Home Opinii Nu vă faceți că nu există clase sociale

Nu vă faceți că nu există clase sociale

DISTRIBUIŢI

Experienta imi arata ca e riscanta amestecarea claselor si grupurilor sociale intr-un business, intr-o companie sau un departament al acestora, si in cea mai mare parte a organizatiilor, oricare ar fi ele, la modul general. Asta dupa ce, ani de-a randul, am preluat si eu neconditionat discursurile mobilizatoare despre beneficiile diversitatii, ale multiculturalismului, ale transferului intergenerational si toate celelalte asemenea.

Sigur, cele cateva beneficii ale schimburilor si difuziei culturale, ale preluarii informatiilor si a cunoasterii direct de la sursa sunt evidente, niciun om inteligent nu le-a pus pana acum la indoiala. Totusi, acum s-a adunat suficient de multa experienta pe piata romaneasca spre a putea incerca si niste concluzii globale, generalizatoare.

Comunicarea fara limite din ultimii ani, mobilitatea, globalizarea, impinse si de o legislatie si de politicile europene si nationale interventioniste in activitatile companiilor, au dus la niste schimbari in relatiile sociale din companii care abia acum incep sa fie studiate mai serios.

Desigur, nimeni nu vorbeste in public despre problemele si costurile pe care le aduc dupa ele toate aceste “diversitati”. Si nici nu se va vorbi prea curand, sa fiti convinsi! Cum ai putea spune vreodata ca au inceput sa-ti plece angajatii tineri pentru ca le-ai adus niste batrani in echipa? Nu, vei spune ca, dimpotriva, au fost bucurosi ca au avut de la cine sa invete si ca, acum, toba de cunostinte noi, incep sa-si caute noi oportunitati de dezvoltare. Asadar, fiecare isi va tine concluziile pentru el, cel putin o buna bucata de vreme…

O confruntare sociala despre care se vorbeste inca si mai putin in public, in mediile de business, insa nu doar acolo, este cea dintre cei educati si cei needucati, dintre cei civilizati si cei necivilizati. Daca acestea sunt sau nu clase sau categorii sociale, din punct de vedere sociologic, inca se discuta, insa asta nu are multa relevanta practica, pentru ca aceste grupuri se comporta si interactioneaza ca si cum ar fi.

Una dintre concluziile la care am ajuns eu dupa o viata intreaga in recrutare si in resurse umane este ca “discriminarea” la angajare dupa cat de educati si de civilizati sunt unii sau altii, face cea mai mare diferenta intre rezultatele acelor angajati, si ale firmei, in general, cel putin pe termen mediu si lung. Daca acest criteriu de selectie ar trece inaintea celorlalte: tanar sau batran, femeie sau barbat, cu experienta sau fara experienta etc., multi angajatori ar avea o surpriza de proportii.

Marea problema pentru multi, insa, este ca doar cei educati si civilizati detecteaza bine educatia si nivelul de civilizare ale celorlalti, si importanta lor in relatiile profesionale si cele cu tot restul societatii din jur. Cei putin educati si necivilizati nu prea, sau foarte rar, oricum, distorsionat si superficial.

Clasele si grupurile sociale exista, fie ca le vedeti sau nu, ca le intelegeti sau nu interesele, mecanismele de functionare si de actiune. Sa va prefaceti ca nu exista poate sa fie comod, insa nu e si profitabil pentru companie.

Integral pe www.georgebutunoiu.ro

GEORGE BUTUNOIU este unul dintre cei mai importanți experți în recrutare din România

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.