Executivul se straduieste sa puna pe picioare sistemul pensiilor private. Cum una dintre cele mai importante probleme o reprezinta selectarea administratorilor fondurilor de pensii, in momentul actual se incearca elaborarea unui sistem cat mai strict de evaluare si norme de functionare cat mai ferme, astfel incat sa nu existe surprize dupa demararea activitatii acestor megafonduri. Avand in vedere faptul ca acest sistem presupune si costuri, organismul de supraveghere trebuie sa stabileasca si sursele de finantare, dupa ce banii de laBanca Mondiala nu vor mai veni.
Administratorul unui fond de pensii facultative administrat privat va achita Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) o taxa lunara de administrare, care va reprezenta 0,05% din valoarea activului net al fondului, calculata pentru ultima zi lucratoare a lunii.
Potrivit unui proiect de norma privind privind taxele de autorizare, avizare si functionare in sistemul pensiilor facultative, administratorul va achita taxa pe durata valabilitatii fondului de pensii. In cazul mai multor fonduri, administratorul va plati pentru fiecare dintre acestea o taxa de 0,05%.
Pentru neachitarea la termen a taxei, administratorii vor plati dobanzi si penalitati de intarziere, calculate in conformitate cu reglementarile in vigoare, aplicabile la colectarea creantelor bugetare. Proiectul de norma prevede si plata unor taxe de autorizare.
Astfel, taxa de autorizare la constituirea societatii de pensii se ridica la 50.000 de euro, in timp ce autorizarea ca administrator de fonduri de pensii facultative va fi taxata cu 20.000 de euro.
Administratorul va plati 10.000 de euro pentru autorizarea prospectului schemei de pensii facultative si inca 20.000 de euro pentru avizarea fondului de pensii facultative.
Pentru obtinerea avizului de depozitare sau de auditor, firmele vor plati 10.000 de euro, respectiv 5.000 de euro.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane