Home IT & Comunicatii Al treilea -Total War- provoaca gamerii cu o spectaculoasa grafica tridimensionala

Al treilea -Total War- provoaca gamerii cu o spectaculoasa grafica tridimensionala

DISTRIBUIŢI

In -Rome: Total War-, circumstantele – pentru ca nu putem vorbi despre un scenariu, jocul fiind unul de stategie – sunt urmatoarele: va aflati in Republica Romana a anului 270 i.e.n., aveti la nord galii si germanii, care, bineinteles, isi pun pe picioare trupele barbare pentru a ataca provinciile republicii. Apoi, in sud-est, grecii vor sa-si recupereze gloria pierduta, iar in sud-vest – Cartagina, detinatoare a unei puternice economii, pregateste o masina de razboi.


Ce-i de facut? Sa construiesti un imperiu puternic, situatia Imperiului Roman nefiind prea stralucita inainte de venirea gamerului. Acest lucru inseamna economie, aparare si cucerire. In rest, lucrurile nu sunt foarte complicate: mentineti tratate de pace si comert, impuneti taxe, aveti grija sa nu apara rascoale in teritoriile nou-cucerite si altele. Baza Senatului Romei sunt trei mari familii: Scipii, Julii si Brutii. Acestia se ocupa de educarea populatiei (needucate) pe care o cuceriti.

Vestea buna este ca -Rome: Total War- este echipat cu un tutorial reusit, asadar, chiar daca nu ati jucat -Shogun- sau -Medieval Total War-, predecesorii Romei, veti pricepe in scurt timp ceea ce aveti de facut, cu toate ca actiunite intreprinse in joc sunt foarte numeroase si complexe.

Pentru cei care au mai jucat -Total War-, caile pe care puteti merge sunt aceleasi. Puteti sa va desfasurati la nivel mondial, construind orase si armate, si uitandu-va in curtea inamicului, pe care, cu putina tactica si putin noroc, il puteti asasina. Aceasta strategie poarta numele de turn-based. A doua cale o vor alege cei care se dau in vant dupa batalii spectaculoase real time.

Trei misiuni diferite

Daca ati ales optiunea single player, dupa ce ati parcurs tutorialul, puteti incepe actiunea cu una dintre familiile din Senatul Imperiului Roman, intre care diferentele sunt mari, chiar daca au acelasi tehnology tree. Scipii fac comert naval pe ruta Europa-Africa si lupta impotriva Cartaginei, misiune nu tocmai usoara, cartaginenii fiind posesorii celei mai avansate si periculoase arme din joc: elefantii. Zona in care actioneaza Julii este slab dezvoltata din punct de vedere al comertului. Trupele Julilor nu sunt tocmai de elita, deci trebuie sa va bazati mai mult pe tactica pentru a lupta impotriva barbarilor. Daca va alegeti clanul Bruti, va trebui sa luptati impotriva grecilor si a altor natiuni din est.

Membrii acestor familii sunt foarte importanti in -Rome: Total War-, pentru ca numai pot deveni generali sau guvernatori. In timpul bataliilor va veti afla aproape mereu in criza de generali si guvernatori capabili si, cu toate ca puteti comanda manual trupele, lipsa acestora va avea un efect moral negativ asupra -ostasilor-.

Cei care prefera sa se bata incontinuu si nu sunt interesati de latura economica a jocului pot activa managerul automat pe toate provinciile, dar acest lucru nu functioneaza in practica decat pe dificultatea usoara.

Daca veti alege o campanie single player, va veti petrece saptamani, poate chiar si luni, in fata monitorului pentru a epuiza toate experientele posibile din joc. Optiunea multiplayer este pentru cei care prefera luptele cinematice.

Graficienii au renuntat la 2D

Bineinteles ca cel mai important lucru este trecerea de la harta bidimensionala la cea care arata mult mai bine si este mai usor de interpretat. Asadar, relieful unei zone are o importanta strategica deosebita, nefiind doar un element decorativ. Asta in cazul primului tip de gameplay. In cazul celui de-al doilea tip de gameplay, bataliile real time, trecerea de la 2D la 3D sunt de-a dreptul exceptionale. Cele mai marunte unitati sunt redate in detaliu, cu toate ca scara la care au loc bataliile este mare. Pe aceeasi harta se pot lupta foarte multe unitati, iar animatiile sunt foarte diferite de la o unitate la alta si, in acelasi timp, foarte naturale. Calaretii sar peste obstacole, trapul provoaca nori de praf, iar cei mai putin norocosi zboara intr-un mod foarte natural din sa.

Sunt si unele aspecte mai putin reusite, cum ar fi unitatile cuprinse de flacari, totul fiind animat cam nerealist.

Sunet clar si realist

De asemenea, sunetul sagetilor ce zboara prin aer nu este la fel ca in realitate. In rest, se poate spune ca sunetele sunt clare si veridice. Puteti chiar sa va dati seama de armata cu care aveti de-a face in functie de sunetele scoase de scuturile luptatorilor, care suna a lemn sau a metal. In general, muzica este in functie de context, atat pe harta lumii, cat si in batalii. Chiar daca melodiile se cam repeta, ele sunt de calitate.

Cea mai mare importanta a engine-ul 3D nu este cea artisca. Efectele acestuia complica destul de mult lucrurile, influentand in mod direct gamplay-ul.

In -Rome: Total War- trebuie sa iti pozitionezi cu multa grija arcasii, traiectoria sagetilor fiind direct influentata de relief. De asemenea, aceeasi tactica o veti aplica si in cazul proiectilelor atunci cand vreti sa tintiti peste o anumita forma de relief sau peste zidurile unui oras. Bineinteles ca veti fi avantajat daca va veti indrepta atacul spre o vale.

Se poate spune ca -Rome: Total War- este cel mai reusit, avansat si complex joc de strategie facut vreodata. Toate aceste calitati presupun, bineinteles, o anumita configuratie, si anume: CPU 1.5 Ghz, 512 Mb Ram si 3D video card cu 128 Mb DirectX 9.0b compliant.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.