Cele 10 zile de maraton cinematografic, programate la Cluj cu ocazia celei de-a patra editii a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), sunt gata de start, cu o distributie demna de invidiat: peste 90 de filme si circa 40 de scurt-metraje din 39 de tari, o sumedenie de premiere si mai bine de 250 de invitati din tara si de peste hotare, dintre care i-am enumera pe Annie Girardot, Lukas Moodysson, Todd Solondz, Keith Griffiths, Miroljub Vuckovic, Andras Fesos, Alexandra Maria Lara, Anamaria Marinca, Gheorghe Dinica, echipele de filmare de la -Lost and Found-, -Moartea domnului Lazarescu- si -Ryna-, Carl Schoenfeld, Cristian Mungiu si Oana Pellea. Asa cum au declarat Tudor Giurgiu (directorul festivalului) si Mihai Chirilov (directorul artistic) in cadrul conferintei de presa organizate ieri in Capitala, editia din acest an se va concentra puternic asupra competitiei principale, acolo unde, dintre cele 11 filme inscrise la start, nu mai putin de trei vin direct de la Festivalul de Film de la Cannes. Este vorba despre: -Moartea domnului Lazarescu- (castigatorul sectiunii Un certain regard), regizat de Cristi Puiu, -Dark Horse-, in regia lui Dagur Kari, si -Johanna- – de Kornel Mundruczo, un film ce a starnit o adevarata furtuna pe Croazeta. In ciuda performantei filmului regizat de Cristi Puiu, Mihai Chirilov a declarat ca -Moartea domnului Lazarescu- nu este cel mai bun film din competitie, decizia finala apartinandu-le celor cinci membri ai juriului: Alexandra Maria Lara, Keith Griffiths, Miroljub Vuckovic, Andras Fesos si Laurentiu Bratan.
-Intra cine vrea, iese cine poate si cum poate-
Conform lui Mihai Chirilov, TIFF-ul va fi -un cocktail perfect de placere si suferinta-, directorul artistic considerand ca programul este infernal: -Vor fi foarte multe evenimente, mai multe decat poate duce o persoana intreaga la cap intr-un festival de film. In plus, felul in care am realizat selectia e de natura sa starneasca sentimente contradictorii. Este interesant de vazut cati spectatori vor rezista acestui program-. De departe, provocarile -la rezistenta- ale TIFF-ului sunt: -Ingeri in America- (o productie HBO) si trilogia asiatica -Afaceri infernale-, fiecare insemnand sase ore de film. Din acest punct de vedere, sfatul lui Mihai Chirilov a fost simplu: -Intra cine vrea, iese cine poate, cum poate-…
In rest, ar mai fi de punctat proiectiile speciale, printre peliculele incluse la acest capitol numarandu-se: -Zazania- (in prezenta actritei Annie Girardot), -Prin cenusa imperiului- – in prezenta lui Gheorghe Dinica, -Moartea domnului Lazarescu- (premiera pe tara), -Lost and Found-, -Ryna- – ultimul film al Ruxandrei Zenide, -Sex Traffic- – filmul ce i-a adus actritei Anamaria Marinca cele mai importante premii ale industriei britanice de televiziune, precum si proiectele -Piata Universitatii – Romania- si -Extraordinarele aventuri ale dlui Vest in tara bolsevismului- – un film mut al carui fundal sonor va fi asigurat de Dj DuBase.
Editie duplex Cluj – Sibiu in 2007!
Cu un buget de circa 500.000 de euro, festivalul clujean ce-si va deschide portile vineri seara ramane un reper pentru Romania, beneficiind in premiera si de un juriu FIPRESCI. Incepand din 6 si pana la 16 iunie, o parte dintre filmele acestei editii vor fi proiectate la Cinema Elvira Popesco din Capitala. Cat despre editiile viitoare, Tudor Giurgiu a anuntat ca TIFF 2006 se va decala la 3 iunie, astfel incat sa nu se mai suprapuna cu Festivalul de Teatru de la Sibiu. In plus, avand in vedere ca in 2007 Sibiul va fi Capitala Culturala a Europei, peste doi ani, organizatorii intentioneaza sa realizeze o editie duplex Cluj-Sibiu…