Chiar dacă bătălia pentru pensiile private se va da în special pe segmentul pensiilor obligatorii, pană în acest moment nicio companie nu a solicitat autorizarea vreunui agent de marketing. Pe pilonul III, al pensiilor facultative, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a dat aviz favorabil unui număr de aproape 5.000 de agenţi.
Allianz-Ţiriac şi ING au autorizat peste 2000 de agenţi fiecare, Aviva a înregistrat peste 600 de agenţi cu acte în regulă iar BCR Asigurări de Viaţă 26.
Majoritatea companiilor care vor activa pe pilonul II, al pensiilor obligatorii administrate privat, au anunţat că vor recruta circa 100.000 de agenţi de marketing. Administratorii fondurilor de pensii vor avea patru luni la dispoziţie ca să convingă 2,8 milioane de oameni cu varsta pană la 35 de ani să opteze pentru oferta lor. Iar pentru a-i atrage pe cei mai abili, administratorii pun la bătaie comisioane care vor însuma zeci de milioane de euro.
Comisioanele variază între 20 şi 25 euro pentru fiecare adeziune, respectiv pentru fiecare client adus companiei, astfel că veniturile pe care un agent de marketing le va aduna depinde de cat de mult efort depune. Sumele încasate pot creşte dacă îşi dezvoltă o mică reţea de distribuţie, deoarece poate primi o parte din comisionul membrilor acesteia, suma per adeziune variind în jurul a 5-10 euro.
Dobandirea statutului de agent de pensii nu necesită o pregătire specială sau experienţă în domeniu, însă doritorii nu trebuie să aibă cazier judiciar. Administratorii vor organiza cursuri specializate şi traininguri, apoi cunoştinţele agenţilor vor fi testate de către CSSPP.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane