigioase scoli de kyogen, a carei istorie se confunda cu insasi istoria acestui gen teatral. Bazele acestei scoli au fost puse in perioada Muromachi (secolul al XIV-lea) de catre Ohkura Yaemon, creatiile fiind influentate de scrierile calugarului Gen*ei Hoin, reprezentant al budismului Tendai. In anul 2001, nohgaku a fost inclus in patrimoniul cultural UNESCO.

Scena speciala

Nohgaku se joaca pe o scena speciala, decorul fiind reprezentat de arbori de pin. Scena este patrata si deschisa pe trei parti, fiecare latura masurand circa cinci metri. Intrarea actorilor se face prin intermediul unei pasarele de lemn (hashi-gakari). Panoul de fundal ilustreaza un peisaj cu pini batrani (kagami-ita – panou oglinda). Aparitia acestui tip de scena se leaga de o anecdota potrivit careia un actor trebuia sa joace nohgaku in fata unui pin care adapostea o zeitate. El urma sa se adreseze zeitatii, fiind in acest fel nevoit sa stea cu spatele spre public. Deoarece ar fi fost un gest nepoliticos, actorul a inceput sa joace imaginandu-si ca are in fata o oglinda.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.