Si s-au pus pe treaba Amélie et le chauffeur, au muncit pe rupte, dar a meritat: rezultatul a fost Le CV Européen Europass, atat de drag si candidatilor din Romania. Dar daca acesta nu ar fi fost conceput de mintile luminate de la Bruxelles, el ar fi fost inventat de niste firme de recrutare, cu siguranta, pentru ca e un “instrument minune” pentru ele! Intr-adevar, rar au la indemana un instrument mai eficient in evaluarea timpurie a candidatilor, sa vezi dintr-o privire, intr-o clipita, cine si cum gandeste gandeste.
Sa zicem ca recrutati un director general si primiti un “CV european” in care cititi asa in casuta cu “postul ocupat, numele si adresa angajatorului”: Director tehnic, SC Intergalactic Romania SRL, Str. Gen. Aviator Gala Galaction nr. 24, Bl. A2, Sc. C, Et. 3, Ap. 18, Sectorul 2 Bucuresti, Romania. Cum reactionati in acest caz?
Eu, de pilda, dau instinctiv sa arunc CV-ul. Dar ma opresc o clipa, verific mai intai sa vad daca am destui candidati. Daca da, atunci il arunc linistit. Daca nu, il pun in lista cu rezerve, cu inima indoita, dar undeva la coada.
Daca ajung sa ma intalnesc cu candidatul din Str. Gen. Aviator Gala Galaction nr. 24, Bl. A2, Sc. C, Et. 3, Ap. 18, Sectorul 2 Bucuresti, Romania, totusi, il mai intreb din cand in cand de ce a pus toate acelea adrese in CV, la fiecare job in parte. Stiu bine raspunsul, dar o fac asa, din sadism…
- Pai asa e formularul acesta de CV, cu adresa angajatorului! – vine raspunsul, invariabil, intotdeauna la pachet cu o mare mirare asupra sensului intrebarii mele.
- Si daca nu o puneai, ce se intampla? Aruncam eu CV-ul, pentru ca nu e complet?
- Cum sa nu o pun, daca asa e formularul???
- Pai puteai, de pilda, sa stergi doua cuvinte de acolo, ca e in Word, e editabil. Puneai mausul pe si adresa, trageai spre dreapta, si apoi apasai pe delete, si gata, nu mai era! Si nici nu te mai simteai cu inima incarcata ca ai lasat o casuta necompletata…
- Cum sa sterg eu, daca asa e formularul asta de CV, in toata Europa???
- Da, domnule candidat la postul de CEO, asa e formularul asta de CV, intr-adevar! Si nici nu-si imagina domnisoara Amélie cate servicii nebanuite ne va aduce noua, recrutorilor, zeci si zeci de ani dupa aceea… Dar aceste ultime cuvinte le spun in gand, intotdeauna!
Ca sa reformulez si sa sintetizez: asadar, cum ati reactiona cand trebuie sa recrutati un CEO la o firma serioasa si importanta, si primiti un astfel de CV, in care experienta candidatului este foarte apropiata de ceea ce cautati?
Citește continuarea pe www.georgebutunoiu.com
GEORGE BUTUNOIU este unul dintre cei mai importanți experți în recrutare din România
Ca sa suni si sa intrebi daca firma exista, daca omul chiar a lucrat acolo si sa ceri referinte…