
De ce?Ca regula generala, angajatorii si recrutatorii din strainatate ii considera mai buni, ii pozitioneaza mai sus pe candidatii romani decat o fac echivalentii lor din Romania. Regula functioneaza aproape fara exceptie pentru cei din partea de sus a ierarhiei. Nu stiu cum e cu candidatii la pozitiile mai marunte, insa presupun ca nu e o diferenta semnificativa.
Oameni care nu au mare trecere la angajatorii din Romania, pe care eu nu i-as recomanda pentru un job aici, sunt angajati pe aceleasi posturi in Germania, in Anglia sau in Olanda, la mari companii, de zece ori cat cele care i-au refuzat cu putin timp in urma. Si sigur, acei angajati au grija sa spuna peste tot cat de superficiali si de prosti sunt cei din Romania si unde au gasit ei adevaratul profesionalism. Primesc adesea astfel de mesaje mustruluitoare si moralizatoare, uneori si dupa zece ani, sau chiar mai mult. Candidatul nu uita niciodata un refuz…
Nu le spun ca, cel mai probabil, si unii si ceilalti au avut dreptate, adica si cei care i-au respins in Romania, si cei care i-au angajat in Olanda. Nu am timp sa dau explicatii si sa argumentez de fiecare data, iar uneori nici nu vreau sa le fac acest serviciu celor prea agresivi.
Explicatia nu e lunga, totusi! In Olanda sunt sisteme si proceduri care te fac sau te obliga sa fii eficient chiar daca nu vrei sau daca nu esti prea creativ. Acolo nu e nevoie sa fii din cale afara de inteligent, pentru ca te poti folosi de inteligenta celor care au facut procedurile si sistemele, si tot ce era acolo pana sa vii tu. Din instinct de conservare, fara sa-ti dai seama, esti mai ordonat si mai organizat cand vezi ca si ceilalti din jur sunt la fel, si tot asa. Cel mai adesea, acolo e suficient sa respecti regulile ca sa fii un angajat bun, si nimic mai mult. Ne e nevoie sa fii charismatic pentru a ajunge un manager bun.
Da, daca as fi head-hunter in Olanda, l-as recruta pe omul acela, insa la Bucuresti nu. Clientii mei straini sunt foarte surprinsi cand vad ca eu am rezerve asupra unor candidati pe care ei ii considera exceptionali. Asta cand pun pentru prima data piciorul aici. Dupa ceva timp, insa, evaluarile noastre incep sa semene din ce in ce mai mult.
Tinandu-ma de firul argumentului, sunt destui angajati buni in companii private, fie ele mari corporatii sau nemultinationale, pe care nu imi vine sa-i recomand la companiile de stat. Si aici e mult mai usor de vazut cata dreptate am…
GEORGE BUTUNOIU este unul dintre cei mai importanți experți în recrutare din România.