(Ziarist) Ce meserii apreciati ca vor avea o mare cautare in Romania peste 5 ani, sa spunem? Dar peste 10-20 de ani?
(GB) Cand se vorbeste despre “meserii”, e bine sa se separe cele pentru care e nevoie de o certificare academica (diploma de facultate), cu ciclu lung de invatare si de consolidare pe post, de cele pentru care e nevoie de o certificare din afara sistemului de educatie formala (adica rapide si usor de obtinut) si restul. In urmatorii 10 ani nu cred ca va mai aparea vreo meserie din prima categorie, care sa aiba nevoie de certificare academica (adica obligatorie), insa vor aparea multe meserii de “carte de vizita”, cum le spunem noi, adica inventate ad-hoc, dimorfe si chiar fluide, care pot sa insemne lucruri diferite de la un domeniu la altul, sau chiar de la o firma la alta, cu cicluri rapide de invatare si de adaptare. Dar, ca sa raspund direct la intrebare: nu stiu…
Catre ce domenii ar trebui sa se reorienteze un adolescent sau un tanar in acest moment?
In ultimii 30 de ani s-a vorbit foarte mult despre specializare (in sensul ca sa inceapa de timpuriu, inca din primul ciclu de facultate), a fost recomandata cu insistenta ca o garantie a reusitei, si mai toata lumea a luat-o ca atare. In ultima vreme se observa o tendinta (inca timida) de reintoarcere la profilul generalist, care iti asigura o deschidere si o adaptabilitate mai mari. Mie mi se pare logica aceasta reintoarcere tinand seama ca lumea se schimba intr-un ritm mai accelerat decat inainte, si asta recomand intotdeauna tinerilor, sa nu se gandeasca prea de timpuriu la o specializare, ci dimpotriva, sa se preocupe mai mult sa-si dezvolte inteligenta si cultura generala, ca sa se poata adapta mai repede si mai usor la schimbarile din ce in ce mai dese care vor aparea.
Puteti sa ne dati cateva detalii despre piata muncii in alte tari mai avansate tehnologic? Ce meserii se cauta, ce meserii dispar?
Meseriile sunt din ce in ce mai fragmentate acolo, insa nu sunt mult mai complexe si mai dificil de invatat, ci dimpotriva: fiind din ce in ce mai mult documentate si procedurizate, multe sunt mai usor de invatat si de adaptat la ele. Mai ales ca aproape toate au un calculator in apropiere, daca nu chiar in fata. Si acolo se cauta mai mult oameni care sa invete si sa se adapteze repede.
Ce importanta ar trebui sa dam skillurilor digitale? Care sunt meseriile care ar putea deriva din explozia internetului si a social media?
Maxima! Si asta trebuie sa treaca dincolo de “skills”, trebuie sa intre in reflex, sa devina un mod de viata.
Apar o multime de meserii noi, unele extrem de tehnice, altele, mai putin (de exemplu, un deputat roman propunea recent introducerea in nomenclatorul meseriilor, ocupatia de “specialist feng shui”). Puteti sa ne dati cateva exemple de meserii interesante, cu specialisti putini in acest moment, dar care sunt la mare cautare?
Tot IT-ul
Ce meserii si facultati sunt “la moda” in acest moment si cat de utili sunt absolventii acestor cursuri?
Cele mai putin solicitante, la care se intra si se iese usor. Daca nu ies cu mult mai destepti decat intra, nu sunt utili nimanui. Si invers.
Cum comentati faptul ca domeniul cu cei mai multi angajati din capitala, in anul acesta, este “paza si protectie” (peste 60.000 de persoane!), depasind agentii de vanzari?
E o reflexie a sistemului politic de pana acum, care arata cata incredere au oamenii in protectia pe care o asigura statul.
Ce calitati sau abilitati credeti ca ar trebui sa aiba o persoana pentru a putea sa-si schimbe jobul cu usurinta?
Inteligenta, cultura generala, adaptabilitate sociala maxima, realism (inclus in precedenta, de fapt!), imagine sociala buna;
Se pot cultiva aceste calitati?
Da, evident, insa e de preferat sa se tina dupa tine inca de timpuriu, din familie si din scoala.
Din punct de vedere al tipurilor de contracte de munca, cum credeti ca va evolua piata: mai multi freelanceri sau mai multi “angajati cu carte de munca”? Depinde acest lucru de domeniu?
Ideal ar fi cu mai multi freelanceri, insa asta depinde de sistemul politic, in primul rand. Insa tendinta va fi de fragmentare a joburilor, dupa cum am spus mai sus, ceea ce le va face mai accesibile freelancerilor, si cred ca numarul acestora va creste constant.
Puteti sa ne faceti un top cu cateva meserii ciudate, despre care multa lume nici nu stie ca exista? (de exemplu, am citit recent ca in Elvetia exista consilieri mortuari – nu stiu daca e denumirea precisa, dar ideea este ca merg in spitale, in aziluri sau vin si acasa si viziteaza oamenii care mai au putine zile de trait, incercand sa se faca “trecerea” mai usoara).
Nu stiu, sunt altii mai apropiati de asa ceva decat mine care ar putea raspunde mai la obiect…
Va rog sa adaugati aici orice credeti ca e important de mentionat referitor la acest subiect, dar am omis sa va intreb.
Nici meseria de head-hunter nu va mai fi ce a fost pana acum… 🙂