Home IT & Comunicatii 1 milion de intrari a blocat site-ul admiterii

1 milion de intrari a blocat site-ul admiterii

DISTRIBUIŢI

Privit initial cu suspiciune, sistemul de repartizare computerizata a candidatilor la admiterea in licee si scoli profesionale s-a dovedit in cele din urma un succes, cel putin prin prisma eforturilor depuse, pe de o parte, de oficialii din Ministerul Educatiei Nationale implicati in proiect si firmele executante. Demarat la sfarsitul lunii mai a.c., sistemul a fost finalizat in mai putin de o luna, devenind efectiv operational o data cu intrarea in febra admiterii a elevilor din scolile generale teritoriale romanesti. -Acest lucru a fost posibil numai datorita prezentei de spirit a executantilor acestui proiect, deoarece cum se ivea o problema in sistem aceasta trebuia rezolvata instantaneu-, sustine Valentin Cotarta, directorul Centrului National de Admitere.

Un milion de vizitatori zilnic si peste 7.000 de cyber-atacuri

Ieri, de exemplu, accesarea simultana de catre peste un milion de vizitatori a site-ului www.admiterea2001 a dus la blocarea acestuia. Traficul a fost reluat dupa numai cateva ore, administratorii sistemului operand ramificari pentru facilitarea accesului la aceasta baza de date. Cerberii acestui sistem, care sunt obligati sa faca fata oricarei interventii neautorizate care putea pune in pericol functionalitatea sa, au fost furnizati de catre firma Siveco. -Noi am asigurat partea de soft, aplicatie, configurare si tot ceea ce tine de securitatea sistemului-, a declarat directorul Departamentului -Internet Space- al Siveco, Florin Ilia. Practic, omul care a tinut piept atacurilor hackerilor, care in numai doua zile au incercat sa sparga sistemul de peste 7.000 de ori, a fost Marcel Calinoaia, un inginer de sistem al Siveco. -Majoritatea atacurilor au constat in incercarea de a bloca accesul utilizatorilor oficiali, prin metoda de aglomerare a serverului. Pentru a rezolva aceasta problema a fost creata o aplicatie care care nu a mai permis accesul din alte porturi decat cele inscrise oficial-, a adaugat Ilia. Pentru a se evita orice incident in distributia computerizata a elevilor, stocarea datelor s-a facut cu ajutorul mai multor servere, informatiile fiind mutate periodic de pe un server pe altul. -Toate datele privind optiunile elevilor au fost copiate in fiecare seara de cate trei ori, pentru mai multa siguranta. Cand atacurile hackerilor la adresa sistemului au inceput sa se inmulteasca, a fost creat un ?çserver-oglinda?ê cu date de la simulare, care sa-i induca in eroare pe acestia-, a afirmat Valentin Cotarta.

Procesoare cu probleme

Oricum, modul de operare a hackerilor a fost unul clasic si nu a pus probleme, in mod deosebit, securitatii sistemului. Singurul neajuns a fost faptul ca, atunci cand au fost configurate calculatoarele, o parte dintre procesoarele furnizate de Intel au avut probleme. -Au existat o serie de procesoare cu care au fost echipate niste calculatoare din teritoriu, care generau erori de calcul. In momentul cand se ajungea la rotunjiri de medii, calculatorul dadea un rezultat eronat. Dar problema a fost remediata in timp util prin inlocuirea efectiva a procesoarelor defecte-, sustine directorul CNA, Valentin Cotarta.

Valoarea tehnicii asigurate pentru sistemul de repartizare computerizata a candidatilor la adminterea in licee si scoli profesionale a fost de aproximativ 1,5 milioane de dolari. Furnizori au fost firmele Siveco, HP, Compaq si IBM. -In privinta infrastructurii si a nodurilor de comunicatii din teritoriu, am beneficiat de o sponsorizare din partea Romtelecom-, a adaugat directorul Cotarta.

Continuitatea acestui sistem tine strict de vointa politica. -Pledez pentru mentinerea acestui sistem si in perioadele intermediare admiterii, deoarece sistemul se poate preta si intr-un bun mijloc de comunicare intre minister si organizatiile teritoriale. Daca tot vrem sa tindem spre o ?çSocietate Informationala?ê reala, aceasta nu se poate realiza decat prin mentinerea temeliei. Iar datele statistice din teritoriu comunicate in timp real catre centru, permanenta legatura cu diferitele organizatii de profil nu pot fi decat un bun inceput catre o astfel de societate-, sustine Valentin Cotarta

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.