Dialogul cultural romano-britanic, desfasurat sub genericul -UK-RO 2004-, s-a incheiat oficial ieri la British Council, printr-o conferinta de presa in cadrul careia Moses Anibaba (director general British Council) si Gabriela Masacci (director marketing si comunicare) au prezentat in premiera rezultatele cercetarii de piata -Tanar in Romania-, studiu efectuat pentru British Council de Gallup Romania in perioada mai-noiembrie 2004, in sase orase din tara.
Din punct de vedere cultural-artistic, rezultatele acestui sondaj ofera o plaja larga de probleme cu care se confrunta tinerii romani cu varste cuprinse intre 15 si 35 de ani.
Chiar daca opteaza pentru ideea de clasic si traditional pe segmentul cultural-artistic, tinerii romani admit ca nu exista cineva care sa le starneasca interesul pentru muzica clasica, opera, muzica contemporana sau teatru experimental, optand de cele mai multe ori pentru anumite evenimente in functie de influentele prietenilor. Cu toate acestea, ei simt nevoia unei indrumari si a unor explicatii ale acestor stiluri si oferte culturale, considerand ca educatia din scoli ar putea avea un rol decisiv in acest sens.
Pentru a se familiariza cu genurile avangardiste, tinerii au punctat cateva metode utile de promovare. Acestea sunt afise inedite care sa starneasca interesul tinerilor, vanzarea biletelor in scoli sau facultati, distribuirea de bilete gratuite sau includerea in pretul biletelor de teatru a vizionarii unei expozitii.
Interes scazut pentru teatru, opera, balet sau concerte de muzica clasica
Din pacate, tinerii intervievati nu manifesta prea mult interes pentru spectacole de teatru, opera, balet, muzica clasica sau expozitii.
Astfel, la intrebarea -care este principalul motiv care te impiedica sa mergi mai des la teatru, opera, balet, concerte de muzica clasica sau expozitii?-, 32% din tineri spun ca nu ii intereseaza, 31% spun ca nu au timp, 11% dau vina pe pretul ridicat al biletelor, 12% spun ca nu au cu cine sa mearga la astfel de evenimente, 7% nu cunosc oferta culturala, 3% considera ca spectacolele existente sunt de slaba calitate, iar 2% cred ca in Romania sunt prea putine manifestari culturale. Interesul scazut al tinerilor se pastreaza si in cazul ofertelor culturale ale altor tari.
Din acest punct de veder, 9% sunt foarte interesati de aceste oferte, 38% se declara destul de interesati, procentul celor mai putin sau deloc interesati de ofertele culturale ale altor tari fiind de 51%. Procentul celor 74% din tinerii interesati de acest gen de evenimente: 59% opteaza pentru muzica si film, 49% pentru obiceiuri si traditii, 31% pentru dans, 28% pentru teatru, 23% pentru literatura, 21% pentru grafica si pictura, 19% fiind interesati de expozitii de fotografie.
Conform sondajului Gallup, in ultimul an, doar 13% din tinerii romani au participat la evenimente culturale ale altor tari.
Segmentarea tinerilor in functie de petrecerea timpului liber
Sondajul Gallup, ce a cuprins liceeni, studenti, absolventi (studii medii si primare) si absolventi ( studii superioare), a realizat o segmentare a tinerilor in functie de petrecerea timpului liber.
Astfel, 31% din tinerii romani sunt -mondeni- – preponderent studenti barbati care frecventeaza barurile, cluburile, discotecile sau salile de cinema, asculta manele, house, hip-hop si dance si inregistreaza un consum ridicat de media -, 26% sunt -familisti- – preponderent femei casatorite, cu studii medii sau primare, care in timpul liber sunt antrenate in treburi casnice, ascultand in special latino si blues, 19% sunt -saraci- – preponderent studenti din camine (mai mult femei), cu venituri mici, care opteaza pentru iesiri in oras si pentru concertele de muzica moderna, 13% sunt implicati – preponderent liceeni, care opteaza pentru informatii din carti sau reviste, canta la un instrument, asculta mai mult rock si manifesta un interes ridicat pentru activitatile de voluntariat, in timp ce doar 11% sunt -elitisti- – absolventi (studii superioare), caracterizati de un consum cultural de elita (citesc carti, merg la teatru, opera), asculta mai mult muzica clasica si blues si manifesta un interes sporit pentru activitatile de voluntariat.
La final va prezentam topul preferintelor muzicale ale tinerilor romani, structurat pe genuri: 36% prefera disco/pop, 28% – dance si latino, 23% – blues si house, 20% – rock si manele, 17% – hip-hop si muzica clasica, doar 6% fiind amatori de jazz …