Home Opinii Ce inseamna sa vii bine pregatit la un interviu pentru un post...

Ce inseamna sa vii bine pregatit la un interviu pentru un post de country manager

DISTRIBUIŢI

Articol despre unul dintre cei mai buni candidati intalniti in ultima vreme. Aceeasi pozitie despre ai carei candidati tocmai am mai scris niste articole. Primim noi un CV care se potriveste neasteptat de bine: aceeasi industrie, companie foarte cunoscuta, serioasa, activitate identica, business comparabil ca marime, omul pe nivel CEO-1, adica tocmai bun de motivat cu o promovare ierarhica si cu un salariu mult mai bun. Clientul foarte incantat, ca si data trecuta, cand vorbeam de cel care era deja CEO si cu 20 de ani de experienta in domeniu.

Ma intalnesc cu omul. Pe la 35, chipes, bine imbracat, foarte placut, charismatic, voce sonora, vocabular bogat, expresiv, coerent, se uita in ochii tai cand iti vorbeste. Educatie buna, la universitate serioasa, limbi straine. Povesteste in detaliu ce face la firma, cu ce echipa, ce face fiecare, ce obiective au pentru acest an si pentru viitorul apropiat, cum au de gand sa se pozitioneze. Stiam cateva dintre aceste detalii, cunosteam compania la care lucreaza. Mi-a spus apoi despre industria lor, despre celelalte companii de pe piata. Nu intelegeam eu tot, ca nu sunt specialist in domeniul lor ca sa le inteleg toti termenii tehnici, insa era suficient incat sa-mi dau seama ca era un candidat valoros, care stia bine ce era important de stiut. Ce mai, parca imi citea din job description-ul pe care mi-l daduse angajatorul.

Ii fac un raport foarte favorabil si il trimit clientului. E clar printre cei mai buni candidati de pe lista. Angajatorul stabileste cateva interviuri telefonice cu ei. Telefoane dupa care candidatul nostru e pe primul loc in lista preferintelor angajatorului, cu un CV foarte bun si o prestatie impecabila. Dupa care stabilim si data la care sa vina in Romania sa vada candidatii de pe short-list.

Nu am cerut referinte despre candidati. Asta o facem in ultima faza a recrutarii, si nu pentru toti cei de pe short-list, ci doar pentru cel sau cei pe care angajatorul ii ia in calculul final. Asta ca sa nu le facem probleme candidatilor cand incep si altii sa afle ca se gandesc sa plece de la jobul lor actual.

Nu am cerut inca referinte, asadar, insa aflu din intamplare ca nimic din ce mi-a spus candidatul cel valoros nu era adevarat! Nu lucra la compania aceea, nu a lucrat niciodata. Si nu a lucrat vreodata macar in industria lor.

L-am sunat pe client si i-am spus. A ramas surprins o clipa, dupa care am ras amandoi copios. L-am intrebat daca vrea sa-i anulez intalnirea stabilita deja cu candidatul-actor. Mi-a spus ca nu, desigur, in niciun caz nu ar vrea sa rateze o intalnire cu un om atat de interesant.

Si s-a intalnit cu el. As fi dat orice sa fi asistat si eu, de dupa o perdea, la o astfel de discutie intre doi mari actori: unul care minte genial si celalalt care se preface ca il crede. Dar a trebuit sa ma multumesc cu ce mi-a povestit clientul.

Care mi-a spus ce ii spusesem si eu lui, de fapt. Prezentare impecabila, stia surprinzator de multe lucruri despre industrie, despre firmele de pe piata, si chiar despre compania angajatorului stia mai multe decat ceilalti candidati. Ba chiar a venit si cu niste sugestii si idei pentru ei, destul de interesante. Si da, daca ar fi fost adevarat ce spusese, ar fi avut sansele cele mai mari sa obtina jobul…

Integral pe www.georgebutunoiu.ro

GEORGE BUTUNOIU este unul dintre cei mai importanți experți în recrutare din România

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.