Industria teatrala autohtona a intrat din nou in febra emotiilor. Motivul? Pentru al 14-lea an, Uniunea Teatrala din Romania va premia performantele teatrale ale stagiunii trecute. Gala, programata luni seara pe scena Teatrului National, inseamna un maraton de patru ore, timp in care vor fi premiati cei mai buni actori, regizori si scenografi, gazda fiind ca de obicei Ion Caramitru, presedintele UNITER.
Show-ul, care va fi transmis in direct de TVR 1, ii va aduce pe scena atat pe castigatori, cat si mai multi invitati de peste hotare, numele lor fiind tinut secret in acest moment. Responsabili cu buna desfasurare a acestui show sunt Cornel Todea, care semneaza regia, Andu Dumitrescu (scenografia) si Marius Mihalache – cel care va asigura fondul muzical. Acum cateva zile, Cornel Todea a declarat ca isi doreste ca spectacolul sa aiba un -ritm trepidant-, pentru asta fiind responsabil atat amfitrionul, cat si cei premiati.
Trofee speciale
Pana in prezent, au fost date publicitatii numele primilor laureati ai Galei Premiilor UNITER. Printre ei se numara: Constantin Chiriac (directorul Teatrului National -Radu Stanca- din Sibiu) – premiu de excelenta, Mihai Fotino, Liliana Tomescu, Viorel Penisoara Stegaru (scenograf), Dinu Cernescu (regizor) si Elisabeta Pop (critic de teatru) – premii pentru intreaga activitate.
In plus, Senatul Uniunii Teatrale a mai decis acordarea unor premii speciale pentru: Nicu Alifantis (pentru muzica de teatru), Lucian Ifrim (pentru teatrul de copii), Horia Davidescu si Eustatiu Gregorian (pentru teatru de papusi), Nicu Constantin (pentru teatrul de revista) si Mihai Ciuca (pentru circ).
In cadrul galei se vor acorda si premiile Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru – Sectia Romana. Laureatii anului 2005 sunt: George Banu (Premiul de Onoare), Ada Milea (Premiul Criticii) si teatrologii Tamara Susoi si Alina Moldovan de la Odeon (Diploma de Excelenta).
Tot luni seara, dramaturgului Stefan Caraman i se va inmana premiul pentru -Cea mai buna piesa romaneasca a anului 2005- – -Colonia ingerilor-. Concursul castigat de Caraman presupune si editarea unui volum ce va fi lansat in seara galei.
Suspans
In aceste conditii, emotiile se directioneaza spre categoriile: debut, scenografie, critica, actrita/actor in rol principal/secundar, regie, spectacol, teatru radiofonic si teatru tv.
Aici, spectacolele -Inima de caine- de la TNB si -Woyzeck- de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj au obtinut cele mai multe nominalizari, cate trei. Ele concureaza si pentru -cel mai bun spectacol-, alaturi de -Asteptandu-l pe Godot- de Samuel Beckett, regia Tompa Gabor (Teatrul -Tamasi Aron- din Sfantu Gheorghe.
Pentru premiul de regie concureaza Radu Afrim, Victor Ioan Frunza si Alexandru Tocilescu. Inedita este insa lupta pentru -cel mai bun actor intr-un rol principal-, unde concureaza Victor Rebengiuc si Marius Manole (ambii din -Inima de caine-) si Marius Stanescu (-Nu se stie cum-). Castigatorii vor fi alesi de un juriu format din Nina Brumusila (scenograf), Claudiu Goga (regizor), Ion Parhon si Elisabeta Pop – critici de teatru si Emilia Popescu (actrita). Gala Premiilor UNITER este sprijinita de Ministerul Culturii si Cultelor si Primaria Bucuresti, bugetul total ridicandu-se la 270.000 RON.