Aproximativ trei milioane de români vor trece prin sită ofertele administratorilor de fonduri de pensii obligatorii private, pe care cei 250.000 de agenţi de marketing le vor promova de astăzi. Unele voci au afirmat că parteneriatele care implică o instituţie bancară puternică sunt cele mai profitabile. Alte voci spun că trebuie să ţinem cont de reputaţia companiei care controlează fondul, mai ales că administratorii percep comisioane apropiate ca valoare, iar planurile lor de investiţii sunt destul de asemănătoare. Totuşi, înainte de a da cu subsemnatul, arbitrul pieţei ne sfătuieşte să citim cu atenţie contractul.
Începand de astăzi, contribuitorii la sistemul de stat de pensii şi asigurări sociale, care au sub 35 de ani sau vor împlini această varstă pană la 31 decembrie 2007 inclusiv, pot opta pentru un fond de pensii obligatorii administrat privat. Administratorii vor ataca piaţa, estimată la peste 10 miliarde de euro după primii zece ani de funcţionare, cu o forţă de vanzări de aproximativ 250.000 de agenţi de marketing. Adică un agent la 20 de viitori particişanţi. Însă, înainte de a semna contractul de adeziune, trebuie citite cu atenţie prospectele schemelor de pensii.
Aderarea la un fond de pensii administrat privat este o opţiune individuală a fiecăruia şi se face din proprie iniţiativă, iar la alegerea unui fond de pensii private participantul trebuie să afle dacă administratorul, agentul de marketing, prospectul schemei şi fondul de pensii sunt autorizaţi de către Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Pentru a verifica dacă cei care ne vand pensiile au primit undă verde poate fi consultată pagina de internet a CSSPP, rubrica Registru. Ca în cazul oricărui contract, trebuie citite cu atenţie clauzele contractuale scrise cu caractere minuscule, pentru a nu avea surprize atunci cand vine vorba despre drepturi şi obligaţii părţilor semnatare. Un alt element de care trebuie să ţinem cont la alegerea unui fond de pensii este politica de investire a activelor, respectiv care sunt instrumentele financiare şi procentele de active investite, comisioanele de transfer, modalitatea de informare şi raportare către participant şi, nu în ultimul rand, experienţa administratorului, precum comisioanele de administrare şi taxele de transfer între fonduri, ne sfătuiesc reprezentanţii CSSPP. Aceste informaţii pot fi aflate din prospectele schemelor de pensii.
Consultaţi ofertele înainte de a semna
Persoanele obligate să adere sunt cei cu varsta de pană în 35 de ani, care contribuie la sistemul asigurărilor sociale de stat, adică plătesc lunar 9,5% CAS. Pentru cei cu varsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani opţiunea este facultativă. Persoanele care nu îşi vor exprima opţiunea pană pe 17 ianuarie 2008, vor fi distribuiţi aleatoriu de către Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS).
Înainte de a semna adeziunea, arbitrul pieţei recomandă ca participanţii să consulte ofertele cat mai multor administratori autorizaţi şi să verifice actul de aderare şi elementele de siguranţă ale acestuia, respectiv seria şi numărul unic alocat de CSSPP, datele de contact ale administratorului, numerele şi data deciziilor de autorizare emise de CSSPP.
Două adeziuni vă trimit la loterie
Actul individual de aderare se redactează în două exemplare, se semnează în original. Un exemplar se păstrează de către administrator şi unul de către persoana care a aderat la acel fond, căreia i se va solicita o copie a actului de identitate, cu semnătura olografă. Dacă veţi semna două adeziuni, la finalizarea procesului de aderare iniţial, veţi fi înscris în Registrul participanţilor ca -invalidat- şi veţi fi repartizat aleatoriu de CNPAS. Delegarea, împuternicirea sau reprezentarea participantului în relaţia cu agentul de marketing sunt interzise.
5% pentru transfer
Normele de prudenţialitate impuse de arbitrul pieţei obligă administratorii fondurilor de pensii să investească în instrumente financiare cu risc scăzut, cum sunt depozitele bancare sau obligaţiunile. AIG Pensii, Omniasig Pensii, Prva şi Interamerican vor administra fonduri cu grad de risc mediu, pentru care vor taxa comisioane anuale de 0,6% din active în cazul AIG şi Prva, respectiv de 0,05% lunar în cazul Interamerican şi Omniasig. Comisionul de transfer perceput de aceştia, dacă se realizează înaintea termenului de doi ani, va fi de 5% din valoarea netă a activelor, iar comisionul de administrate iniţial este de 2,5% din contribuţiile plătite. Interamerican vine cu o perioadă de graţie în primii doi ani de funcţionare, în care participanţii nu vor avea de plătit comisioane.
Slovenii de la Prva, care atacă piaţa pensiilor private cu Prima Pensie, şi-au impus ca 90% din contribuţii să fie investite în instrumente cu risc scăzut, situaţie similară şi pentru Interamerican şi AIG, în vreme ce în cazul Omniasig acesta este de 85%. Slovenii vor direcţiona 55% din contribuţii spre titluri de stat emise în Romania sau în alte state din Uniunea Europeană, 10% în titluri de stat emise în Japonia, Canada sau Statele Unite, iar 5% va fi convertit în obligaţiuni private străine. Investiţiile în instrumente cu grad de risc ridicat, respectiv acţiuni listate şi obligaţiuni municipale, vor totaliza 30%. Interamerican, Omniasig şi AIG vor investi 60%, 55% şi respectiv 55% din active în titluri de stat emise în spaţiul comunitar, iar 25%, 30% şi 30% din active vor merge pe piaţa de capital.
Prudenţialitate maximă
La OTP Fond de Pensii, comisionul de administrare este de 0.05 % pe lună, aplicat la activul net zilnic al Fondului. Investiţiile în instrumente cu grad scăzut de risc vor reprezenta 66%, cele în valori mobiliare tranzacţionate pe pieţe reglementate 25%, cele în titluri de participare emise de organisme de plasament colectiv în valori mobiliare 5%, iar instrumente ale pieţei monetare, inclusiv conturi şi depozite vor cumula 4%.
Comisionul de administrare iniţial perceput de Allianz Ţiriac Pensii Private, care se deduce din contribuţiile plătite înainte de convertirea acestora în unităţi de fond este de 2.5%, iar comisionul de administrare lunar va fi de 0.05% din activul total al fondului de pensii. AZT Viitorul Tău este un fond cu grad mediu de risc al carui portofoliu va fi investit în proporţie de 70% în instrumente cu risc scăzut şi în proporţie de 30% în instrumente ale pieţei de capital. Din cei 70%, un procent de 67.5% va fi investit în titluri de stat emise în spaţiul intracomunitar, 1% în titluri de stat emise de Japonia, Canada şi Statele Unite ale Americii, iar 1,5% în obligaţiuni ale organismelor străine neguvernamentale.
Prospectul schemei de pensii al Fondului de Pensii ARIPI, administrat de Generali, prevede comisioane de administrare de 2,5%, procent aplicat contributiilor, şi de 0,6% pe an aplicat activelor aflate sub administrare. În cazul transferului spre alt fond, prospectul ARIPI prevede o penalitate de 5% din activele personale. Prin politica de investiţii, Generali va direcţiona 55% din active către plasamente în instrumente cu risc scăzut şi 45% în instrumente cu un grad de risc mai ridicat.