La sfarsitul saptamanii trecute, compania Sharp a anuntat lansarea primului laptop care dispune de un display ce ofera iluzia de profunzime a imaginii si care expune obiectele in trei dimensiuni fara a fi necesara folosirea unor ochelari speciali. Aparitia notebook-ului pe pietele din Japonia si SUA este programata pentru sfarsitul acestui an. Imaginea tridimensionala poate fi utilizata atat pentru design arhitectonic, cat si pentru jocuri video, iar utilizatorii pot reveni la o imagine bidimensionala (atunci cand au nevoie sa proceseze un text, de exmplu) prin simpla apasare a unui buton.
Cristale lichide
Modelul PC-RD3D este primul produs creat de Sharp ce contine tehnologia 3D LCD si este destinat, in prima faza, dezvoltatorilor care scriu software de aplicatii sau creeaza materiale care necesita folosirea tehnologiei 3D, a declarat, la randul sau, Miyuki Nakayama, purtatorul de cuvant al companiei Sharp. Din aceasta cauza, compania se asteapta sa vanda, la inceput, putin peste o mie de computere cu monitor tridimensional in fiecare luna, ca urmare a pretului destul de -piperat-. Oricum, pana la sfarsitul acestui an, reprezentantii Sharp estimeaza ca vor fi lansate alte cateva modele cu ecran tridimensional, destinate tuturor utilizatorilor de computere, la preturi mai accesibile, lucru care va duce in mod sigur la o crestere spectaculoasa a vanzarilor. -Credem ca tehnologia noastra 3D va crea un nou segment de crestere pe piata saturata a computerelor personale-, a declarat Makoto Nakamura, directorul general al diviziei de sisteme computerizate mobile.
3.000 de dolari bucata
Bazat pe un procesor Intel Pentium 4 cu o frecventa de 2,8 GHz, calculatorul are o memorie de 512 MB, un hard disk de 60 GB si o placa grafica Nvidia GeForce 4440 Go. Sharp a estimat ca pretul de vanzare al computerelor cu monitor tridimensional va fi de circa 350.000 yeni de (aproximativ 3.000 de dolari americani), cu 60.000-70.000 de yeni peste pretul modelelor conventionale 2D cu specificatii similare.
Pentru a crea senzatia de tridimensional, monitorul este alcatuit din doua panouri LCD, care se suprapun. Panoul asezat frontal este un TFT (thin film transistor) conventional, iar cel din spate este folosit pentru controlarea undei de lumina din display, astfel incat imaginea ajunge la ochiul stang si drept al utilizatorului. Pentru a oferi senzatia de profunzime si pentru ca imaginea sa fie redata in trei dimensiuni, ochiul drept si cel stang trebuie sa primeasca informatii diferite. Prin tehnologia bidimensionala, panoul trimite o imagine identica pentru fiecare ochi.
Alianta 3D
Cu toate ca Sharp este principala companie din piata televizoarelor cu ecran plat, cu o cota mondiala de circa 50%, firma detine mai putin de 10% din piata interna a computerelor notebook.
Lansarea pe piata este prevazuta pentru 27 octombrie in Japonia, in acelasi timp cu lansarea produsului pe piata americana, intr-o perioada in care cele mai puternice companii japoneze producatoare de computere incep sa raspandeasca tehnologia tridimensionala. Pentru aceasta, la inceputul anului 2003, marile companii au alcatuit -Consortiul 3D- – un grup format pentru promovarea display-urilor 3D. Sharp este un membru fondator al grupului, alaturi de Itochu, NTT Data, Sanyo Electric si Sony.
Sharp produce deja telefoane mobile cu ecrane 3D similare pentru firma nipona de telefonie mobila NTT DoCoMo.