Luni seara, Sala Mare a Teatrului National Bucuresti a fost ocupata de reprezentantii industriei autohtone de teatru: actori, regizori, scenaristi, critici, prezenti pentru a asista la cea de-a XIV-a editie a Galei Premiilor UNITER, eveniment prezentat ca de obicei de Ion Caramitru.
In fata unor personalitati precum regele Simeon II al Bulgariei, principele Lorenz al Belgiei (impreuna cu principesa Astrid), principesa Margareta a Romaniei si principele Radu, premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, si Adriean Videanu, primarul Capitalei, UNITER a rasplatit cele mai bune performante teatrale ale stagiunii trecute.
Cele mai importante premii aflate in competitie au fost: -cel mai bun actor/actrita in rol principal-, -cea mai buna regie- si -cel mai bun spectacol-. In competitia actorilor, premiile au fost adjudecate de Valeria Seciu – pentru rolul din -Cum gandeste Amy- de David Harre (regia Catalina Buzoianu) – si respectiv Victor Rebengiuc – pentru rolul profesorului Preobrajenski, din adaptarea dupa -Inima de caine- de Mihail Bulgakov (TNB).
Interesant este ca ambii actori sunt la al treilea premiu UNITER din cariera. Prezenta pe scena, Valeria Seciu a spus: -Multumesc in primul rand Catalinei Buzoianu si lui Dragos Buhagiar si Teatrului Mic, pentru ca au stat langa acest spectacol si langa mine intr-un moment mai dificil-.
De partea cealalta, Victor Rebengiuc a preferat un discurs in doua fraze, facand aluzie la momentul care i-a apartinut lui Florin Piersic.
Radu Afrim – -cea mai buna regie-
Ramanand in zona premiilor importante, ajungem la -cel mai bun spectacol- al stagiunii trecute, premiu adjudecat de -Woyzeck- de Georg Buchner, in regia lui Mihai Maniutiu la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Aflat pe scena, Tompa Gabor – directorul teatrului a spus: -Parafrazandu-l pe Eugen Ionesco, un ochi imi rade, iar ceilalti doi se emotioneaza. In primul rand, pentru ca Gala UNITER este o sarbatoare adevarata. In al doilea rand, pentru ca ma simt intr-o republica democrata teatrala unde sunt multe valori prezente, dar si absente-, facand trimitere la absenta de pe lista nominalizarilor a spectacolului -Asteptandu-l pe Godot-, in regia lui Silviu Purcarete. Un alt premiu important, cel pentru -cea mai buna regie-, i-a revenit lui Radu Afrim, un regizor care a lucrat in ultimul an la cinci teatre. El a fost premiat pentru spectacolul -Plastilina- de Vasili Sigarev, un spectacol montat de curand si in Capitala. Prezent pe scena, Radu Afrim a spus ca -bucuria primirii acestui premiu este dublata de admiratia mea pentru munca celor doi regizori alaturi de care am fost nominalizat- (Alexandru Tocilescu si Victor Ioan Frunza). Revenind la actori, trofeele pentru -cel mai bun actor/actrita in rol secundar- au fost adjudecate de Peter Hilda (-Asteptandu-l pe Godot-) si de Constantin Draganescu (-Billy Schiopul-).
Momente emotionante
Pe langa seria de premii, Gala a insemnat si cateva momente emotionante. Primul a fost oferit de Liliana Tomescu (premiu pentru intreaga activitate), sosita din Suedia pentru acest eveniment, care a spus: -Aceasta carte este bagajul meu. Aici sunt si prietenii mei care nu mai sunt cu noi-. A urmat momentul oferit de familia Piersic. Mai intai, -juniorul- a spus despre tatal sau: -Multi il vad ca pe un Don Juan al scenei romanesti, eu il vad ca pe un mare actor de compozitie-. Apoi, seniorul Piersic a tinut un discurs in stilul sau caracteristic, spunand ca: -Florin Piersic jr mi-a dat cel mai frumos rol pe care l-am avut eu pana la varsta asta… De doua saptamani sunt bunic-. Ultimul moment emotionant a fost furnizat de actorul Mihai Fotino, care, vadit emotionat, a spus ca -singura boala incurabila de care sufar este teatrul-.
Momentele muzicale ale serii au fost asigurate de Marius Mihalache, Gheorghe Dinica si un trio sosit din Italia. La ceremonie au asistat Lucian Pintilie, Yuriy Kordonskiy, Mariana Mihut, Marin Moraru, Ilinca Goia, Daniela Nane, Petrica Ionescu, George Banu si Herve Bolot, ambasadorul Frantei.