Nu există nici cea mai mică șansă să se schimbe ceva în politica din România în viitorul previzibil, absolut niciuna. Vor fi aceleași partide la putere, aceiași politicieni, lucrurile se vor face exact la fel cum se fac de 30 de ani încoace. Cei din politică, prin intermediul instituțiilor și angajaților de la stat, a legilor și procedurilor făcute de ei înșiși și exclusiv în folosul propriu, și-au creat un sistem de protecție atât de diabolic prin compactitatea și indestructibilitatea sa, încât nu are ce să se întâmple.
Din exterior se poate interveni (SUA, Bruxelles), însă aceia nu vor face nimic, ba dimpotrivă, le convine să lucreze cu ceea ce cunosc bine și are un comportament absolut previzibil în relația cu ei.
Sistemul acesta are cel puțin zece niveluri de protecție și supraprotecție, așa că orice fisură apare într-un punct, oricare ar fi acela, e preluată și acoperită instantaneu de nivelul următor, apoi de următorul, și tot așa. Cunosc bine sistemul și mecanismele lui, pe multe chiar din interior, direct de la sursă.
Sigur că știu și mulți politicieni bine intenționați, onești și neobosit de muncitori, iar cu unii sunt chiar prieten. Toți au pornit cu gândul de a face, sau de a contribui la acea facere să fie mai bine. Dar cei mai educați și mai inteligenți dintre ei au ajuns repede la concluzia că rolul lor principal este să nu lase să fie mai rău, înainte de toate. Adică să țină locul ocupat ca să nu vină pe el vreo brută, și abia după aceea să mai facă și puțin bine, dacă și unde se mai poate, pe ici, pe colo.
Votanții nu-și dau seama deloc de binele pe care ni-l fac acești oameni care sunt acolo doar ca să nu fie mai rău, să nu ia ticăloșii chiar tot. Primesc aceleași înjurături ca și ceilalți, dacă nu chiar și mai multe. Votanții nu știu că mai bine poate fi doar când nu e mai rău (sic!). Sau revoluție. Votanții nu vor ști asta niciodată. Nu vor ști niciodată ce politician le face un imens bine doar ținând locul ocupat, și nici ce politician sau funcționar le face un imens rău cu zâmbetul pe buze și în aplauzele lor. Așa că schimbarea nu va veni niciodată de la votanți, ci din altă parte.
Dar totuși, dacă vreți neapărat schimbare, mai întâi intrați și țineți locurile ocupate. Mai vedem după aceea. După vreo 20, 30 de ani.
Citește integral pe georgebutunoiu.com