Home Opinii De ce faceti sistemul de salarizare ca in Africa?

De ce faceti sistemul de salarizare ca in Africa?

DISTRIBUIŢI

M-a rugat cineva sa comentez noua lege a salariilor, pe care noul guvern o tot pregateste de cand se stie, si mi-a trimis niste variante de lucru. Chiar din primele randuri am vazut doua cifre, si m-am edificat, nu a mai fost nevoie sa citesc si restul. “In Romania, raportul dintre cel mai mic si cel mai mare salariu este de 1 la 18!”. Si a fost clar si care sunt limitele acestui guvern, cat intelege si la ce ne putem astepta de la el.

In Olanda, in Germania, in toate tarile mari si bogate, cu care ne place sa ne comparam, acest raport e de 1 la 6. Ca o fi 5, ca o fi 7, pe ici, pe colo, e nerelevant. Si asta nu doar in administratie, ci si in firmele private, in peste 90% dintre ele. Asa e in societatile sanatoase si prospere. Si invers, in Rusia, in tari din America Latina, in tari arabe si in tarile cu care nu ne place sa ne masuram, aceste doua numere sunt 1 si 20! In Africa, vorbim uneori, fara sa clipim, si de 30, 40, 50…

M-am uitat, de curiozitate, pe cifrele de pe vremea lui Ceausescu. Si, surpriza! Raportul dintre cele mai mici si cele mai mari salarii era fix de 1 la 6! Or, poate sa spuna oricine orice despre vremurile acelea, insa ca a auzit pe cineva plangandu-se de sistemul de salarizare nu cred ca va reusi.

Diferenta enorma dintre salariile mici si cele mari sta, adesea, la baza tuturor marilor probleme ale unei societati. Si economice, si sociale si de orice alt fel, chiar si familiale. Cele doua cifre sintetizeaza mai bine decat orice altceva sanatatea comunitatii respective. De aceea, ajungerea cat mai rapida la raportul optim trebuie sa fie punctul de referinta, obiectivul principal al oricarui sistem serios de guvernare, daca cei pusi acolo inteleg despre ce e vorba si sunt si bine intentionati.

Si, sa fim seriosi, in Romania, la stat, in administratie, raportul real e de 1 la 50, sau chiar mai mare, daca ne uitam si la institutiile care se “autofinanteaza”, colectand taxe OBLIGATORII prin lege, dar pe care le considera, pudic, “venituri”, simtindu-se liberi sa le “autogestioneze”. Fiind lasati liberi, ca sa fiu mai precis. Ca in Africa, adica.

De ce face asta un guvern de la care te-ai astepta sa fie mai destept si mai bine intentionat, e un mare mister. Oare cine ii consiliaza astfel, si ce urmaresc cei care le dau aceste sfaturi? Ministrii acestia nici macar nu pot invoca presiunea sindicateolr, ca de obicei, pentru ca dimpotriva, sindicalistii au propus un raport de 1 la 8, sau de 1 la 10, cel mult. Si de ce sindicalistii nu au insistat mai mult pe acest principiu fundamental, insa forteaza pana la autodistrugere tot felul de masuri suicidare, iarasi ar trebui cineva sa explice…

GEORGE BUTUNOIU este unul dintre cei mai importanți experți în recrutare din România.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.