Dependenta oamenilor de Internet, ca sursa primara de informare si comunicare, a crescut foarte mult, iar riscul ca utilizatorii serviciilor comerciale on-line sa piarda bani a devenit aproape nul in acest moment, dar, cu toate acestea, atitudinea utilizatorilor in privinta cumparaturilor on-line ramane dominata de neliniste, comenteaza Reuters. Aceasta situatie, relevata de mai multi observatori, a luat prin surprindere industria comertului electronic, dar, pe de alta parte, genereaza numeroase beneficii pentru consumatori, in conditiile in care magazinele virtuale ofera garantii si protejeaza cumparatorii de eventuale fraude, fac reduceri de preturi si, uneori, asigura transportul gratuit al produselor achizitionate on-line, toate acestea doar pentru a convinge utilizatorii Internetului ca sunt in siguranta. De asemenea, toti emitentii importanti de carduri de credit si-au asigurat clientii ca nu vor plati mai multi bani pentru tranzactiile pe care le incheie prin intermediul Internetului.
Comertul cu carti de credit furate, o afacere de peste 1 miliard de dolari
Numai in luna mai, in Statele Unite au fost descoperite mai multe escrocherii legate de furtul, prin Internet, al datelor de identitate, cu scopul de a utiliza cardul de credit al victimei. Astfel, publicatia -New York Times- a scris un articol potrivit caruia sumele obtinute in urma vanzarilor de numere de carti de credit furate se ridica, pe plan mondial, la un miliard de dolari. La Los Angeles a fost descoperita o retea care spargea conturi bancare cu ajutorul datelor personale furnizate de victime pe diferite site-uri de pe Internet, in vreme ce compania Ford Motor Co. a avertizat recent ca 13.000 de carduri de credit din banca sa de date au fost fortate. Furtul de date de identitate face, de alftel, obiectul celor mai multe plangeri legate de comertul electronic, la Comisia Federala pentru Comert din Statele Unite fiind depuse, pana in prezent, 86.000 de astfel de petitii.
In mintea consumatorilor, Internetul este cauza si sursa furturilor de carduri de credit, acesta fiind si motivul pentru care cei mai multi dintre ei se feresc de cumparaturile on-line. Teama de necunoscut provine si din intamplari mult mai grave decat furtul unei carti de credit. -Crimele legate de cunostintele facute prin intermediul computerului sunt subiecte socante, care reamintesc incontinuu consumatorilor ca astfel de probleme pot aparea oricand si pot afecta pe oricine-, considera Ed Skoudis, vicepresedinte pentru strategii de securitate la compania Predictive Systems Inc. In consecinta, utilizatorii Internetului se feresc de site-urile care solicita date personale, cum sunt si cele de cumparaturi, temandu-se sa nu se expuna prea mult.
90% dintre internauti se tem sa completeze formulare on-line
Pentru emitentii de carduri de credit, Internetul este un taram al fagaduintei, pentru ca acest sistem de plata este singurul posibil pana in prezent, in vreme ce in lumea non-virtuala cecurile si numerarul continua sa ocupe pozitia de frunte, fiind sistemele utilizate in doua treimi din totalul tranzactiilor. Companiile de carduri gestioneaza, in prezent, vanzari on-line in valoare de 100 miliarde de dolari in fiecare an, dar acest nivel ar putea fi mult superior daca problema sigurantei ar fi eliminata. In realitate, pierderile consemnate la tranzactiile prin carti de credit sunt relativ scazute, potrivit datelor Visa fiind vorba de 16 centi la fiecare 100 de dolari. In cazul tranzactiilor -fata in fata-, nivelul pierderilor este de sapte centi. Cu toate acestea, gradul redus de risc nu a reusit sa convinga, pana in prezent, consumatorii. Mai mult de 90% dintre cei chestionati se tem sa completeze in formularele on-line datele legate de cartile lor de credit, se arata intr-un studiu realizat de Centrul de Comunicatii al Universitatii California, institutia care coordoneaza cele mai complete analize referitoare la atitudinea si preferintele utilizatorilor Internetului. Pe de alta parte, raportul precizeaza ca utilizatorii au disponibilitatea de a se increde in informatiile de pe Internet.