ZIARIST: De multe ori presa locala a sesizat o fractura intre competentele cerute de angajatori si oferta absolventilor invatamantului superior care solicita angajarea. Aceasta fractura face dificila armonizarea cererii cu oferta de pe piata muncii, rezultand un somaj ridicat, dar si nemultumiri atat in randul angajatorilor, cat si in cel al angajatilor. Principalul repros este acela ca lumea e in permanenta schimbare in vreme ce invatamantul a ramas “blocat” intr-o bucla in-adaptata lumii reale.
Facem un articol despre modul in care piata muncii face fata acestor schimbari, rugandu-va sa ne sprijiniti prin a ne raspunde urmatoarelor intrebari:
- In ultimii 3-5 ani au aparut solicitari privind joburi care necesitau specializari inexistente anterior? In ce domenii apar cele mai multe joburi care presupun noi competente?
- Care sunt specializarile cele mai dificil de gasit in piata in ultimul an?
- Considerati ca institutiile superioare de invatamant romanesti sunt pregatite pentru a face fata solicitarilor pietei muncii ?
- Printre meseriile viitorului se numara “inginer biorafinărie”, “manager lanț valoric bioresurse”, “specialist in tehnologiile de fabricație aditivă” sau in zona imprimării 3D. Puteti adauga alte specializari care vor aparea in urmatorii 5 ani?
- Stiu ca una din zonele pe care sunteti foarte activ este bankingul. Care considerati ca este domeniul specific pe care un tanar care doreste sa lucreze in banking ar trebui sa il aprofundeze?
***
GB: Dane, hai sa fim seriosi, universitatea nu e scoala de ucenici sau firma de training, ca sa scoata viitori angajati pentru o firma sau alta!!! Sau, ma rog, ar putea sa fie (ca in Germania), dar eu ma voi opune cu toate puterile unei astfel de viziuni. Eu nu am vazut pana acum un angajator care sa ceara vreo competenta tehnica specifica vreunui absolvent de universitate si nici nu am auzit de vreun interviu de angajate la care candidatul sa fie intrebat despre vreo formula, o ecuatie, o teorie, ceva…
Ca sa fiu mai precis: cam 15-20% (cel mult) dintre joburile pentru absolventii de facultate e obligatorie o certificare pe domeniul respectiv (o facultate in domeniu, inca din primul ciclu): pentru doctori, arhitecti, unii ingineri, avocati etc. Pentru restul, adica marea majoritate, nu are nicio relevanta ce facultate/ specializare faci pentru reusita intr-o cariera in orice domeniu (marketing, HR, banking, finance, IT, jurnalism, operatii, logistica etc. etc.). Pentru acestia (80-85%), daca in tara ar exista numai facultati de filosofie, de pilda, insa care sa-i faca pe toti oameni civilizati, seriosi, responsabili, cu o solida cultura generala, te asigur ca toti angajatorii ar fi multumiti si nu s-ar mai plange nimeni (cum credeti voi) de lipsa “competentelor”!!! Angajatorii se multumesc daca din facultate sa iau oameni CIVILIZATI, pentru ca ii invata ei ce trebuie sa faca, mai departe, de cele mai multe ori cateva saptamani sunt absolut suficiente ca sa invete ce trebuie sa stie, daca are reflexul invatatului, daca e serios si responsabil, daca te poti baza pe el. Si invers, daca nu iese civilizat si cu o cultura generala rezonabila din facultate, care sa-l poata sa faca sa reactioneze corespunzator la un nou loc de munca, nici in doi ani de zile nu poti sa-l faci sa se schimbe. Or, marea problema a universitatii romanesti e ca face oameni civilizati acolo – sau nu destul si destui, mai exact spus…
Si ca sa raspund punctual la intrebarile tale:
- Nu au aparut si nici nu cred ca vor aparea in curand.
- Dintre cele cu certificare (obligatorie) nu stiu; pentru celelalte nu exista cereri de absolventi “specializati”, dupa cum am explicat mai sus
- Ar putea sa o faca daca ar vrea, dar nu cred ca o vor face (adica sa scoata absolventi mai civilizati decat sunt cei de acum)
- Or aparea, sa le fie de bine, insa asta nu are nimic de-a face cu facultatea!
- Sa iasa civilizat din facultate, sa aiba o cultura generala solida, sa stie trei limbi straine si sa aiba un CV in care sa scrie mai mult decat ca a fost la liceu, apoi la facultate, a facut un internship si a ajutat o batranica sa treaca strada.
Poate vorbim intr-o zi despre cele doua mari filosofii educationale, cea in care scoala e facuta ca sa te lumineze (ca in Franta) si cea in care scoala inseamna ucenicie (ca in Germania)…