Corona a zăpăcit omenirea, în multe feluri, și sunt puține lucrurile situate de partea cealaltă a liniei dubiu-certitudine. Pentru că asistăm la o inflație de cuvinte am să încerc să fiu sintetic și explicit. Admit că e greu.
Introducerea nr.1: sunt chirurg. Primul lucru pe care-l înveți în chirurgie este să te speli pe mâini. Prima condiție ca să fii bun chirurg este să ai mâinile curate. La propriu. Și la figurat, dar discutăm altădată.
Introducerea nr.2: Pentru a ne feri de infecția cu noul virus trebuie să ne spălăm frecvent pe mâini. Cu apă și săpun, minim 20 secunde. E mai bine cu apă caldă. Niciun dubiu că această recomandare este teribil de importantă.
Cuprins. Pentru concizia problemei să generăm o serie de axiome:
- orice om se spală dacă are unde și cu ce să se spele
- dacă nu are, nu se spală
- dezinfecția mâinilor nu este la fel de eficientă cum este spălatul. În plus, dezinfectantul aplicat pe mâini murdare este o prostie – va dezinfecta poate stratul superficial al murdăriei, nu și pielea.
Cuprins principal: o analiză rapidă a arhitecturii citadine (dar și rurale) ne arată că există foarte puține locuri în care te poți spăla pe mâini. În afara locuințelor noastre, binențeles. Aceste locuri (repet puține oricum) sunt asociate, aproape invariabil, toaletelor publice: restaurante, baruri, mall-uri, etc. Acum închise. Magazinele alimentare nu au astfel de facilități (cu infim de puține excepții). Nu stau mai bine nici farmaciile. Eu nu am vazut, nicăieri în lume, vreo farmacie dotată cu chiuvetă pentru ca vreun cumpărător să se poată spăla pe mâini. nici chiar în țările ”civilizate”. E drept n-am fost în toate, așa încât se poate să greșesc.
Mai mult, chiuvetele din toaletele publice (majoritatea închise pe timp de pandemie pentru că sunt în localuri de alimentație publică) se găsesc față de individ la minim o clanță murdară la intrare și una (tot murdară) la ieșire. Dacă cineva crede că absolut toți cei care folosesc toaleta publică se spală pe mâini după, este naiv.
Concluzia 1: de fapt nu există cea mai importantă facilitate pentru a lupta cu epidemia.
Concluzia 2: dacă nu ne vom spăla foarte des pe mâini vom face boala (prin des înțeleg: inainte și după ce ieșim din orice spațiu public (magazin, farmacie, spital, primărie, guvern, biserică, stație de metrou, autobuz, taxi, etc)
Încheiere: Avem nevoie imediată de o rețea de chiuvete stradale: simple, ieftine, cu acționare la picior (ca să nu fii nevoit să atingi robinetul cu mâna; celulele fotoelectrice sunt aparent mai bune, de fapt sunt ineficiente pentru că sar stropi de apă pe ele – am avut ocazia sa le folosesc din perspectivă profesională).
Arhitectura stradală trebuie să se schimbe prin apariția chiuvetelor la colțul străzii, la intrarea în magazin (și implicit și mai ales la ieșire), la gura de metrou, în stațiile de autobuz, etc. Un rezervor de metal pe post de acoperiș ar genera și apă caldă gratis în zilele călduroase. Cred că efortul bugetar ar fi redus, comparativ cu avantajele. Și pentru ca lucrurile să nu se complice, până la a deveni ineficiente, cred că nu ar trebui să fie dotate cu săpun și cu soluții de uscare. Acestea ar ridica semnificativ costurile și ar fi speculate de băieții deștepti și lacomi. Plus că nu vor avea săpun prea mult timp. Cred că nu ar fi greu să avem, fiecare dintre noi, permanent în buzunar o unghie de săpun și un pachet de șervețele.
Aș încheia cu o întrebare: unde se spală pe mâini polițiștii nevoiți să patruleze ore în șir pe străzi? Dar lucrătorii de la salubritate? Indiferent de severitatea ordonanțelor militare sper că aceste categorii profesionale vor fi la datorie.
București, 2020, în vremea pandemiei
Rubin Munteanu
un chirurg
Foarte bine, dar cui ii pasa ?
Un articol frumos scris ca si omul pe care l-am cunoscut. Placut in conversatii, informat si direct in expunerea argumentelor.