Home Opinii Ce daune poți primi dacă ai fost victima unui accident auto

Ce daune poți primi dacă ai fost victima unui accident auto

DISTRIBUIŢI

Romania este o tara cu o rata a accidentelor auto extrem de crescuta, fara sa mai spunem ca inainte de 2016 orice persoana isi putea lua carnetul auto astfel nefiind conditionat un nivel minim de pregatire educationala generala. Astfel, rata accidentelor din nefericire a crescut iar un accident auto inseamna foarte multe, de la traume/daune pana la decesul persoanei implicate, de cele mai multe ori nu din vina ei.
Astfel, trebuie sa facem o enumerare a situatiilor prin care poate trece o victima sau familia acesteia si astfel sa definim ce poate sa faca ea sau familia ei pentru a primi o despagubire financiara, egala cu suferinta prin care a trecut!
1. In cazul victimelor aflate pe trecerea de pieteno!
Daca ati fost lovit pe trecerea de pietoni, nu poate sa intre in discutie aproape prin nicio maniera, ca dvs. ati putea fi vinovat de ceva, astfel toti conducatorii auto sunt obligati de catre lege sa fie extrem de precauti in apropierea acestor locuri permise trecerii pietonilor.
Primul pas pe care trebuie sa-l urmeze victima este sa obtina un certificat de medicina legala, constatator al vatamarilor iar apoi sa formuleze o plângere penală solicitând ca persoana vinovată de producerea accidentului să fie trasă la răspundere, aceasta plangere penala poate fi construita cel mai bine, dupa ce va consultati cu avocatul, la momentul la care apare si certificatul medicolegal.
De asemenea si organul de cercetare poate sa emite o adresă către Institutul de Medicină Legală solicitând să se stabilească dacă v-a fost sau nu pusă în primejdie viața sau dacă ați suferit o infirmitate, câte zile de îngrijiri medicale au fost necesare, dacă ați suferit un prejudiciu estetic grav și permanent și dacă v-a fost afectată temporar/permanent, total/parțial capacitatea de muncă, toate aceste aspecte fiind de esenta sa contureze viitoarea paguba pe care o puteti primi de la asigurarea celui vinovat!
Dupa ce apare certificatul medicolegal se pot contura 2 situatii posibile astfel, în situația în care au fost necesare mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale, dacă viața v-a fost pusă în pericol sau dacă se constată că ați suferit o infirmitate sau un prejudiciu estetic grav deja se discuta despre vatamare corporala si astfel o posibila despagubire s-ar putea ridica si pana la 1000.000 euro in functie de gravitatea accidentului.

2. De multe ori organele de urmarire penala pot CLASA o anumita situatie cercetata si astfel exista o prejudiciu ramas si neacoperit, iar intrebarea multora este daca in afara de plangerea penala se mai poate face ceva. Raspunsul este afirmativ, chiar daca plangerea penala se claseaza, in baza dosarului penal sau mai bine spus a probelor adunate in cadrul acestui (expertize, etc) puteti sa va adresati instantei civile impotriva asiguratorului pentru plata despagubirilor-
”Art. 194
Vătămarea corporală
(1) Fapta prevăzută în art. 193, care a cauzat vreuna dintre următoarele consecinţe:
a) o infirmitate;
b) leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;
c) un prejudiciu estetic grav şi permanent;
d) avortul;
e) punerea în primejdie a vieţii persoanei, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

3. Tipurile de daune pe care le pot obtine persoanele pagubite/victimele accidentelor auto-

Astfel, in urma producerii unui accident, vor rezulta aproape intodeauna daune materiale si suferinte de natura psihica ce se traduc prin plata din partea celui vinovat(asigurarii celui vinovat) a unor sume de bani pentru a putea compensa cumva suferinte produse dar si sa acopere daunele materiale. Prin urmare dauna materială poate consta în beneficiul sau câştigul pe care victima accidentului nu l-a mai putut realiza, spre exemplu acesta era taximetrist iar in urma pierderii capacitatii de a conduce, asigurarea celui vinovat urmeaza sa-l despagubeasca viager(toata viata) pentru posibilele sume pe care le-ar fi putut genera.
Trebuie spus ca in anumite situatii, cel ce este victima unui accident, poate sa decedeze iar la daune materiale vor fi îndreptăţite părţile vătămate sau moştenitorii acestora, in calitate de succesibili, urmand sa faca dovada daunelor materiale dar si morale.
De regula pentru fiecare victimă in situatiile prezentate, accidentul este evenimentul ce poate schimba uneori ireversibil condiţiile de viaţă şi calitatea vieţii lor si astfel este necesar ca orice suma de bani sa va fie platita pentru o justa despagubire.
De cele mai multe ori, baza de drept material pentru daunele morale , fondul dreptului, este art. 1391 N.C.P.C.: ”Repararea prejudiciului nepatrimonial, astfel –
(1) În caz de vătămare a integrităţii corporale sau a sănătăţii, poate fi acordată şi o despăgubire pentru restrângerea posibilităţilor de viaţă familială şi socială.
(2) Instanţa judecătorească va putea, de asemenea, să acorde despăgubiri ascendenţilor, descendenţilor, fraţilor, surorilor şi soţului, pentru durerea încercată prin moartea victimei, precum şi oricărei alte persoane care, la rândul ei, ar putea dovedi existenţa unui asemenea prejudiciu.
De final trebuie sa conturez si faptul ca exista si situatii in care asiguratorul celui vinovat, este de acord cu medierea litigiului aparut si atunci, la masa rotunda se poate transa plata unor despagubiri in urma negocierilor purtate de catre avocatii ambelor parti.
Oricum, avand in vedere ca procesul penal cu privire la partea civila poate fi retras de catre victima, este oportun inainte de orice, sa fie facuta sesizarea organelor abilitate si ulterior in functie de plata despagubirilor, se poate fie renunta fie majora sau micsora pretentia victimei.

Av. Drd Cuculis Adrian este specialist in Executare Silita, Drepturile Omului Si Procedura Judiciara – Catedra de drept Civil Academia De Politie – Al. Ioan Cuza

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.