Singurul lucru pe care il astepti dupa ce trimiti un CV este sa fii invitat la un interviu. Nu cred ca a intalnit cineva pana acum vreo situatie in care sa obtii mai mult decat atat, si nici nu imi imaginez ca exista cineva cu scaun la cap care asteapta altceva. Prin urmare, in aplicatie trebuie puse acele lucruri care sunt criterii de selectie, adica acele informatii care sa-l faca pe cel care citeste sa vrea sa te vada.
Multi cred ca sunt cu sutele aceste criterii de filtrare, asa ca isi trec si ei vrute si nevrute in CV, doar-doar or nimeri macar o parte dintre acestea. In realitate, aceste criterii sunt vreo zece cu totul, si sunt aceleasi la marea, marea majoritate a angajatorilor si recrutorilor.
Sigur, daca iti treci in CV cateva astfel de informatii in plus, nu e vreo problema. Dar daca pui cu mult mai multe decat e cazul, incepi sa te intrebi foarte serios de ce o face si ce e in mintea acelui om.
Un exemplu: primesc nenumarate mesaje gigantice cu multe fisiere atasate. Pe langa CV, si, eventual, o scrisoare de intentie, gasesti si scrisori de recomandare si copii dupa diplome, diplomute, certificate, adeverinte, atestate, articole din ziare si tot felul de alte lucruri. Uneori sunt cu zecile, si trimise in e-mailuri separate, pentru ca i-am spus serverului sa nu primeasca mesaje mai mari de 10 Mb. Am fost inspirat, pentru ca unul mi-a trimis intr-o zi, printr-un site de transfer de fisiere mari, o “aplicatie” de 220 Mb, inclusiv cu fisiere video. El a crezut ca imi petrec o ora din timpul meu ca sa-i descarc si apoi sa-i citesc lui fisierele, presupun. Nu si-o fi inchipuit ca o sa ii sterg toate fisierele atasate, fara sa ma uit pe ele, si ca ii voi pune numele in lista cu “de evitat”, cu o scurta nota “asta mi-a trimis intr-o zi o aplicatie de 220 Mb”? Presupun ca nu…
Oare cum gandeste unul care iti trimite, pe langa CV, tot felul de fisiere cu scrisori de recomandare, copii dupa diplome si temirice? Chiar crede ca le citeste cineva, si dupa ce ajunge cu cititul la ultima dintre ele, spune, iata un candidat interesant si bine pregatit, hai sa-l chemam la interviu? Si ca daca nu le-ar fi citit nu ar fi fost chemat la interviu? Daca asa isi inchipuie, atunci asta chiar ca e o informatie relevanta despre acel candidat. Dar daca stie ca nu le citeste nimeni, si ca oricum nu conteaza in decizia de a fi chemat la interviu, atunci de ce le-a pus? Alta informatie relevanta in ceea ce-l priveste, se pare…
Integral pe www.georgebutunoiu.ro
GEORGE BUTUNOIU este unul dintre cei mai importanți experți în recrutare din România
Sunteti nemaipomenit! De o inteligenta rara!