Home Monden Zece filme in competitia Festivalului B-ucharEST

Zece filme in competitia Festivalului B-ucharEST

DISTRIBUIŢI

Incepand de azi, cinefilii din Capitala sunt asteptati la cinematografele Studio, Eforie si Union pentru manifestarile prilejuite de cea de-a doua editie a Festivalului International de Film B-ucharEST, un eveniment inclus in -Primavara Culturala Bucuresteana-, programul cultural lansat de Primaria Capitalei. De altfel, pentru acest festival, municipalitatea a alocat 200.000 RON, suma reprezentand un sfert din totalul fondurilor puse la bataie pentru -Primavara Culturala Bucuresteana-.

Dupa seara de deschidere, desfasurata la Sala Palatului, ce a cuprins proiectia filmului -Manderlay- de Lars von Trier si un recital al divei spaniole Victoria Abril, festivalul se muta la cinematografele Studio, Eforie si Union, intr-un adevarat maraton ce cuprinde 36 de lungmetraje.

Invitati… la lupta

Dintre cele 36 de filme, doar 10 se afla in competitia internationala. Printre ele se numara: -Garpastum- de Alexey German jr (Venetia 2005), -L*enfer- in regia lui Danis Tanovic, cu un scenariu de Krzysztof Kieslowski, -Play- de Alicia Scherson (cel mai bun debut la festivalul Tribeca de la New York) si -The Wayward Cloud- de Ming-liang Tsai – Premiul FIPRESCI la Berlinala de anul trecut. Primii trei regizori se afla la Bucuresti, fiind pe lista invitatilor speciali ai festivalului. Presedintele juriului international este regizorul polonez Krystoph Zanussi, care, cu aceasta ocazie, isi va prezenta cel mai recent film, intitulat -Persona non grata-.

Alti invitati de marca din strainatate sunt cineastul finlandez Mika Kaurismaki si venerabilul regizor portughez Manoel de Oliveira. Cel din urma ar trebui sa soseasca la Bucuresti pe 30 martie. Ambii se regasesc in selectia festivalului: Kaurismaki – cu -Honey Baby- (2003) si -Brasileirinho- (2005), Oliveira – cu -O Espelho Magico- (2005).

Doar -Italiencele-

Dana Dimitriu, directorul festivalului, a declarat ca pentru aceasta editie nu a existat nici un film romanesc, produs in 2005, pe care sa-l poata include in competitie. Cu toate acestea, in sectiunea paralela se regaseste totusi un film romanesc, produs insa in 2004. Este vorba despre -Italiencele-, filmul de debut in lungmetraj al regizorului Napoleon Helmis. -Acest film a fost propus pe la diferite festivaluri din Romania, dar a fost aratat mai putin si ne-am dorit ca prietenii nostri din strainatate sa-l vada-, a explicat directorul festivalului.

Cat despre buget, Dana Dimitriu a declarat ca -daca nu exista Primavara Culturala Bucuresteana, probabil ca nu ar fi existat nici festivalul-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.