Home IT & Comunicatii 30 de companii rivale cheama Microsoft in fata -cadiului UE-

30 de companii rivale cheama Microsoft in fata -cadiului UE-

DISTRIBUIŢI

Microsoft este din nou tinta acuzatiilor antimonopol, dupa ce o asociatie formata din peste 30 de companii rivale au inaintat Comisiei Europene o plangere legata de configuratia celei mai noi versiuni a sistemului sau de operare, Windows XP, relateaza Reuters.

Asociatia Producatorilor din Industria Computerelor si a Comunicatiilor (CCIA) a aratat ca sistemul de operare XP include foarte multe programe Microsoft – browserele Internet Explorer si MSN Explorer, aplicatiile Windows Media Player, Windows Messenger, programul de posta electronica Outlook Express si editorul video Windows Movie Maker. Astfel, configuratia mentionata aduce producatorului american avantaje ilegale si dauneaza considerabil concurentei. Clientii Microsoft sunt nevoiti sa utilizeze aceste aplicatii, fara a mai recurge la programele similare dezvoltate de rivalii companiei americane. Printre grupurile implicate in aceasta campanie se numara rivalul Oracle, producatorul de computere Sun Microsystems, companiile media online AOL Time Warner si Yahoo Inc, producatorul de telefoane mobile Nokia, grupul Eastman Kodak din industria fotografica si producatorul de aparatura electronica Fujitsu.

CCIA da cu XP-erienta lui Gates de masa

Initiativa CCIA intervine intr-un moment in care Comisia Europeana se afla pe punctul de a lua o decizie intr-o ancheta similara, care vizeaza versiuni mai vechi ale aplicatiilor software dezvoltate de Microsoft.

Autoritatile europene au acuzat producatorul american ca a configurat sistemul de operare Windows, astfel incat sa functioneze mai bine cu propriile aplicatii pentru servere, subminand, in acest fel, versiunile rivale Linux sau Unix. Aceleasi acuzatii vizeaza programul Media Player, care ar concura ilegal produsul RealNetworks, dar si QuickTime al Apple Computer.

Companiile din cadrul CCIA au sugerat autoritatilor sa analizeze strategia de ansamblu a Microsoft, si nu segmente ale acesteia, pentru a descoperi eforturile coordonate prin care producatorul isi mentine monopolul pe piata aplicatiilor software. Jim Desler, purtatorul de cuvant al Microsoft, a apreciat ca plangerea CCIA reprezinta argumente si acuzatii vechi si prelucrate, inaintate de un grup -care incearca, cu cinism-, sa influenteze deciziile autoritatilor. -Ar fi mult mai bine daca am reusi sa colaboram in mod constructiv cu restul companiilor de profil, in loc sa ne concentram activitatea in mod exclusiv asupra litigiilor si plangerilor inaintate impotriva noastra. Microsoft este gata sa colaboreze cu Comisia Europeana-, a adaugat el.

Justitia ca instrument…

In luna iunie 2001, autoritatile americane au stabilit vinovatia celui mai mare producator din industria de aplicatii software din lume, pentru abuz de pozitie dominanta pe piata sistemelor de operare. Judecatorul a cerut, la acea data, scindarea grupului in doua, solicitare anulata ulterior de o instanta superioara. Bill Gates, presedintele Microsoft, declara, la acel moment, ca rivalii sai sunt singurii vinovati de propriile esecuri pe piata. Mai mult, el i-a acuzat ca incearca sa se foloseasca de sistemul judiciar pentru a obtine avantaje necinstite.

Reprezentantii CCIA au declarat ca initiativa lor vine sa sprijine interesele consumatorilor. Asociatia acuza Microsoft ca isi extinde structura monopolista pe un numar din ce in ce mai mare de piete, impunand preturi ridicate si limitand optiunile de alegere ale utilizatorilor. -Dominatia Microsoft si abuzul acestei pozitii se manifesta, deja, in toate regiunile europene, afectand, implicit, toate tipurile de activitati economice, precum si pe toti utilizatorii de computere-, au avertizat ei. Companiile nemultumite au cerut autoritatilor sa ceara Microsoft scindarea pachetelor de aplicatii, pentru a ingadui accesul utilizatorilor la programe rivale.

Bill Gates s-a opus unei propuneri similare, in timpul procesului de la Washington. -Daca sistemul de operare Windows si-ar simplifica structura, atunci am da ceasul inapoi cu aproape 10 ani si l-am ingheta, practic, la acel moment din timp-, avertiza el. Compania controleaza piata sistemelor de operare si a browserelor (programe de vizualizare a paginilor de Internet). Potrivit CCIA, Microsoft detine acum si 90% din productia mondiala de aplicatii personale (cum ar fi pachetul Office) si isi continua expansiunea pe piata sistemelor de operare pentru serverele de retele. Mai mult, CCIA pretinde ca programul NET ajuta Microsoft sa obtina un control mai mare asupra Internetului. Pentru a incerca sa contracareze aceasta evolutie, asociatia a cerut Microsoft sa dezvaluie temenii inclusi in contractele incheiate cu producatorii de computere. Compania a replicat ca o astfel de dezvaluire s-ar putea dovedi daunatoare.

Regulamentul european privind regimul concurentei impune companiilor cu pozitie dominanta pe piata o serie de obligatii speciale prin care sa asigure dezvoltarea competitiei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.