Anul 2005 a spart anumite bariere din punct de vedere muzical, organizatorii de spectacole venind in intampinarea publicului cu oferte care mai de care mai interesante. Fie ca a fost vorba de show-uri electro, rock, jazz sau gospel, spectacolele din acest an au aratat foarte clar faptul ca in Romania exista public pentru genuri muzicale variate. Or, din acest punct de vedere, anul 2006 se anunta unul si mai experimental.
Prima oferta inedita pentru publicul autohton este fara indoiala concertul pe care ansamblul Yamato – The Drummers of Japan il va sustine pe scena Salii Palatului pe 28 februarie.
Evenimentul, organizat de Fundatia Phoenix, este o premiera in Romania, fiind o ocazie ideala de a cunoaste arta percutiei Wadaiko.
Potrivit organizatorilor, biletele pentru acest spectacol vor avea trei categorii de pret: 50, 100 si 150 RON, in functie de asezarea in sala si urmeaza sa fie puse spre vanzare in aceste zile.
-Vom demonta o vitrina-
Yamato – The Drummers of Japan inseamna un grup de 10 percutionisti de scena, care canta la instrumente traditionale japoneze de toate marimile. Cea mai mare toba din arsenalul japonezilor le-a dat serioase batai de cap organizatorilor, datorita gabaritului.
-Echipa lor a venit sa inspecteze salile din Bucuresti, banuind probabil ca vor exista greutati cu plasarea instrumentelor in sala. Cea mai mare toba cu care vor veni are un diametru de 160 de centimetri si o greutate de 500 de kilograme. Dupa inspectarea Salii Palatului, ne-am dat seama ca, pentru a introduce acea toba, trebuie sa demontam o vitrina, sala neavand usi suficient de mari. Pentru acest concert, japonezii vor veni cu tot echipamentul de sunet si lumini, show-ul avand o conceptie mai speciala-, ne-a declarat Paul Nanca, organizatorul evenimentului.
1.000 de spectacole si peste un milion de spectatori
-Daca va asteptati sa fiti impresionati de percutia japoneza si contaminati cu ritmuri de dans, veti fi dezamagiti. Veti avea parte de mult, mult mai mult-, scria -The Guardian- despre cei 10 tobosari japonezi. Ansamblul Yamato a fost fondat in 1993 de catre Masa Ogawa, in orasul Nara, locul de nastere a culturii japoneze. Yamato este atat numele vechi al orasului Nara, de unde provin artistii, cat si numele vechi al Japoniei. In cei 12 ani, Yamato – The Drummers of Japan au sustinut peste 1.000 de concerte in fata a peste un milion de spectatori, vizitand China, Coreea de Sud, India, Pakistan, Indonezia, Singapore, America de Sud, Statele Unite, Australia si Europa.
In timp show-ului, cei 10 percutionisti canta la instrumente precum koto, shamisen, atarigane si shinobue. Doar pe parcursul acestui an, Yamato – The Drummers of Japan a vizitat 10 tari, unde au sutinut circa 133 de spectacole.
Arta Wadaiko aduce un suflu nou stilului Taiko, originar de acum 1400 de ani. Primul grup de Taiko a fost fondat acum 50 de ani. De atunci, artistii japonezi au captivat publicul din toata lumea, in prezent Japonia avand inregistrate circa 8.000 de grupuri de acest gen. Or, revenind la Yamato, ei bine membrii acestui ansamblu cunosc foarte bine si arta Taiko. Cum se mentine in forma un asemenea artist? Simplu: 10 kilometri de alergare prin munti si circa 1.000-2.000 de repetitii cu bete Suburi, adica bete grele pe care le rotesc deasupra capului ca si cand ar canta la o toba imaginara. Ce vom vedea pe 28 februarie la Sala Palatului? Cu siguranta o premiera si, in acelasi timp, un show incendiar de sunet si lumini.