Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, in prezent sunt incheiate circa 3,1 milioane de asigurari obligatorii de raspundere civila. Dar, potrivit informarilor oficiale ale Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), numarul autovehiculelor inmatriculate se ridica la circa 3,7 milioane. In urma compararii celor doua cifre, rezulta un grad de cuprindere in asigurarea RCA de circa 85%. De asemenea, in urma cu o luna, MAI informa Ministerul Integrarii Europene ca procentajul autovehiculelor depistate in trafic fara polita de asigurare, din totalul celor verificate de catre Politia Rutiera, se situeaza undeva in jurul a 1%. Acest procent nu pare, la prima vedere, un capat de tara, dar, spre exemplu, anul trecut, in 2.800 accidente rutiere petrecute in Romaia au fost implicate autovehicule neasigurate, in conditia in care au fost inregistrate peste 295.000 de astfel de evenimente rutiere.
In accidentele rutiere, 1% nu au polite
Interesant e faptul ca Politia Rutiera indica acelasi procentaj, de 1%, a autovehiculelor fara RCA, implicate in accidente rutiere. Intr-un comunicat, CSA considera ca situarea in jurul procentului precizat anterior a celor doi indicatori conduce la concluzia ca, in realitate, gradul de cuprindere in asigurarea RCA ar depasi 90%, dar nivelul real va fi identificat dupa clarificarea situatiei cu privire la autovehiculele inmatriculate, dar care, din diferite motive, nu participa in trafic, din categoria acestora facand parte vehicule abandonate, dar neradiate, sau vehicule functionale, dar neutilizate in trafic. Potrivit unei statistici de pe site-ul www.1asig.ro, criteriul procentajului numarului de autoturisme neasigurate implicate in accidente rutiere se utilizeaza in mai multe tari europene, printre care Austria, Belgia, Bulgaria, Franta si Luxemburg. Curios e faptul ca, intr-un astfel de clasament, Romania, cu 1%, se pozitioneaza cam la acelasi nivel cu Belgia sau Austria, dar cu mult inaintea Frantei, care are trecut in dreptul sau un procentaj de 3%.
Lipsa ITP nu limiteaza asigurarea
Un comunicat al CSA, destinat in special asiguratorilor, precizeaza ca Ordonanta de urgenta nr.189/2005, referitoare la stabilirea unor masuri privind vehiculele rutiere inmatriculate, prevede o serie de obligatii, atat in sarcina Comisiei, cat si a Registrului Auto Roman, dar nu vin decat sa intareasca obligatia incheierii asigurarii de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule (RCA) si a efectuarii inspectiei tehnice periodice. Dar la aceasta data nu exista vreun act normativ in vigoare care sa prevada explicit dreptul asiguratorului de a putea refuza incheierea RCA in cazul unui autovehicul care nu are efectuata la zi inspectia tehnica periodica. Dar aceasta prevedere va fi inclusa intr-un nou act normativ al CSA, care va intra in curand in vigoare. Totusi, CSA considera ca -este normal ca incheierea politei de asigurare RCA sa fie conditionata de prezentarea unei inspectii tehnice periodice, valabile la data incheierii politei,- fiindca un autovehicul care are efectuata inspectia tehnica periodica prezinta un risc mai mic de producere a accidentelor in trafic decat un autovehicul pentru care aceasta nu a fost incheiata.
A inceput somarea neasiguratilor
Intrucat s-a constatat ca, in urma cu o luna, in baza de date CEDAM erau inregistrate doar circa 2,8 vehicule cu asigurari RCA incheiate, MAI a inceput sa transmita instiintari proprietarilor ale caror autovehicule figureaza in evidente fara RCA incheiata sau fara inspectia tehnica periodica efectuata.
De asemenea, CSA a intensificat controalele la societatile de asigurare, dar si la punctele din spatiile publice, utilizate pentru incheierea de RCA, urmand ca societatile de asigurare care accepta vanzarea prin intermediari in orice conditii, fara respectarea prevederilor legale, sa fie sanctionate, fie cu amenzi, fie cu interzicerea temporara a practicarii asigurarilor obligatorii RCA.
Pentru alinierea completa la cerintele UE in domeniul RCA, CSA, va lua anumite masuri, printre care se numara operationalizarea completa a Centrului de Informare, a Organismului de Compensare si a Fondului de protectie a victimelor strazii.