In timp ce -Fahrenheit 9/11-, semnat de regizorul Michael Moore, a starnit atatea controverse in Statele Unite, fiind difuzat in premiera la televiziune cu doar o zi inainte de alegeri, reteau HBO, in colaborare cu cotidianul -New York Times- si Life Books, se pregateste sa prezinte un documentar inedit, programat spre difuzare pe 11 noiembrie in Statele Unite, adica ziua in care veteranii aduc un omagiu celor cazuti la datorie pe teritoriul irakian. -Ultimele scrisori: Vocile trupelor americane din razboiul din Irak- prezinta o alta viziune, cea de familie, expusa cu maiestrie de Bill Couturie – castigator al unui premiu Emmy cu -Draga America: Scrisori din Vietnam- si al Premiului Oscar pentru documentarul -Legaturi Comune: Povestiri din Quilt-, ambele produse de HBO.
Acest documentar special nu incearca sa gaseasca motivele pentru care s-au pierdut atatea vieti sau daca America ar fi trebuit sau nu sa intre in forta in Irak, ci se opreste asupra factorului uman, prezentand ultimele scrisori trimise acasa de 10 soldati cazuti la datorie si ultimele amintiri ale familiilor lor.
Cuvintele sunt puternice, foarte complexe si adesea se intalnesc expresii poetice in parerile personale ale soldatilor, reprezentand ultimele amintiri ale spiritului plin de curaj ale barbatilor si femeilor ucise in timpul razboiului din Irak.
Tinand cont de impactul acestui material, reteaua HBO din Statele Unite a hotarat sa transmita documentarul necodat, oferind astfel posibilitatea de a urmari acest tribut si abonatilor la cablu care nu sunt platitori de HBO.
Imaginea Irakului prin ochii soldatilor
Forta filmului realizat de Couturie rezulta chiar din continutul scrisorilor trimise de cei 10 soldati americani disparuti pe front, scrisori care s-au dovedit a fi ultimele din viata lor. Parerile exprimate in aceste scrisori nu sunt pro sau contra razboi, ci prezinta, pe de-o parte, imaginea din interior a razboiului din Irak – cu aventuri personale, completate de emotia capturarii lui Saddam Hussein – si, pe de alta parte, dragostea si recunostinta autorilor fata de cei dragi. Mai mult decat atat, printre aceste scrisori, trimise pe parcursul razboiului din Irak, se afla si cateva care contin textul: -Citeste aceasta scrisoare doar in cazul in care nu ma mai intorc!- (foto).
Cele 10 familii care construiesc -scenariul- acestui film provin din diferite state din America: Vermont, New York, New Jersey, Virginia, Florida, Missouri, Colorado, Michigan, Wisconsin sau California, iar autorii scrisorilor sunt barbati si femei cu varste cuprinse intre 19 si 51 de ani, de etnii, formatiuni sociale si profesii diferite.
Sursa de inspiratie: rubrica -Lucrurile pe care ei le-au scris- din -New York Times-
Documentarul produs si regizat pentru HBO de Couturie a fost inspirat de rubrica -Lucrurile pe care ei le-au scris- din cotidianul -New York Times-, care cuprindea pasaje extrase din scrisorile soldatilor de pe front, adresate familiilor pe parcursul anilor 2003 si 2004. HBO a incercat sa dea viata acestor marturii remarcabile si atat de dureroase prin intermediul televiziunii. Pe langa toate acestea, a intervenit si efortul celor de la Life Books care au publicat o carte de 128 de pagini, ca un ultim omagiu adus celor disparuti. De altfel, in discursul de introducere al acestei carti, senatorul John McCain spune: -Pe vremea razboiului din Vietnam, scriam foarte des acasa. Familia era prioritara, insa, cand aveam timp, le mai scriam si prietenilor. Pe timp de pace le spui tot ce s-a intamplat acolo, insa in miezul evenimentelor esti mult mai rezervat. Nici macar tatalui meu nu-i dezvaluiam detalii militare, ci doar lucruri personale. De aceea exista aceste scrisori, pentru a realiza o legatura cu cei dragi, care asteapta acasa!-
-Aceste scrisori dau o fata umana imaginii create de razboi- – Bill Couturie
-Perspectiva unui soldat reda cu totul altfel perceptia asupra razboiului fata de perspectiva unui jurnalist. Intimitatea si personalitatea nu vor putea fi redate niciodata in reportajele traditionale. Emanand mandrie, regret, idealism sau mirare, scrisorile acestea reprezinta documente remarcabile, care ne dau o alta imagine a realitatii percepute de noi. Membri ai familiilor si prieteni apropiati sunt filmati in casele lor, citind pasaje din scrisori, unele din acestea ajungand la destinatie abia dupa ce vestea mortii celor dragi a fost primita. Acest proces de amintire si impartasire a continutului scrisorilor este insotit de lacrimile membrilor familiilor ramase si de sentimentul de durere fata de pierderea imensa. Acestia isi reamintesc sentimentele si gandurile avute in momentul in care -cineva a batut la usa-, aducand vestea trecerii in nefiinta, veste de care se tem familiile tuturor soldatilor aflati in razboi- – considera regizorul Bill Couturie despre acest documentar special care, dupa difuzarea din 11 noiembrie din Statele Unite, se va lansa si pe format DVD, urmand ca sumele incasate atat de film, cat si de carte sa fie donate Fondului pentru Eroii Cazuti la Datorie.
Ultimele ganduri de pe front
Iata cateva spicuiri din continutul scrisorilor trimise de cei 10 soldati catre cei dragi.
-Invata-i pe copiii nostri sa traiasca viata din plin si spune-ti si tie sa faci acelasi lucru. Voi fi alaturi de tine, Melissa. Intotdeauna te voi dori, voi avea nevoie de tine, te voi iubi, cu inima, mintea si sufletul. Fa-mi o placere: imbratiseaza-i pe Toad si Bean din partea mea. Iesiti afara, priviti stelele si numarati-le. Nu uitati sa zambiti- – soldat de gradul 1 Jesse Givens catre sotia sa, Melissa.
– Unii dintre cei de aici, Sarah, sunt doar niste copii. Daca ii vezi venind pe strada, ti-i si imaginezi intr-o sala de clasa sau la un film alaturi de prietenii lor, intrand in belele, facand pozne si toate lucrurile pe care le fac toti copiii, nu expunandu-si viata in asemenea mod, in fiecare secunda a fiecarei zile- – locotenent Leonard Cowherd catre sotia lui, Sarah.
ce platitudini… pro