Home Monden Un muzeu dedicat grupului ABBA, inaugurat la Stockholm

Un muzeu dedicat grupului ABBA, inaugurat la Stockholm

DISTRIBUIŢI

Un muzeu dedicat grupului suedez ABBA, situat în centrul orașului Stockholm, a fost inaugurat oficial pentru publicul larg, marți, 7 mai, informează lefigaro.fr.
După un film care i-a fost dedicat în 2008, un musical lansat în 1999 și o expoziție itinerantă – „ABBA World“ -, în 2010, grupul suedez are, începând de marți, propriul muzeu. Clădirea, situată în centrul orașului Stockholm, pe insula Gröna Lund, în interiorul Swedish Music Hall of Fame, își va deschide porțile pentru public, marți, 7 mai. Cu o zi înainte de inaugurarea oficială, capitala suedeză a fost cuprinsă de febra pregătirilor pentru acest eveniment. Autobuze, automobile și biciclete au fost decorate cu emblema muzeului, denumit „ABBA The Museum“, o denumire aleasă pentru a aduce un omagiu filmului „ABBA The Movie“, lansat în 1977.
În publicațiile suedeze, reclamele promit potențialilor vizitatori să devină „al cincilea membru al grupului ABBA“, pe durata unui cântec. „Vom oferi vizitatorilor o experiență unică“, afirmă directorul muzeului, Mattias Hansson. Publicul „va putea să trăiască ceea ce membrii grupului ABBA au trăit“, pe sunetul vocilor lor, a explicat conservatorul muzeului, Ingmarie Halling, referindu-se la ghidul audio instalat în muzeu, în care membrii celebrului grup suedez vorbesc despre istoria trupei.
Ideea unui astfel de muzeu, creat după modelul celui dedicat trupei The Beatles, din Liverpool, aparține unui cuplu de antreprenori suedezi. În 2006, ei le-au vorbit despre ideea lor celor patru membri ai grupului și au avut nevoie de alți doi ani pentru a-i convinge. Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog, Benny Andersson și Björn Ulvaeus au participat, fiecare în felul său, la realizarea acestui muzeu. Björn Ulvaeus prezidează consiliul de administrație și s-a oferit să devină chiar garantul financiar al noii instituții.
„Aveam dubii în fața ideii de a deveni un obiect de muzeu înainte de moartea mea (…), dar apoi am înțeles că (…) împreună noi am avut o creație uriașă“ și că aceasta „este o poveste a Cenușăresei care merită povestită“, a declarat el în luna octombrie cu ocazia prezentării proiectului. „Mi-am spus: dacă nu eu, atunci cine ar fi mai bun pentru a realiza acest lucru?“, a declarat muzicianul suedez pentru numărul din luna mai al revistei Kupé.
Conținutul muzeului, care are cinci etaje, oferă vizitatorilor posibilitatea de a retrăi perioada „nebună“ a anilor 1970. Legendarele combinezoane cu paiete și pantaloni evazați ocupă un loc central în colecția muzeului. Vizitatorii vor avea, de asemenea, posibilitatea de a admira numeroasele discuri de aur câștigate de ABBA și de a înțelege mai bine mediul în care cei patru artiști suedezi au evoluat, grație unei secțiuni dedicate studioului de înregistrări folosit de acest grup. Muzica trupei ABBA va avea, bineînțeles, un loc important.
„Trebuie să avem cea mai bună izolație din lume pentru a permite difuzarea de cântece diferite în fiecare cameră“, a declarat, în glumă, directorul muzeului. După părerea sa, vizitatorii nu vor veni în acest muzeu pentru a reasculta piesele grupului, pe care mulți le cunosc deja pe dinafară, ci pentru a retrăi anii de activitate ai grupului, care nu a mai apărut în formula completă pe o scenă, încă din anul 1982.

Irina Tracy

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.