Controverse nesfarsite in jurul CV-urilor: ce vrei tu sa exprimi in ele, ce inteleg cei care le citesc, cum sa-i faci sa inteleaga ce vrei tu, cum fac angajatorii si recrutorii sa nu se lase inselati, cum fac cei care nu au intentia de a insela pe cineva sa te convinga ca nu vor sa te insele, ce crede fiecare ca celalalt crede despre ce crede el cu adevarat sau simulat. Apoi de la capat…
Comentarii si sugestii in jurul unui CV dat de mine ca exemplu intr-un articol: “Este un executant, nu vad un “achiever”. Companiile au nevoie și de oameni cu idei, entuziasm, pasiune, deschiși, nu doar de executanți (care pot executa niste funcții, mai mult sau mai puțin bine). Evident că asta caută cei care recrutează. Omenirea avansează datorita acestui gen de oameni. In UK, cel puțin, asta se caută și oricine este sfătuit cum sa să își scrie un CV care sa demonstreze (sublinierea GB) asta. Este primul lucru la care se uită. Toată lumea poate învăța să execute ceva, dar nu toți au capacitatea de a fi creatori. Este o diferență majoră între a fi “seeker” și doar un “follower”.”
Da, foarte frumos spus, asa este, numai ca eu nu stiu cum se depisteaza un astfel de achiever dintr-un CV, si nu stiu nici miile de angajatori cu care am tot stat de vorba despre CV-uri in cei 30 de ani de cand fac asta zi de zi. Nici nu i-am vazut preocupati de separarea CV-urior de seekeri din marea masa a celor de followeri. Nu pentru ca nu le-ar prinde bine o astfel de separare, ci pentru ca stiu si angajatorii, ca si mine, ca nu vor putea face asta, chiar daca ar incerca. Si, apoi, nu e momentul, acestea sunt lucruri de facut la interviu, nu acum. Angajatorii pe care ii stiu eu vor sa vada in CV ce ai facut, nu cum esti sau ce crezi tu despre tine: ce scoali ai urmat, ce ai lucrat, in ce fel de companie, cat de mare si de serioasa, ce joburi si ce activitati ai avut, unde ai fost in ierarhia firmei, cati oameni ai avut in subordine. Acestea sunt informatiile pe baza carora cineva decide daca te cheama sau nu la interviu, nu cele despre cum crezi ca esti sau ce ai in suflet.
Sigur ca recrutorul si angajatorul isi fac o reprezentare despre ce fel de om esti, nici nu se poate altfel. Insa si-o fac pe baza propriei lor experiente, a modelelor cu care lucreaza, a stereotipurilor, a mediilor in care se invart si prin care au trecut, a contextului, a intamplarilor cu situatii similare din trecut. Or, sa-ti imaginezi tu ca prin cateva trucuri infantile gasite pe Internet sau cumparate cu cativa Euro prin corespondenta de la vreun consultant poti influenta un asemenea angrenaj, si sa-l faci pe un angajator care a vazut multe la viata lui sa creada ce vrei tu, nu e doar iluzoriu, ci si hazliu, de cele mai multe ori. Iar cel care rade e angajatorul care a vazut multe din astea la viata lui.
Am spus-o de cate ori am avut ocazia: nu-i subestimati si nu-i luati de prosti pe angajatori si pe recrutori! Pana si celor mai neatenti le sar in ochi aceste trucuri menite sa faca din tine un seeker si un achiever, cand din tot restul ei au dedus altceva. Iar cand vad asta rad…
Ca sa reformulez, nu poti transmite printr-un CV mai mult decat imaginea data cititorului de insiruirea impersonala, seaca, needulcorata, de lucruri concrete, tangibile, cuantificabile si localizabile cu adresa si data pe care le-ai facut in viata. Acestea sunt singurele credibile, fiindca nimeni nu poate lua in serios, in acest moment, ce crezi tu despre tine, ci doar ce ai facut. Eu nu am auzit sa existe vreo formula sau vreo tehnica prin care cineva sa reuseasca sa obtina mai mult de atat. Dar sa piarda si sa faca o impresie proasta, da, fortand lucrurile incercand sa-l influentezi copilareste pe interlocutor. Plus toate celelalte “metode” consacrate de compromitere: neglijenta in redactare, superficialitate, lipsa de logica in alegerea informatiilor de pus in CV, incoerenta, amestecarea lucrurilor mari cu cele mici, greselile de limba, si altele, pe care toata lumea le stie. Citește continuarea pe www.georgebutunoiu.com
GEORGE BUTUNOIU este unul dintre cei mai importanți experți în recrutare din România