Home Opinii Ce să înțelegi dintr-un anunț de recrutare?

Ce să înțelegi dintr-un anunț de recrutare?

DISTRIBUIŢI

Nu va straduiti sa intelegeti de ce un anunt de recrutare este facut intr-un fel, si peste o zi, la acelasi angajator sau recrutor, vedeti exact opusul primului. Pentru ca nu aveti cum, iar daca fortati o ghicire cu orice pret, si mai luati si niste decizii pe baza ei, s-ar putea sa fie pacat.

Unele anunturi sunt lungi, foarte detaliate si precise, altele sunt de trei randuri. In unele scrie ce ofera angajatorul si deloc ce se cere de la candidati, pe cand in urmatorul e taman invers. Unele pun numele angajatorului, altele nu, salariul e scris aici, dar nu si dincolo.

Nu aveti de unde sa stiti daca sunt redactate asa intentionat sau nu, daca va testeaza cineva perspicacitatea sau daca e pur si simplu un anunt neinspirat, daca emitatorul va pune la incercare atentia la detalii sau e doar o coincidenta ca pare sa fie astfel.

De partea cealalta, insa, reactiile candidatilor sunt bine documentate si stabil previzibile: aproape toti asociaza lungimea si nivelul de detaliere ale unui anunt de recrutare cu “profesionalismul” companiei in cauza (intotdeauna companiile sunt personalizate in aceste situatii). Mergand pana la refuzul de a aplica la un anunt prea scurt, adica “neprofesionist”. Si mai mult decat atat, nu numai ca nu aplica, ci ii si trimite un e-mail recrutorului sau angajatorului ca sa-i spuna ca nu aplica, pentru mai multa siguranta. Dar cand cel care posteaza anuntul il redacteaza mai eliptic constient si intentionat, probabil ca chiar asta are in minte, sa-i faca pe cei “scarbiti” de un astfel de anunt sa nu mai aplice! Fiindca, altfel, poate i-ar fi mult mai greu sa descopere aceasta componenta particulara a logicii si inteligentei acelor candidati, importanta in contextul profilurilor atasate joburilor respective.

Angajatii isi inchipuie ca atunci cand incepi o recrutare ai bine stabilita toata lista aceea de responsabilitati ale postului, de cerinte si de criterii de evaluare, asa cum o vad ei uneori in anunturi. Intr-adevar, asta se intampla adesea la joburile joase si medii, insa cu cat urci in ierarhie, “job description” se tot subtiaza, pana cand ajunge sa si dispara cu totul, uneori.

La recrutarile pentru joburile mici, compari candidatii cu profilul ideal din descrierea postului, insa cand ajungi mai sus, incepi sa-i compari din ce in ce mai mult pe candidati unii cu altii ca sa iei pana la urma o decizie realista. Or, in situatia aceasta, cum redactezi anuntul de recrutare?

Si ca sa fie inca si mai confuz pentru cautatorii de joburi, angajatorii adapteaza adesea postul dupa candidat… De pilda, cand isi dau seama ca va fi greu sa gaseasca idealul, sau pur si simplu cand intalnesc un candidat pe care vor neaparat sa-l aiba in firma si atunci schimba jobul ca sa se potriveasca candidatului. Noi am inceput de mai multe ori o recrutare pentru o pozitie, care la angajare se ajunga sa se numeasca si sa fie cu totul alta, si chiar la cunoscute companii multinationale, unde ai crede ca nu se poate intampla asa ceva.

Am avut o discutie interesanta despre morala in recrutare, zilele trecute, cu niste oameni din HR. Si sigur, anunturile de recrutare nu puteau lipsi din dezbatere. Concluzia ca un anunt de recrutare devine cu atat mai succint cu cat compania e mai cunoscuta si mai prestigioasa si cu cat pozitia e mai inalta, a venit de la sine si foarte repede. In fond, daca Microsoft si-ar recruta un director de marketing, sa zicem, anuntul lor ar trebui sa sune cam asa: “Microsoft recruteaza director de marketing. Va rugam sa trimiteti CV-ul la adresa [email protected]”. Atat, si nimic mai mult! Intr-o lume cu oameni inteligenti, ar fi absolut suficient. Daca nu aplici fiindca nu stii cine e Microsoft sau pentru ca nu stii cam ce ar trebui sa faca un director de marketing la ei, atunci e mai bine pentru toata lumea. Sau daca nu aplici fiindca nu reiese foarte clar din anunt care sunt instrumentele si canalele de marketing cu care lucreaza Microsoft…

Intrebarea care ne macina pe noi ieri, insa, era daca este moral sau imoral sa nu pui conditiile obligatorii de eligibilitate intr-un anunt. Si ii rog pe cititori sa isi spuna parerea in sondajul de mai jos si in comentarii, pentru care le multumesc dinainte!

Cat de imoral este anuntul din exemplul de mai sus din text?

Răspundeți pe blogul lui George Butunoiu.

GEORGE BUTUNOIU este unul dintre cei mai importanți experți în recrutare din România

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.