Ca un paradox al celor 15 ani scursi parca fara prea mult timp de respiro de la Revolutie, Romania anului de gratie 2004 arata ca o uriasa scena. De ce? Simplu! In acest an s-au organizat cele mai multe festivaluri din toate timpurile, de la manifestari cu tenta medievala si pana la Liberty Parade, de la batranul -Cerb de Aur- cu ale lui coarne roase de vremuri la mult mai proaspatul promotor al muzicilor facile Callatis, de la Peninsula – aceasta manifestare menita sa aduca in Romania o manifestare asemanatoare celei din vecini (Sziget) – si pana la manifestarile protestatare gen Rosia Montana sau Stufstock.
Romania a devenit o imensa scena de bataie a identitatilor muzical-culturale, pe fondul unui ascultator sau degustator de sunete, care incearca sa scape de marasmul kitch-ului care-l asalteaza la fiecare pas. Avem Cerb, Callatis, Mamaia, Peninsula, Art Fest, Fan Fest si Dumnezeu mai stie ce… fest. -Avem di tati-, cum spun moldovenii de la Planeta Moldova. Impreuna conducem aceasta imensa alimentara, care poseda in galantare o gama vasta si a dracului de pestrita de personalitati, idei sau concepte de viata carmuite mai mult sau mai putin de o baza educationala de soi cum s-ar spune.
In acelasi an de gratie 2004, identitatea muzicala a poporului roman este subjugata de mainstream (comercial), astfel incat artistul a ajuns un fel de detergent care curata petele mai bine decat concurentul timid, care nu dispune de suficiente fonduri care sa-i dea voie sa scoata capul in lumea buna. Mainstream-ul este peste tot: la piata, pe strada, in cluburi, pe reviste sau la tv, creand astfel o subjugare mentala a romanului care vrea cu orice pret sa fie cineva. Si totusi, acest sa fii cineva – muzical vorbind – nu inseamna neaparat sa te supui umil regulilor moderne de marketing care-ti transforma viata intr-un bordel machiat cu cele mai scumpe farduri si coafat cu cele mai perverse strategii de promovare in mass-media. Sa fii cineva poate sa insemne foarte bine sa ai o parere, o opinie, pe care incerci sa le impui printr-un mesaj de protest.
Ei bine, exact acest segment ascuns printre galantarele marcate de reclame luminoase din imensa alimentara culturala -made in Romania- poarta numele simplu: Stufstock!
O injectie de 60.000 de euro si muzica buna
Cel mai controversat eveniment muzical, desfasurat la cativa pasi de vecinii nostri bulgari, mai are doar cateva zile pana la deschiderea celei de-a doua editii.
O editie la care cuvantul de ordine va fi muzica buna, ceea ce inseamna mai pe romaneste, rock, blues, folk sau orice alt curent alternativ care n-are nici o legatura cu mainstream-ul sufocant. Vama Veche, 2 Mai, Limanu formeaza ultimul bastion al oamenilor care refuza sa traiasca incorsetati de kitch, este un loc uitat parca de lume care s-a stricat in ultimii doi-trei ani taman datorita promovarii excesive care a dus la construirea unor cladiri oribile. Ei bine, prin Festivalul Stufstock – acest micut Woodstock al vamaiotilor – se incearca sa se pastreze aceasta oaza culturala si ecologica. Pe 3 si 4 septembrie, toti iubitorii acestor muzici se vor strange pe plaja din Vama pentru a asista la maratonul concertistic pus la cale de organizatori, maraton ce se va desfasura in doua locatii: -La Hamacu* lu* Boboc- (scena principala) si la Club A (scena B).
Doua seri de spectacole anti-mainstream la care vor participa: Luna Amara, Implant pentru refuz, Celelalte Cuvinte, Iris, Sarmalele Reci, Coma, Partizan, Z.O.B, Nightlosers, Ada Milea, Harry Tavitian, Tapinarii, Semnal M, Vita de Vie, Cargo, Firma, Florin Chilian sau Blazzaj. 35 de nume care au ceva in comun: refuzul de a intra in bordelul muzicii care nu spune nimic! Toti vor canta pe cele doua scene, intr-un festival care va ajunge la ochii si urechile romanilor, pentru prima data, prin transmisiile directe de la TVR 2. De ce toata tevatura asta? Pentru ca acesti oameni isi doresc sa beneficieze de o zona a lor, care ocupa cinci din cei 240 de kilometri care-i masoara litoralul romanesc.
Pentru ca nu vor sa fie deranjati de blocuri de beton inalte de cinci-sase etaje, pentru ca nu vor sa inoate pe langa ski-jet-uri sau salupe cu motor, ci vor sa se relaxeze in fata corturilor, nud sau nu, emotionandu-se in fata unui peisaj special sorbind dintr-o bere rece.
Cei care vor spune -prezent- pe 3 si 4 septembrie la a doua editie a Stufstock-ului vor putea sa semneze atat pentru protejarea rezervatiei naturale 2 Mai – Vama Veche – Limanu, cat si pentru obtinerea dreptului de campare pe plaja. Nu este nevoie decat de 100.000 de semnaturi. In rest, atat vamaiotii traditionali, cat si curiosii care vor respira pentru prima data atmosfera din Vama vor primi gratuit doua doze de muzica buna.