Home Opinii Cum trece jobul pe langa tine fara sa ai habar

Cum trece jobul pe langa tine fara sa ai habar

DISTRIBUIŢI

Una dintre cele mai apreciate calitati la managerii de top, si la care mi se cere aproape de fiecare data sa fiu atent cand fac o astfel de recrutare, mai ales in cazul posturilor din categoria BD (business development), este capacitatea de a sesiza oportunitatile (seize the opportunity). Adica sa vada acum ceea ce altii vor observa abia mai tarziu, sa faca o legatura acolo unde ceilalti vad doar niste informatii disparate, sa fie in stare sa continue in minte aiciul si acumul.

E destul de usor sa descoperi aceasta calitate la un candidat, de obicei. Angajatorii cu experienta si recrutatorii (sau recrutorii, dupa preferinte – cuvinte inventate, oricum, nu exista in DOOM) au deja reflexul cautarii acesteia, fiecare cu metodele lui. Si, ca mai de fiecare data in aceste situatii, nu raspunsurile la intrebarile directe puse candidatului iti dau cele mai clare concluzii. De pilda, cand uneori veti vedea anunturi incomplete, aparent prost sau neglijent redactate, sa stiti ca s-ar putea sa fiti pus la incercare. Si daca primul lucru pe care il veti face este sa cereti angajatorului un JD (job description) complet si detaliat, s-ar putea sa fi picat deja primul test, fara sa stiti. Sigur, vor fi destui cei care nici nu se vor mai obosi sa faca asta, gandindu-se ca nu are rost sa lucreze pentru niste prosti care nici macar un anunt de job nu stiu sa faca.

Da, sunt foarte multi cei care trag concluzia ca un job nu e bun, sau ca nu ii intereseaza, fara ca macar sa aiba habar despre ce e vorba. Nu stiu ce intrebari sa puna, nu stiu cand sa intrebe si pe cine, nu stiu cand raspunsul e intr-adevar un raspuns sau doar o noua punere la incercare. Se stie bine ca intr-o discutie de recrutare tragi mult mai multe concluzii din intrebarile pe care ti le pune candidatul, decat din raspunsurile lui la intrebarile tale. Si, mai ales, din reactiile la aceste intrebari, nu de la raspunsurile pe care le stii deja, sau care nu te intereseaza, pur si simplu.

Ca tot se intreaba multi de unde lipsa asta de profesionalism la unii angajatori si la atatea firme mari de recrutare care nu folosesc deloc JD, sau le scot abia mai tarziu, cand decizia sa te iau sau nu e deja luata…

George Butunoiu a fost primul român care a deschis în 1992 o firmă de recrutare. Este absolvent al Facultății de Fizică, lansând în 1990 o firmă de software iar în prezent este unul din cei mai importanți jucători de pe piața de consultanță.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.